Шведи про Україну: останні враження

У день старту Євро розмови з іноземцями зводились здебільшого до вихваляння українок, пива і гарного міста. Воно й не дивно: що може розказати турист про країну, яку бачить перший чи другий день?

Тому "Українська правда. Життя" запланувала ще одну розмову з тими, хто пробув у країні більше тижня. Стільки часу провели в Україні шведи і саме до них ми вирушили у день закриття їхнього табору.

Цього разу у розповідях іноземців відчувається – далеко не все їм сподобалось. Шведи кажуть, що не бачили справжнього Києва – багато чого у місті виглядає штучно, зроблено так, аби сподобатись. Одна пара дуже переживала за те, що українці бідні. Адам і Кеті поїхали на Південний вокзал і дівчина була шокована тим, якими сумними і бідними є люди.

Це перше враження, яке озвучила Кеті, і вона ще багато разів повторювала, "такі бідні і такі сумні"…

Іноземці не зрозуміли, чому у Києві стільки міліції. Їх це наштовхнуло на думку, що, значить, тут не так безпечно. Дехто казав, що відчуття такі, "ніби це військова зона".

І хоча шведи міста зовсім не побачили (it was football and beer, як вони зізнаються), відвідати ресторани і кафешки встигли усі. І навіть тут у них є зауваження: порції маленькі, страви приносять не одночасно.

На запитання "чому ви не пішли хоча б церкви подивитись", шведи відповідають: не знали, куди і що взагалі варто дивитись. Ніяких брошур, ніяких рекомендацій. "А що тут ще є крім футболу?" питають іноземці.

Дороге таксі – ще один пункт, про який згадували майже всі. Поїздка з Борисполя кільком співрозмовникам обійшлась у 400 гривень. І хоча шведи зі звичним їм оптимізмом кажуть, "це все одно дешевше, ніж у Швеції" вони відчувають себе обманутими.

Фактично всі спірозмовники одразу починали говорити про погоду, дешеву їжу та випивку. А оскільки ми просили відповідати чесно і не замовчувати, якщо щось не сподобалось, то і враження шведських уболівальників від країни виявились доволі неодностайними.

Та попри все у своїй переважній більшості - позитивне і більшість опитаних казали, що радитимуть своїм друзям відвідати Україну.

Саймон, Маттіас, Ерік, Маркус

Нам дуже сподобалось місто, але ми не ходили багато по Києву, ми ж футбольні фани.

Сподобалась погода і ми не жалкуємо, що провели тут 11 днів. Пляж, погода, та частина міста, яку ми побачили, – все було гарно.

Стадіон "Олімпійський" дуже хороший, було помітно, що він новий і це було вражаюче, сподобались також фанзона і ресторани. У вас смачна їжа, низькі ціни, дешеве пиво.

Ми читали про расизм і грабунки в Україні, але не бачили нічого цього.

Та ми не будемо радити друзям їхати в Україну. Не знаємо, що тут дивитись, якщо не буде футболу. Ми нічого не бачили, нам не порадили, що дивитись.

Ми сюди приїхали на футбол. Все, що пов’язано з футболом, було добре зроблено. Фанзона і так далі, але не більше.

Ми вирішили поїхати в Україну, бо знали, що багато шведів приїде, і подумали, що буде цікаво піти з ними, всі разом.

У ресторанах подають їжу не одночасно. І виходить так, що комусь принесли страву, а іншому подали аж за 20 хвилин.

Нас дратували українці, які цькували шведських фанів. Це було після того, як ми програли матч. Дорогу зі стадіону до шведського табору ми назвали "ходою сорому" (walk of shame),

З англійськими фанами такого не було. Може, під час першої гри ми зустріли не тих людей. Вони були різного віку. Українці просто підходили до нас і кричали прямо в обличчя "Ukraine!", "Good Bye, Sweden".

Тут дуже багато міліції, як у якійсь військовій зоні.

А ще у Києві не так чисто, як у нас, у Швеції. Але ми цього очікували.

Було досить важко порозумітись з людьми. Говорити англійською могли зовсім небагато.

