Народне фінансування. Як українці збирають гроші на свої проекти за кордоном

Краудфандінг, або колективне фінансування схоже на чарівну паличку для креативних людей по всьому світу, що мріють реалізувати свої ідеї. Потужний рух спільнокошту перетворюється на своєрідну філософію, а область його застосування постійно розширюються.

Все більше людей у світі усвідомлюють, що для реалізації їхніх ідей не обов’язково оббивати пороги державних установ, брати гроші у спонсорів або кредити в банку. Можна просто переконати зацікавлену аудиторію у важливості свого проекту і зібрати на нього кошти.

Особливо актуальним краудфандінг має стати в Україні, де бюджетні кошти освоюють переважно ті, хто їх розподіляє, а олігархи часто бачать у спонсорстві лише власну вигоду і швидко починають диктувати творцям свої умови.

З кожним роком у світі з’являється десятки нових краудфандінгових платформ, які допомагають молодим бізнесменам, науковцям або митцям реалізувати свої проекти. "Українська правда. Життя" вирішила розповісти про найбільш популярні з них, а також про українців, які вже включилися у боротьбу за свої ідеї

Деякі платформи для краудфандінгу

Назва

Спеціалізація

Особливість

Українські проекти

KickStarter

Широка. "Kickstarter підтримує амбітні, інноваційні та творчі проекти, які втілюються в життя через пряму підтримку інших". Зібрати кошти можна на все, "починаючи з фільмів, ігор, музики і мистецтва, дизайну та технологій".

Фінансування за принципом "все-або-нічого". Автор проекту сам встановлює суму, цілі і терміни. Якщо проект зібрав необхідне фінансування, після закінчення терміну з карток всіх спонсорів стягується плата. Якщо проект не зібрав необхідну суму, гроші не стягуються. Платежі перераховуються тільки резидентам США. Правила Kickstarter читайте тут.

На сайті зареєстровано близько 10 проектів українців, успішних – 6. На старті - 1

Indiegogo

Широка. Сайт позиціонує себе, як платформа для "інді" (незалежних) проектів

Дозволяє зберегти зібрані гроші, навіть якщо проект не зібрав бажану суму. Платежі можна перераховувати на європейські картки. Реєстрація безкоштовна, але є збори, які потрібно заплатити Indiegogo після отримання бажаного бюджету. Правила читайте тут

На сайті зареєстровано близько 20 проектів, 5 з них – отримали необхідне фінансування

Peerbackers

Бізнес. Сайт колективного фінансування для підприємців

Peerbackers стягує 5% зібраних проектом коштів, PayPal - ще 1,9-2,9%. Якщо автор проекту не відправить вкладникам обіцяні подарунки, він не отримає фінансування. Все, що вам потрібно, це робоча картка Visa або MasterCard і PayPal рахунок.

Українських проектів не зареєстровано

Startup Addict

Фінансування підприємців.

Молодий краудфандінговий проект не має конкретної спеціалізації, просто допомагає підприємцям-початківцям втілити у життя їхні проекти.

Українських проектів не зареєстровано

Rockethub

Мистецтво. Сайт колективного фінансування для творчих проектів.

Дозволяє зберегти зібрані гроші, навіть якщо проект не зібрав бажану суму.

На платформі зареєстровано кілька проектів від українців, але жоден з них поки не отримав потрібного фінансування

New Jelly

Будь-які творчі проекти – від кіно, музики чи дизайну до продуктів харчування і технологій

Фінансування за принципом "все-або-нічого"

Українських проектів не зареєстровано

Microryza

Наука. Платформа, яка дозволяє дослідникам збирати гроші на невеликі проекти

Фінансування за принципом "все-або-нічого".

Проекти поки приймаються лише з США і Канади

Українських проектів не зареєстровано

Quirky

Наука. Сайт для "народних" винахідників, що діє за принципом краудсорсінгу

Для того, щоб втілити свій проект, автору треба запропонувати його адміністрації сайту. Команда Quirky оцінить привабливість ідеї, комерційний потенціал, створить прототип, знайде виробника, і продасть на своєму сайті. Якщо все пройде вдало - автор отримає до 30% від продажів

На сайті є кілька українських винахідників

iAMscientist

Наука

Сайт діє за принципом відкритої платформи для дослідників. Перш ніж проект отримує можливість збирати кошти, його ідея виноситься на обговорення спільноти сайту. І лише після її схвалення дослідник може подати свій проект на спільнокошт

Українських проектів не зареєстровано

StartSomeGood

Соціальні проекти, благодійність

Мета сайту - створити діалог між соціальними підприємцями та інвесторами. Всі проекти повинні мати соціальну спрямованість і передбачати винагороди спонсорам, які залежать від розмірів донорських вкладень.

