У Росії заборонили використовувати нецензурщину у ЗМІ

— 19 березня 2013, 18:15

Прийнятий закон передбачає штрафи за виготовлення або розповсюдження продукції ЗМІ, що містить мат, повідомляють РИА Новости.

Для громадян штраф встановлюється від 2 тисяч до 3 тисяч рублів (517– 776 грн) з конфіскацією предмета правопорушення, для посадових осіб - від 5 тисяч до 20 тисяч рублів (1 293- 5 175 грн) з конфіскацією, для юридичних осіб - від 20 тисяч до 200 тисяч рублів (5 175 – 51 750 грн) з конфіскацією.

За словами одного з авторів законопроекту, віце-спікера Держдуми Сергія Железняка ("Единая Россия"), зараз встановлено відповідальність за мат в громадських місцях, а за мат в ЗМІ, які по суті теж є публічним простором, такої відповідальності немає.

Притягати за нецензурну лайку на сьогодні можна за двома статтями Кодексу про Адміністративні правопорушення - "образа" (штраф на громадян від 1 тисячі до 3 тисяч, на юросіб - від 50 тисяч до 100 тисяч рублів, а за публічну образу на громадян від 3 тисяч до 5 тисяч , на юросіб - від 100 тисяч до 500 тисяч рублів) і "дрібне хуліганство" (штраф від 500 до 1 тисячі рублів або арешт до 15 діб).

Заступник голови конституційного комітету та представник Держдуми в Конституційному суді Дмитро Вяткін (ЄР) пояснив, що в законопроекті не може бути наведений перелік нецензурних слів, вживання яких обмежує нова норма, оскільки такого закритого списку ніколи не було.

Визначати, що вважається нецензурщиною, будуть експерти-філологи. Для них це не буде проблемою, сказав він, оскільки є відповідні словники і дослідження.

Він нагадав, що вживання нецензурної лексики каралося і до революції, і в радянський час. Найчастіше, зі слів Вяткіна, нецензурна лайка зараз проскакує в теле- і радіопередачах, як правило в прямому ефірі, водночас на федеральних каналах такі випадки вкрай рідкісні.

Вяткін підкреслив, що на інтернет-ЗМІ законопроект теж поширюється.

Реклама:

Головне сьогодні