Революція в навчанні: найпотужніші вузи США будуть вчити безкоштовно і дистанційно

Представники Гарвардського Університету і Массачусетського технологічного інституту (МТІ) оголосили про запуск спільного проекту дистанційного онлайн-навчання EdX. Навчання – безкоштовне, а все, що потрібно потенційному студентові – комп’ютер з інтернетом.

Про таку революцію у навчанні керівники Гарвардського Університету і Массачусетського технологічного інституту повідомили 2 травня під час прес-конференції. Деталі проекту розміщені на його сайті.

Так, відомо, що курси у рамках програми розпочнуться восени 2012 року, а про набір на них буде оголошено влітку. При цьому на сайті проекту зазначається, що селекції студентів не буде, а курси для навчання пропонуватимуться різні.

Безкоштовне навчання

За словами засновників EdX, програма "надасть можливість мільйонам людей по всьому світі вчитись онлайн. EdX надаватиме уроки з Гарварду та МТІ онлайн безкоштовно".

При цьому у EdX переконують: навчання буде не простим переглядом чи прослуховування лекцій онлайн. Воно включатиме як самостійну роботу, так і онлайн-обговорення у групах, оцінювання навчання.

Отримати відгук на роботу можна буде у реальному часі, як і побачити запитання студенів і почути відповіді викладачів. Тобто мова йде не лише про відео-лекції, а саме про навчання зі зворотним зв’язком.

Засновники EdX ставлять перед собою амбітні цілі: покращити освіту по всьому світові і надати максимально великій кількості людей безкоштовну, якісну і доступну освіту. Хоча в американських вузах зазначають: такі новації все ж не можуть замінити традиційної освіти.

Програма EdX базується на аналогічній популярній програмі, яка існувала до цього у Массачусетському технологічному інституті і мала назву "MITx".

Користувачі програми мали можливість переглянути відео-уроки, пройти тестування.

По 30 мільйонів на освіту

Гарвард і МТІ створили програмне забезпечення для ЕdX і запрошують інші вищі навчальні заклади долучатись до програми зі своїми навчальними послугами, наголошуючи, що ЕdX є відкритою для співробітництва.

EdX є неприбутковою організацією, яку порівну фінансують МТІ та Гарвард. Наразі мова йде про 30 мільйонів доларів, які кожен зі згаданих вузів витратив на створення EdX.

Першим президентом програми є Анант Агарвал (Anant Agarwal), професор інженерної електроніки та інформатики Массачусетського інституту. Його обрала Рада, яка складається з керівництва Гарвардського Університету і Массачусетського технологічного інституту.

До проекту планується залучити до мільярда студентів по всьому світу. Як зазначалося, навчання в EdX буде безкоштовним, проте учні, які показали хороші результати і які хочуть отримати відповідний сертифікат, повинні будуть внести за нього невелику плату.


Video streaming by Ustream

Як відомо, Гарварський університет та Массачусетський Інститут технологій - постійні лідери усіляких рейтингів вузів.

Так, наприклад, за даними Топ-100 світових вузів від "The Times" (Higher Education) за 2012 рік, перше місце посів Гарвардський Університет (США), друге місце дісталося Массачусетському Інституту технологій (США).

Реклама:

Головне сьогодні