На сайті зареєстровано один український проект


Одним з найпопулярніших на сьогодні проектів колективного фінансування є американський KickStarter. Він вважається найбільшою платформою для підтримки творчих проектів. Сайт допомагає художникам, журналістам, винахідникам, кінематографістам.

KickStarter також виявився потужним механізмом фінансування техно-стартапів і бізнес-проектів.

Згідно з офіційною статистикою KickStarter, за останній рік проекти на платформі зібрали в цілому близько 380 мільйонів доларів. Окремі стартапи іноді отримують астрономічні суми. Наприклад, американська команда, яка вигадала "розумний годинник" Pebble, зібрала більше 10 мільйонів доларів!

Перші успіхи українців на KickStarter’і. $25 тисяч

"Технологічний" напрямок KickStarter став популярним і серед українців. Молоді команди з IT-сфери активно готуються виходити на американську платформу. Їх не зупиняють нелегкі правила і обмеження. Зокрема, неможливість отримувати гроші на українську банківську картку, а також необхідність мати виробничий прототип проекту.

Найбільш успішним українським стартапом на цій платформі на сьогодні є проект вінничанина Сергія Хващука. Його розробка – захисний титановий корпус для флешки - зібрала близько 25 тисяч доларів. Хоча хлопець просив лише 5.

Випускник Києво-Могилянської академії Сергій певний час працював у США, і коли почув про KickStarter, одразу вирішив випробувати власні сили.

"Ідея з корпусом для флешки - не нова, але вона здалася мені досить простою в реалізації та популярною для KickStarter. Приблизно місяць пішов на підготовку самого проекту: виготовлення прототипів (це обов`язково для KickStarter), оформлення сторінки проекту, зйомки відео-презентації, підготовки фотографій. Усе це я робив сам, вечорами", - каже хлопець.

Сергій Хващук зі своїми флешками. Фото надані Сергієм

Сергій задоволений своїм успіхом на KickStarter. За 3-4 місяці він фактично створив маленький міжнародний бізнес, випустив та розпродав тестову партію продукту.

"Зрозуміло, що інвестора під таку ідею не знайдеш, а брати борги чи продавати житло - нерозумно. Перший етап розвитку ідеї пройшов успішно, а далі все залежить лише від мене", - каже він.

Зараз його проект – у фазі завершення виробництва та підготовки перших відправлень. Усі роботи виконують українські підрядники - корпуси виготовляються під Києвом, прокладки - в Дніпропетровській області.

"На отримані 25 тисяч доларів я запустив і відтестував виробництво свого продукту. Невеликий прибуток вклав у виробництво більшої кількості корпусів, ніж треба відправити людям, які мене підтримали. KickStarter є доброю рекламою, і я впевнений, що продам наступну партію корпусів - це простіше зробити, якщо товар у тебе на руках, а не у вигляді ідеї в голові", - каже Сергій.

"Кошти на KickStarter дають не просто так, а взамін вашого продукту зі знижкою. Тобто простіше за все вважати це попереднім замовленням і, якщо його не вийде виконати, ви маєте повернути кошти", - додає він.

Непробивні корпуси для флешок від Сергія

Сергій зізнається, що не шукав грошей на свою ідею в Україні, бо хотів випробувати можливості KickStarter.

"А по-друге - це не така вже і велика сума, аби на неї десь шукати кошти. Споживчий кредит, родичі/знайомі вирішують питання сум такого розміру… KickStarter можна порівняти зі Startup Crash Test, успішно пройшовши який ви, крім визнання ідеї, отримуєте кошти на її реалізацію", - каже хлопець.

Крім титанового корпусу для флешки, Сергій має ще кілька ідей, які згодом з’являться на KickStarter.

"Одразу після закінчення розсилки корпусів флешок буде запущено мій новий проект - я вже займаюся його підготовкою. З усіх проектів, які я проаналізував на KickStarter, найуспішніші – серійні. Кожен наступний проект одного і того самого автора збирає більше коштів. Сподіваюся, що це буде вірним і для мене", - каже він.