Мет, Дейвід, Ліві

Нам дуже сподобалась погода. Українці такі хороші і готові допомогти! Ми спочатку не думали, що так буде.

Завжди почували себе у безпеці, коли виходили за межі табору. Ми не дуже багато бачили крім центру міста і фанзони, але зараз їдемо у хостел, у якому проведемо ще 4 дні. І якраз зможемо подивитись Київ, побути туристами.

Довкола дуже багато міліції. Не знаємо, наскільки безпечно тут без такої кількості правоохоронців. Хоч у нас тут не було ніяких проблем, ніхто не бив, не грабував.

Було важко порозумітись англійською, але молодь здебільшого добре говорить іноземною.

Їжа була дуже смачна, але її приносять малими порціями, і ми не наїдались.

Київ виявився значно кращим містом, ніж ми думали. Була дуже гарна організація чемпіонату.

Чи будемо радити друзям приїхати в Україну? Важко сказати. Ми ж не знаємо, наскільки безпечно сюди приїжджати у інший час.

Джеймс, Алекс

Київ – одне з найкращих місць, в яких ми були, а ми подорожуємо багато. Тут все дешево, тепло, гарні жінки. Тут краще, ніж у Швеції. І навіть тоді, коли наша команда програвала, ми гарно проводили час.

Українці дуже хороші, вони навіть показували нам місто. До Євро все було добре організовано, тому у нас не було проблем з тим, щоб зорієнтуватись.

Коли виникали проблеми, звертались до волонтерів і ті допомагали. Якось вони навіть відвели нас аж до стадіону.

Тут не так багато таксі, їх могло б бути більше. І проїзд у ньому коштує дорожче, ніж ми думали. Але воно все одно дешевше, ніж у Швеції.

Було дуже спекотно зранку. Але тут гарні пляжі, можна було плавати.

Ми майже кожного ранку ходили на пляж, просто бродили вулицями, і звісно, на футбол. Бачили вчора якусь дерев’яну церкву, але не знаємо, як вона називається.

Ми вже порадили нашим друзям, щоб вони їхали сюди. Подзвонили і сказали, що варто сюди їхати, тому думаємо, незабаром у вас буде знову багато шведських туристів.

Ми раніше особливо не думали про поїздку до України. Може, тому, що у Швеції в України не така хороша репутація, що це не дуже розвинута країна, але насправді це не так. І тут гарні будівлі.

Ми не дуже боялись сюди їхати. Просто треба бути обережними, коли гуляєш по вулицях великого міста, але це усюди так.

Інші шведи з кемпу теж казали, що тут хороша країна. Ми чули лише хороше. Пишуть, що нам не все сподобалось? Це все журналісти, які люблять погані новини, нам насправді все сподобалось.

Роберт

Ми читали дуже багато про расизм, і що це кримінальна країна, тому я трохи боявся сюди їхати. Я очікував побачити групи людей, які грабують усіх довкола, думав, що тут поліція зупинятиме мене кожні 20 метрів і вимагатиме гроші. Але цього всього не було.

Мене лише раз стукнули у бійці. Але це був маленький інцидент на вулиці. Таке могло б статись і у Швеції, бійки відбуваються на вулицях щодня. Це була бійка між англійськими фанами і шведськими.

Тут надто спекотно. Я думав, буде більше дощів. Мені сподобалось, українці, вони дуже дружні. Я відчував, що мені всі раді. І навіть на вулиці до мене підійшла старенька жінка, яка сказала: "Я дуже тішусь, що ви приїхали у нашу країну". Вона не могла спілкуватись англійською, але це сказала.

Я чув ще тричі, "Ми дуже раді, що ви приїхали подивитись нашу країну". І, звісно, тут дуже гарні дівчата.

Буду радити своїм друзям їхати в Київ, бо це гарне місто. Я не багато бачив. Гуляв сусідніми вулицями, але мені сподобалось.

Я очікував, що ціни будуть вищими. Але ж вони все одно набагато нижчі, ніж вдома. Я розумію, що всі збільшили ціни, але все ж вони низькі.

Мені ще неприємно думати про те, що у Києві вбили багато собак. Це те, що відбувалось і у Китаї. Тобто я це можу зрозуміти, але це не є добре.

