Тест

Табачник збрехав: університет імені Шевченка не потрапив у популярний рейтинг

Представники рейтингу університетів Times заперечують, що Київський національний університет імені Тараса Шевченка включено до переліку найкращих університетів світу.

Так вони прокоментували інформацію, оприлюднену міністром освіти України Дмитром Табачником, повідомляє Центр дослідження суспільства.

31 серпня Табачник заявив: "Мені сьогодні дзвонив директор найпрестижнішого лондонського "таймсівського" рейтингу... І вчора ухвалене рішення, що Київський національний університет імені Тараса Шевченка ввійшов до складу світового рейтингу за всіма показниками".

У відповідь на звернення представників Центру дослідження суспільства, головний редактор рейтингу "Times Higher Education" Філ Бейті повідомив:

"Я можу підтвердити, що цей університет не було включено до рейтингу Times Higher Education World University Rankings. Рейтинг на 2012-2013 роки буде опубліковано 3 жовтня 2012 року".

Також Бейті додав, що редакція рейтингу має заявку від університету – і він оцінювався комісією, проте наразі не отримав місця у рейтингу ("has not been given a ranking position").

Редактор також підтвердив, що він особисто не дзвонив міністру Табачникові. Щоправда, він не виключив, що до міністерства могли телефонувати експерти, котрі збирають інформацію.

Водночас, отримання додаткової інформації не означає включення до рейтингу, а є частиною робочого процесу.

За словами Бейті, жодна інформація про місця університетів у рейтингу 2012-2013 років у принципі не може бути повідомлена раніше 3 жовтня.

Дещо раніше можуть отримати інформацію тільки представники університетів, що потрапили до рейтингу, – за 24 години до оприлюднення.

Керівник освітніх проектів Центру дослідження суспільства Інна Совсун вважає: "Безперечно, входження до рейтингів є важливим показником якості освіти у відібраних університетах. Проте саме по собі воно не може бути метою роботи міністерства: першочергово потрібно працювати у напрямку покращення якості освіти і науки у вищих навчальних закладах".

"Але оскільки системної роботи у цьому напрямку не ведеться, то міністр Табачник починає спекулювати подібними тезами, котрі жодним чином не підтверджені. Вочевидь, подібні заяви повинні продемонструвати успішність політики непопулярного міністра та відвернути громадську і політичну увагу від дійсних проблем української освіти", - вважає вона