У легендарному лісі на Кіровоградщині вирубали широчезну смугу

— 12 жовтня 2012, 15:23

У легендарному Чорному лісі на Кіровоградщині вирубали смугу шириною з сотню метрів і довжиною в декілька кілометрів під дорогу.

Про це повідомляє "Лісовий блог" громадського руху за збереження лісів у природному стані.

Чорний ліс, розташований в Олександрівському та Знам’янському районах Кіровоградщини, займає понад 18 тисяч гектарів і є найбільшим у посушливому регіоні, на межі степу й лісостепу.

У серці лісу розташоване найпівденніше в Україні сфагнове болото з овіяним легендами Чорним озером.

"Але не лише природою цінний цей ліс. Він багатий на історію", - зазначають захисники лісу.

У ХVIII ст. у ньому була база гайдамаків. З 1918 до 1922 року там існувала ціла повстанська республіка, що боролася проти більшовицьких окупантів. У Чорному лісі діяв, зокрема, легендарний повстанський отаман Пилип Хмара, "гроза червоних загарбників".

Однак замість охорони багатого на природу й героїчну історію лісу, в ньому вирубали дерева.

Ліс упритул підступає до Знам’янки – районного центру, важливого залізничного вузла. Через неї проходить автотраса Олександрівка – Олександрія.

Захисники лісу зазначають, що не сильно перевантажена, "але, на думку транспортників і міської адміністрації, вона сильно заважає мешканцям міста, хоча нічим особливим не відрізняється від багатьох тисяч інших доріг в інших райцентрах".

"Невідомо, в чий голові з’явився злочинний проект побудови об’їзної дороги навколо міста прямо через Чорний ліс. Але цей проект з’явився і, більш того, вже активно реалізується", - йдеться на сайті "Лісовий блог".

"Те, що побачено, не можна порівняти з будь-якою рядовою вирубкою. Через жовтогарячий осінній ліс ножем у серце пройшла широченна довжелезна прорубана смуга шириною з сотню метрів і довжиною в декілька кілометрів! Колосальна площа лісу була знищена через абсурдне злочинне рішення влади!", - обурюються захисники.

Станом на 10 жовтня на частині просіки бульдозери викорчовували пні, а на іншій частині вже насипали пісок для насипу.

Автор замітки переконаний, що така широчезна ділянка, ще й у лісі, не потрібна для дороги.

Він підозрює, що ініціатори ідеї хотіли "вирубати і продати побільше лісу, а потім відмити мільйони гривень на будівництві дороги, значно ширшої за потрібну, - чи продати "зайву" ширину вирубки під будівництво".

"Ми будемо домагатися покарання винних за цей жахливий акт екологічного вандалізму", - йдеться у "Лісовому блозі".

"Крім того, необхідно створення тут в майбутньому національного природного парку, оскільки існуючий поряд Чорноліський заказник охоплює далеко не весь лісовий масив, а рішення Ради Міністрів УРСР від 28 січня 1972 року про необхідність створення тут заповідника більшою площею не було реалізоване", - наголошують захисники.

Реклама:

Головне сьогодні