"Інвестору ти маєш віддати частину своєї компанії, а KickStarter’у – ні"

Ще одні українські стартапери – команда PetCube – мають усі шанси повторити успіх Сергія Хващука. Хлопці вже підготували прототип і навесні виведуть його на KickStarter.

Винахід Олександра Нескіна PetCube – це іграшка для тварин, робот, що пересувається по квартирі і світить лазерною указкою. Гратися з твариною можна дистанційно, через веб-інтерфейс, доступ до якого – надати своїм друзям.

Проект PetCube викликав величезний інтерес на минулорічному форумі інтернет-технологій та інновацій IDCEE. Втім, шукати гроші на втілення своєї ідеї команда буде не в Україні, а на міжнародній краудфандінговій платформі.

"Інвестору ти маєш віддати частину своєї компанії – чи то буде якийсь раунд інвестицій, чи то янгольські інвестиції. А KickStarter дозволяє без розподілу частки отримати певне фінансування. Але головна перевага цієї платформи - в тому, що вона дозволяє отримати так званих early adopters – людей, які не тільки куплять ваш продукт, але й будуть ним користуватися. Це перша аудиторія, яка набагато важливіша, ніж ті інвестиції, які дає KickStarter", - каже Олександр.

Олександр Нескін з Роккі

Наразі команда PetCube займається виробництвом серійного зразка свого гаджета і знімає новий ролик для KickStarter.

Непогані шанси на KickStarter мають не лише автори IT-стартапів, але й креативні підприємці, які зможуть зацікавити велику аудиторію своїм продуктом.

Мет Цимбал з Черкас заснував проект "Монста", який займається виробництвом дизайнерських футболок. На свій невеличкий бізнес хлопець та його друзі зібрали 800 доларів.

"Двоє з нас займаються відеозйомкою та анімацією, ще один хлопець - дизайнер. Зацікавилися виробництвом власного одягу десь рік тому. На KickStarter допоміг вийти наш друг зі Сполучених Штатів, без нього все було б набагато важче", - розповідає Мет.

Мет Цимбал

Гроші, отримані від KickStarter, команда витратила на виробництво нової колекції футболок, найближчим часом планує запустити власний сайт.

"Спочатку ми не планували збирати гроші саме на KickStarter, а коли дізнались про нього, вирішили спробувати. Потрібну суму на наше здивування ми зібрали майже одразу, за перші кілька днів", - ділиться Мет.

Ось на такі футболки хлопці зібрали 820 доларів

Збирати гроші в Україні хлопці не намагалися.

"Головна порада для новачків на KickStarter - все просто, робіть цікаві проекти, а не фігню, і тоді будуть інвестори. А якихось спеціальних трюків не існує", - каже Мет.

В цілому на KickStarter наразі зареєстровано трохи більше 10 проектів українців, 6 з них отримали очікуване фінансування. Українці шукають гроші переважно на втілення творчих ідей: Жанна Рохальська зібрала 1810 доларів на арт-проект "Помаранчева еволюція"; Богдан Смаха – трохи більше тисячі доларів на продовження зйомок мультфільму про пригоди слоника, Андрій Котляр зібрав 3000 доларів на організацію кінофестивалю у Нью-Йорку.

Українці на Indiegogo: Нарешті можна реалізувати проект, не прогинаючись під систему і не беручи кредити

Indiegogo – ще одна популярна в світі платформа, де митці шукають фінансування своїх творчих ідей. Сайт позиціонує себе як ресурс, що підтримує незалежні мистецькі проекти.

Втім, не забороняється на платформі збирати гроші і на бізнес, і на соціальні проекти, і на благодійні.

"Люди в усьому світі використовують цю провідну платформу для залучення мільйонів доларів для всіх типів кампаній. Неважливо, на що ви хочете зібрати гроші, розпочніть прямо зараз", - сказано на сайті.

На відміну від Kickstarter, який повертає гроші інвесторам у разі, якщо проект не зібрав всю необхідну суму, на Іndiegogo гроші спонсорам можна не повертати.

Аліна Федорова, солістка київського інді-рок бенду "Singleton". Її команда зібрала на Іndiegogo 1600 доларів для запису свого нового альбому. Молоді люди просили втричі більше – 5000 доларів – однак і отриманій сумі залишились раді.

