Як врятувати країну?

Ввечері 10 липня українські письменники зібралися на сходах Українського дому.

Вони читали свої тексти на підтримку тих, хто голодує проти прийняття скандального "мовного" законопроекту.

"Українська правда. Життя" скористалася нагодою та запитала, як прості українські письменники можуть допомогти країні.

Каша Сальцова

Український митець може спробувати відмовитися від розмов про еміграцію. Український митець може творити мовою, яку наразі намагаються притіснити, надаючи пільги іншим мовам, не дочекавшись, поки українська стане повноцінною державною.

Український митець може відмовитися брати участь у акціях, які проводять сили, що протидіють інтересам нації. Український митець може публічно не схвалювати дій влади, адже в нього є аудиторія, яка до нього дослухається.

Український митець не має опускати руки. Він має показати, що є громадянином.

Василь Шкляр

Є тільки один спосіб – написати добру книжку. Я тут сьогодні не лише як письменник, а і як українець і ваш товариш.

Світлана Поваляєва

Світлана Поваляєва і Дмитро Лазуткін. Тут і далі - усі фото фото Віталія Лямічева

Насправді український письменник – то не є якась окрема величина.

Це не окрема від народу людина, котра може чимось таким специфічним допомогти або не допомогти. Багато наших письменників – зокрема я, Артем Полежака та інші – з перших днів тут днювали і ночували, купували воду…

Я думаю, що ті письменники, які долучилися зараз, можуть допомогти тим, що висловлять свою громадянську позицію, покажуть приклад пробудження громадянського суспільства.

Макс Кідрук

Відео Ірини Славінської

Як і будь-який інший громадянин: спершу ідеш на вибори і голосуєш за кого завгодно, але не за партію влади. Можна навіть зіпсувати бюлетень – головне, щоб він їм не дістався і не був використаний.

По-друге, треба тут стояти штиком. Мене колись запрошували виступити, але я відмовився, бо комфортніше себе почуваю, коли просто стою тут в рядах.

А якщо підем бити Верховну раду, то треба бути якщо не в перших, то в других рядах. Після виборів буде видно. Можливо, виявиться, що їх доведеться виносити з кабінетів ногами вперед.

Павло Коробчук

Павло і Ксенія Коробчуки

Кожен письменник хоче стати Тарасом Григоровичем Шевченко, який, можливо, через 100 років буде надихати український майбутній народ до таких само мітингів на захист української мови.

Ірина Шувалова

Письменнику треба писати якомога більше і якомога краще. Чим краще він писатиме, тим більше він зробить для розвитку своєї країни та своєї мови.

Дмитро Лазуткін

Для порятунку країни український письменник має не сидіти вдома. А якщо і сидіти, то лише з дуже обґрунтованого приводу. Наприклад, якщо він щось пише важливе для людей, таке, що буде сприйматися та знайде живий відгук.

Письменник має говорити і виголошувати, читати написане і доводити красу української мови для простих людей, які зазомбовані телевізором.

Анна Малігон

Український письменник може допомогти країні своїм словом поетичним. Треба, щоб діти гворили українською, вчилися в україномовних школах і садочках. Треба виступати, робити виступи в школах і університетах.

Треба, щоб люди бачили, що українська мова красива, модна та сучасна. Говорити українською – це престижно.

Олена Степаненко

Олена Степаненко та Сяргей Прилуцкі

Є люди, як причастя. Коли з ними спілкуєшся, то відчуття, ніби торкнувся чогось хорошого, справжнього, чесного і чистого. Український письменник має бодай прагнути бути схожим на таких людей. Я знаю кількох таких письменників.

Такі випробування, які зараз випали на долю українських письменників, країни та української мови, дають нам зайвий шанс досягнути ідеалу. Це шанс рухатися в тому напрямку, в якому б ми хотіли рухатися.

Галина Ткачук

Цей мітинг стає гарним місцем зустрічі творчих людей довкола важливої ідеї. Я прийшла сюди як на творчий вечір і буду просто читати своє оповідання, а не якісь революційні тексти.

Адже важлива не лише ідейна підтримка, а й емоційна. Важлива цікава, інтелігентна атмосфера навколо мітингу.

Олена Захарченко

Письменник мусить висловити свою позицію. Що він іще може зробити? Писати, виступати, Розказувати людей чим побільше, доносити слова до якомога ширшого кола людей. А що він іще може зробити?

Інша справа, якщо письменник – не тільки письменник, але і ще хтось. Це полегшує питання. А письменник тільки пише.

Відео Ірини Славінської

Реклама:

Головне сьогодні