Ще я очікував побачити більше жебраків, дітей, які будуть бігати довкола і просити гроші. Але цього теж не було.

Кеті, Адам

Погода чудесна, якщо ви просто лежите на пляжі. Але у таку спеку неможливо ходити по місту. Дуже багато людей говорили з нами українською, їм байдуже, що ви не розумієте, вони все одно пояснюють.

Але нам вдавалось зрозуміти, що, наприклад, туалет закритий.

Тут дуже багато бідних людей. Ми були на Південному вокзалі і там було так багато людей, які виглядали бідними і дуже сумними…

Я скажу своїм друзям, щоб приїжджали в Україну з товаришами, бо тут дуже дешева випивка і їжа, а ще тут всі дружелюбні. Але я б не порадила мамі сюди їхати, бо вона не любить п’яних.

Тут дуже смачна їжа, низькі ціни, можна так розтовстіти!

Стадіон просто неймовірний!

Нам здається, було дуже багато непотрібної міліції. Вони не мали бути там, їм треба було купувати квитки на матчі! Але ми почували себе тут у безпеці.

Коли ми були у метро, люди були не дуже гостинними. Вони на нас дивились так, ніби питаючи "хто це взагалі такі?"

У нас не було проблем з переплатою за таксі. Але нашого водія зупинила міліція, бо він порушив правила. Він просто зупинився, дав гроші гаїшнику і сказав нам "це - Україна". І ми подумали, о Боже, ми доберемось додому?

Та ми не знаємо, яка ситуація тут насправді. Ми читали у газеті про політичну ситуацію, про Тимошенко. Розуміємо, що зараз всі намагаються показати свої хороші сторони, тому ми не знаємо, яке місто насправді.

Кемп був гарний. Можна було прийняти душ і поспати. Все було ок. У нас не було часу подивитись церкви і місто, та і було дуже спекотно!

Ми не дуже обговорювали з іншими шведами Україну. Всі були п’яними, ми просто більше сиділи, а не говорили. Повій у Києві не бачили.

Магнус, Юан, Генрик, Ентон

В Україні було дуже добре. Але нам заважало те, що люди погано говорять англійською, а все решта – ок. Усі дуже дружелюбні.

Ми виходили у місто і нам не могли допомогти. Важко було знайти місце, де можна було б поїсти, дізнатись, як добратись до кемпу. І таксі – складно, коли люди не розуміють тебе.

Ми їхали з Варшави до Києва і бачили маленькі міста, які були дуже старими і занедбаними. Але у Києві все значно краще. Ми сподівались, що місто буде значно брудніше і старіше, бо Київ – велике місто. Нью-Йорк і Лондон, наприклад, дуже брудні. Але тут чисто.

Ми бачили шведський куток, фан-зону, стадіон і більше нічого.

Нам сподобалась Україна і ми б порадили поїхати сюди на тиждень. Адже тут – гарна погода, дешеве пиво, і дуже багато вродливих дівчат, дуже багато. Ми знали, що тут багато гарних жінок, але не думали, що так багато.

Ми не бились ні з ким. Але ми чули, що у декого були такі історії. Якось швед пішов у місто, і його пограбували, побили. Ми не знаємо, чи він звертався до поліції. Він пішов ввечері у паб, і на нього напали 4 чи 5 хлопців, які його побили і пограбували.

Ми говорили зі шведською поліцією, вони розповідали, що бійок і грабунків було не багато. Тобто було досить тихо. Але ми думали, що буде більше бійок, адже тут так багато людей.

Ми не зустрічали багато жебраків і повій.

Кемп хороший, він значно кращий, ніж ми очікували. Чудова погода. Ті, хто каже, що було дуже спекотно, були надто тверезими (сміються).

Ми не дуже ходили по місту. Вилітаємо до Швеції завтра, тому сьогодні ще встигнемо щось подивитись. Але ми приїхали на футбол, тому по місту не дуже їздили. Якби нам хтось давав брошури, і показував, що ми можемо робити в Києві, було б краще. А так – ми не знали, що дивитись.

Своїм друзям ми скажемо так: "Це не таке погане місто, як ви думаєте".