"На Іndiegogo можна обрати так званий гнучкий варіант збору коштів. Тобто навіть якщо потрібна сума не набирається, все одно ці гроші переходять на рахунок творця кампанії. Саме цей варіант ми і обрали", - розповідає Аліна.

Аліна Федорова

Перед виходом на Іndiegogo команда дослідила велику кількість платформ. Найбільше молодим людям імпонував kickstarter, але вони зіткнулися з проблемою - щоб вийти на цю платформу, потрібно бути резидентом США, або мати посередника у Штатах, який збере гроші на свою картку.

"Іndiegogo працює з Європою, тому ми і зупинилися на ньому. Ми працювали через систему платежів Paypal. Оскільки аккаунт на українському Paypal не підходить, ми звернулися до нашого знайомого, який живе в Німеччині. Так що всі транзакції проходили через його рахунок", - розповідає Аліна.

Зібрану суму команда витратила на запис альбому, який скоро побачить світ. Коштів від жертводавців на все не вистачило, тож молоді люди продовжують вкладати у творчість свої накопичення.

Молоді люди планують і надалі брати участь у краудфандінгових кампаніях.

"В Україні це поки дуже складно, оскільки у багатьох немає карток, а якщо і є - не всі картки підходять. Багато хто не знає англійської і не може розібратися, як платити. Але ми раді бути одними з перших, хто спробував такий шлях в Україні!", - каже Аліна.

Вона впевнена, що саме за краудфандінгом – майбутнє, і українці нарешті зможуть реалізувати свої незалежні проекти, "не прогинаючись під систему, не випрошуючи грошей і не беручи кредити".

"І, звичайно, ті, хто жертвують гроші на подібні заходи, будуть відчувати себе причетними до крутих проектів!", - додає дівчина.

Фото з Facebook Singleton

Ще одна українка Леєна Нерода зібрала більше тисячі доларів на притулок для тварин у Біличах під Львовом. Вона виступила посередником між спонсорами і прохачами. Сама дівчина – зі Львова, але зараз живе у Великобританії. Підтримати притулок для тварин її попросила подруга.

"Про притулок почула від подруги з України, його заснувала її знайома ветеринарка. Ользі не вистачало коштів на утримання тварин, тож я зареєструвала проект і зібрала необхідну суму на свій рахунок", - розповіла Леєна.

Але вже після збору коштів у команди виникли проблеми з їх отриманням. "Я не вказала, що гроші треба перевести в євро. Потрібна сума прийшла у доларах, і банк не віддавав їх Олі протягом місяця. Але все закінчилось добре. Зібрана сума пішла на корм для тварин", - розповіла дівчина.

В цілому на Іndiegogo наразі зареєстровано близько 20 українських проектів, 5 з них отримали необхідне фінансування. Українці просять профінансувати навчання закордоном, видавництво книжок, лікування, інші соціальні і благодійні проекти.

Так, ще один притулок для тварин у Запоріжжі зміг розчулити спонсорів і зібрав 3356 доларів.

Сімферопольська команда вийшла на Іndiegogo з проектом "Hope Haven Ukraine", де просять гроші на утримання школи для дітей з особливими потребами. Щоправда, їм пожертвували всього 150 доларів.

Натомість відверто дивацький проект "Пацієнт №6" ще одного українця Олександра Оцабера зібрав близько 1300 доларів. Чоловік має намір серйозно взятися за виробництво "фріковських" іграшок. Свою творчість Олександр називає "психіатричним мистецтвом".

"Ці фігурки сильно відрізняються від тих, які ви бачите у світі дизайнерських іграшок кожного дня. Але, як сказала одна відома людина, - є щось всередині і щось зовні. Пацієнт №6 - це щось всередині", - написав автор.

"Пацієнт №6"

Повірили спонсори і у талант ще одних українців – письменниці Анастасії Волховської та художниці Яни Фефелової. Вони мріють видати книгу "Листи до Елізи" трьома мовами – російською, португальською та англійською. Книга буде ілюстрована авторськими малюнками. На свій проект дівчата вже зібрали майже 1200 доларів.

У другій частині читайте про українців, які збирають гроші на освіту, а також про спільнокошт по-українськи

Реклама:

Головне сьогодні