Українці неефективно користуються прогнозом погоди – Гідромецентр

— 18 березня 2013, 16:42

Про це директор Українського гідрометеорологічного центра Микола Кульбіда сказав Українським Новинам.

"Головне не робота синоптика, а ефективне й правильне використання споживачами тієї інформації, якою ми володіємо. Далеко не всі люди... розуміють, а як же найбільш ефективно використовувати цю інформацію для того, щоб зберегти майно, отримати економічну вигоду й забезпечити собі комфортне життя в цілому", - підкреслив Кульбіда.

При цьому директор Гідрометцентру констатував значний прогрес у точності прогнозування погоди за останні десятиліття, чого багато хто не розуміє.

"Раніше було як в анекдоті. Сталін запитує керівника метеорологічної служби СРСР Федорова: "Скажіть, а яка справджуваність у вас прогнозів?" Федоров каже: "Десь 48-49%". Сталін: "Отож у мене порада - ви робіть прогнози, а потім перевертайте їх і вийде 51%", - сказав Кульбіда.

На сьогодні, з його слів, завдяки моделюванню й комп'ютеризації процесу прогнозування, результати є набагато точнішими, аніж раніше.

Проте, помилки в синоптиків трапляються, тому що сьогодні неможливо повністю навіть спостерігати за погодою.

Як повідомляло агентство, Гідрометцентр ініціює залучення кредиту Світового банку в розмірі 52 млн доларів для своєї модернізації й технічного переоснащення.

Зі слів Кульбіди, Гідрометцентр має потребу в потужному комп'ютері, здатному приймати й обробляти великий обсяг інформації.

Крім того, кошти СБ планують направити на переоснащення 187 метеорологічних станцій і 450 гідрологічних постів, а також створення сучасної телекомунікаційної мережі.

Реклама:

Головне сьогодні