Можливо, ми ще повернемось.

Ми розуміємо, що всі дуже сильно підняли ціни. Тому, коли ми повернемось сюди, все буде ще дешевше. Біля нашого табору пиво коштує 20 гривень. У супермаркеті ми за нього платили 5. Але навіть 20 гривень за пиво для нас – дуже дешево.

У місті немає вказівників англійською, тому досить важко щось знайти.

Людвіг, Ніклас, Олівер, Фелікс

Люди дуже дружні. Нас тепло приймали і у нас не було проблем. Ми могли питати людей, вони допомагали, але велика проблема з тим, що українці погано знають англійську.

Погода була позитивом, у нас – 10 градусів, і постійні дощі.

Своїм друзям ми скажемо, що Київ гарне місто, тут все дешево. Але зараз все зроблено так, щоб все сподобалось і нам здається, що ми не побачили справжній Київ. Ми не дуже багато бачили.

Тобто все якось штучно. До Євро вам треба було все влаштувати, щоб іноземцям сподобалось.

У нас не було проблем з хуліганами. Спочатку, коли ми приїхали, трохи боялись, бо не знали, що тут буде. Ми читали багато і у тому числі про кемп, що він ще не завершений. Ми навіть не очікували, що він буде таким хорошим.

Коли ви їсте в українських ресторанах, то все дуже дешево. Але вам не дають багато їжі, і потрібно замовляти багато разів.

Вчора і за день до того ми гуляли у фан-зоні. Багато українців вішались на нас і казали, що хочуть сфотографувались. Спочатку це подобалось, але потім набридло, це було таке нависання. Надто багато уваги.

Ми не бачили повій, але ми чули від друзів, що вони знімали собі повій. Тому ми знаємо, що проституція тут є.

Ми заплатили 400 гривень за поїздку з Борисполя, але у Швеції за неї треба було б заплатити 700-800. Розуміємо, що це нормально, коли країна бідна. І водії таксі хочуть заробити. Нічого страшного.

Наш стандартний маршрут усі ці дні був "табір-фанзона". Ми зустріли одного хлопця, який хотів піти з нами у табір і пити пиво. Але було дуже пізно і ми не погодились.

Багато наших друзів з табору відгукувались позитивно про країну. У них з’явились тут знайомі, які показували місто.

Нам важко порівняти, яким є місто насправді. Бо зараз ми у компанії багатьох шведів, у фанзоні. Але якщо б ми приїхали сюди іншого разу? Ми не побачили правильної картинки, яким є насправді Київ.

Ми також відчули, що українці дуже хочуть, аби ми приїхали сюди ще. Вони нам казали, "повертайтесь, повертайтесь!"

Джон, Ерік

Дуже спекотно. Зранку так спекотно, що ми, шведи, просто не можемо спати. Ми виходимо з намету, знімаємо з себе одяг. Часто траплялось так, що засинаємо зранку у наметі, а прокидаємось вже назовні.

Ми взяли тур по місту, орендували велосипеди і їздили по Києву, також були у аквапарку у Броварах.

У нас не було ніяких проблем, на нас не нападали хулігани.

Нам було трохи страшно, перед тим як їхати в Україну. По телевізору переконували, що тут процвітає расизм, але ми цього не бачили, все було справді гарно.

Організація чудова, тут, у кемпі, англійську знали добре.

У нас були проблеми, коли ми приїхали до Києва. Ми натрапили на погане таксі. Ми не знали, чи воно справжнє і переплатили. Ми заплатили 400 гривень, щоб доїхати сюди. Але спочатку ми не знали, що це надто висока ціна.

Тут все дешево. Але дивно, що пиво дешевше, ніж вода. У Швеції пиво значно дорожче. Ми багато часу проводили у шведському таборі. Тут фани організовували купу заходів, були діджеї.

Ми бачили кількох повій у місті, але до нас ніхто не приставав.

Тут дуже багато поліції, але вони нам допомагали.

Своїм друзям я скажу, що Україна значно краща, ніж я думав до того, як її відвідав. І я на 100% буду радити друзям поїхати сюди.

Реклама:

Головне сьогодні