Топ-10 подій 2011 року у Лондоні, пов'язаних з Україною та українцями

— 20 грудня 2011, 12:27

"Протягом року ми в Лондоні відслідковували події пов'язані з Україною та лондонськими українцями, які висвітлювали британські ЗМІ. Дуже часто спілкувалися з українцями, які проживають в Лондоні та з професіоналами, які працюють з Україною. Події які є в списку, на нашу думку, досить обєктивно відзеркалюють сприйняття українців в Лондоні та України", - пояснив "Українській правді. Життя" спосіб укладання цього ТОПу керівник інституту Андрій Гундер.

За версією інституту, найбільший резонанс у засобах масової інформації та найвагоміший вплив на формування образу України та українців мали такі події:

1. Найбагатша людина України купила найдорожчу квартиру в Лондоні

Газета "Financial Times" повідомила в травні, що Ринат Ахметов, найбагатша людина України, придбав квартиру в найпрестижнішому лондонському будинку One Hyde Park за 136 мільйонів фунтів. За повідомленнями, український олігарх зараз планує ремонт нової квартири на суму 60 млн. фунтів стерлінгів.

2. BBC закриває українську службу радіомовлення

У рамках тривалої кампанії, спрямованої на скорочення витрат, Британська телерадіомовна корпорація (BBC) припинила трансляцію україномовних радіопередач. За даними BBC, скорочення були необхідні у зв'язку з витратами уряду Великобританії. Українська служба, яка працювала з 1992 року, продовжує свою діяльність на веб-сайті новин.

3. Збірна Англії гратиме на Євро-2012 у Києві та Донецьку

Збірна Англії під час турніру Євро-2012 гратиме матчі групового етапу в Києві та Донецьку. Англія буде грати з Україною в Донецьку 19 червня. Очікується, що тисячі англійських уболівальників приїдуть в Україну щоб підтримати свою команду.

4. Негативне висвітлення України у британських ЗМІ протягом 2011 року

У 2011 році Україна в провідних засобах масової інформації Великобританії фігурувала більше в негативному, ніж у позитивному світлі, – статті і зображення, які демонстрували нові бійки в парламенті України, суд над Юлією Тимошенко і винесення вироку – 7 років позбавлення волі; багатство олігархів; оголені протестуючі дівчата, які підкреслили поширену проституцію в Україні; забій собак на вулицях Києва напередодні Євро-2012. Висвітлення України в британських ЗМІ цього року мало чи не найбільш негативний характер за останні роки.

5. Британські журналісти українського походження причетні до великого скандалу у Лондоні

Троє британських журналістів, які мають українські корені, опинилися в центрі одного з найбільших британських медіа-скандалів, який спричинив закриття провідного таблоїду Великобританії. Журналістів "News of the World" Олександра Марунчака, Ґреґа Міськіва і Тереню Тарас звинуватили в прослуховуванні приватних телефонних розмов. Двох останніх затримали. Пан Марунчак опинився у центрі розслідування передачі ВВС "Панорама". Він може знати інформацію, яка ще більше підтвердить правопорушення у медіа-імперії Руперта Мердока.

6. Україна посіла 3 місце в путівнику "Lonely Planet" серед країн всього світу, які варто відвідати

Україна опинилася на третьому місці серед країн, які найкраще відвідати у 2012 році, за версією "Lonely Planet", найбільшого туристичного путівника та інтернет-видання в світі. Видання, яке належить "BBC Worldwide", опублікувало свій список 10 кращих країн в 2012 році за рейтингом. У голосуванні взяла участь група туристичних експертів видавництва, які керувалися такими критеріями – "актуальність, захоплення, цінність і особливий Х-фактор".

7. Високий суд Лондона відхилив позов проти газети "Kyiv Post"

У лютому лондонський суддя відхилив позов українського бізнесмена мільярдера Дмитра Фірташа проти газети "Kyiv Post", аргументуючи це тим, що позивач має "практично невловимий зв‘язок" з Британією і називаючи судовий процес "майже зловживанням процесуальними нормами". Це рішення сприйняли як перемогу свободи слова на міжнародному рівні і удар по так званому "наклепницькому туризмі".

8. Український мільярдер пожертвував у Лондоні 100,000 фунтів у рамках кампанії, спрямованої на навчання школярів грамотності

Наймолодший, за даними журналу "Forbes", мільярдер Європи, який самостійно заробив свої статки, українець Костянтин Жеваго пожертвував 100,000 фунтів, щоб допомогти навчити грамотності британських дітей в школі південного Лондона в рамках кампанії, розпочатої газетою "Evening Standard". У газетній статті про пожертву йшлося про те, що він і його дружина Аліна планують переїхати з Києва до Лондона.

9. Український письменник Андрій Курков презентував нову книгу в Лондоні

Андрій Курков, один з найуспішніших письменників постнезалежної України, який фігурує у різноманітних європейських списках авторів бестселерів, представив в Лондоні та інших містах Великобританії свою нову книгу "Нічний молочник". Твори Куркова насичені чорним гумором, описами пострадянських реалій та елементами сюрреалізму.

"Нічний молочник" сьогодні дуже популярний у Великобританії. Його рецензували багато провідних видань, зокрема, "Financial Times" та "The Guardian".

10. Володимир Кличко переміг лондонця Девіда Хея

Після багатослівного обговорення перед матчем Девід Хей зазнав поразки від Володимира Кличка в довгоочікуваному бою в липні. Український професійний боксер-важковаговик і чемпіон світу з боксу у важкій ваговій категорії за версією IBF, WBO і IBO отримав беззаперечну перемогу.

Реклама:

Головне сьогодні