Тест

Новорічний стіл на двох коштуватиме 1000 грн.

Щоб зекономити, окремі продукти, такі як олія, шоколад і алкоголь експерти радять придбати заздалегідь, а от продукти, термін зберігання яких невеликий, все ж доведеться купувати дорожче, пише Радіо Свобода.

З алкогольних напоїв одна пляшка шампанського, зі страв – салат олів'є, кілька канапок і фрукти. За найскромнішими підрахунками лише те, що стоятиме на столі в новорічну ніч коштуватиме близько тисячі гривень.

Директор львівської середньої спеціалізованої загальноосвітньої школи №81 імені Петра Сагайдачного Богдана Проців таку суму називає цілком прийнятною. На новорічний стіл для себе та чоловіка вона планує витратити вдвічі менше.

"300-400 гривень, не більше, буде витрачатись для нас з чоловіком. Це є добре шампанське або вино, це фрукти, канапки з червоною ікрою. Новорічна вечеря більше схожа на романтичну, ніж, скажімо, на застілля, яке нас чекає на Різдво", – ділиться досвідом господиня.

За словами керівника аналітичного відділу консалтингової компанії Марії Колесник, через зниження купівельної спроможності українці поступово переходять з так званого преміального сегменту на середній, а з середнього на дешевшу продукцію.

"Середній чек в супермаркеті приблизно такий як був раніше. Питання в тому, що люди на нього купують? Люди скорочують обсяги того, що вони купують, а видатки залишаються на тому рівні, що й минулого року. Від цього страждають роздрібні мережі, товаровиробники. Населення готове купувати більш дешеву продукцію, усвідомлюючи те, що ця продукція є менш якісною", – розповідає Колесник.

Різкого стрибка цін перед Новим роком експерти не прогнозують. Ціна цукерок закономірно збільшиться на 10%, бо зросли ціни на какао боби, на 20% подорожчають цитрусові і м'ясо, але через передсвятковий ажіотаж і збільшення попиту.