У Польщі легалізувались майже дві тисячі українських заробітчан

— 6 липня 2012, 15:56

За прогнозами, з тіні мало вийти значно більше українців, деякі експерти передбачали, що таких буде щонайменше 10 тисяч, пише Радіо Свобода.

За кількістю поданих заяв, на першому місці – громадяни В’єтнаму (2026). На другому місці – українці, які подали 1941 заяву на легалізацію. Третя національна група у цьому списку – пакистанці (1321), пише Радіо Свобода.

Міколай Павляк, соціолог із Варшавського університету, який вивчає заробітчанську проблематику, каже, що легалізовані українці почуватимуть себе соціально захищеними.

Вони мають ті самі права, що й поляки, які працюють і сплачують податки. Утім, розводить руками Павляк, кількість українців, які вийшли з тіні, його неабияк здивувала.

"Я сподівався, – каже Павляк, – що заявок на легалізацію буде більше. Мені здавалося, що цією можливістю скористається більше українців. Не приховую, що сподівався більшої кількості, та я не назвав би легалізацію поразкою".

"Мені здається, що деяким українцям, які перебували тут нелегально, з різних причин невигідно легалізувалится. Цього разу, на відміну від попередніх легалізацій, зроблено все, щоб потрапити до заробітчан з інформацією про легалізацію. Можливо, це найважливіший висновок – що українцям, які перебувають у Польщі нелегально, не аж так погано", - каже Павляк.

Згідно з іншою гіпотезою, українських нелегалів у Польщі не так вже й багато. Можливо, припускає соціолог, окремі українці-нелегали не завдавали собі клопоту легалізацією, бо вони не мають наміру залишатися в Польщі на тривалий час.

У свою чергу Оксана Фера, яка ще кілька місяців тому жила у Польщі без дозволу, говорить, що деякі з українських заробітчан просто боялися. Мовляв, не всі нелегали повірили у чистоту намірів польських чиновників. "Я зустрічаю тут таких людей, – каже вона. – Я знаю одну старшу пані, яка тут уже 10 років. Я кажу, пані Віро, чому ж Ви не йдете? А вона: "Ай, Оксано, а ти віриш їм?"

Як зазначає Оксана Фера, українці, які не використали шанс на легалізацію, дуже багато втратили. За першої-ліпшої нагоди нелегала можуть видворити з Польщі та ще й заборонити йому в’їзд на територію ЄС на кілька років.

Реклама:

Головне сьогодні