Україна знову не потрапила до поважного рейтингу вишів

— 5 березня 2013, 11:10

Між тим, на 50-ій сходинці опинився російський виш - Московський державний університет МДУ.

Гарвардський Університет очолив список 100 кращих університетів світу, а другу та трею сходинку посіли Массачусетський Інститут технологій та Кембрідж відповідно.

Оксфордський університет піднявся цього року на дві позиції і посів 4-е місце, а Стенфордський університет опустився до шостої.

Зі ста позицій списку, 40 місць отримали університети США.

За кількістю представлених у рейтингу вишів, на другій сходинці опинилася Великобританія. Так, на 20-ому місці розташувався університет University College London (UCL), а на 25-ому - Лондонська школа економіки. До топ-50 вперше увійшов Манчестерський університет, а єдиний представник Шотландії - Единбурзький університет піднявся до 46-ого місця, у порівнянні з 2012-им роком.

Рейтинг також показав значне посилення позицій австралійських вишів. У топ-100 представлено 6 навчальних закладів. Таким чином, у "загальному закліку" Австралія опинилася на третому місці за загальною кількістю ВНЗ у рейтингу. Одразу після Британії та США.

[L]Всього у списку представлено 20 країн: США, Японія, Канада, Швейцарія, Великобританія, Сінгапур, Китай, Австралія, Південна Корея, Нідерланди, Німеччина, Росія, Туреччина, Швеція, Тайвань, Бразилія, Франція, Бельгія та Ізраїль.

Як відомо, минулого року теж жоден із українських вищих навчальних закладів не увійшов до рейтингу Топ-100 світових вузів за рівнем репутації, рейтинг 2011 року теж був без українських університетів.

Українським вузам не знайшлося місця і у так званому "шанхайському" рейтингу за 2012 рік. Його вже десять років поспіль складає Інституту вищої освіти Шанхайського університету Цзяо Тун. Це так званий Академічний рейтинг університетів світу (Academic Ranking of World Universities (ARWU). І саме цей рейтинг, більш відомий як "шанхайський" є одним з, найавторитетніших у світі.

Водночас, українські вузи були у рейтингу, складеному компанією Quacquarelli Symonds (QS). У 2012 році Університет ім.Шевченка був на місці 501+,К иївський політехнічний інститут та Донецький національний університет – на місцях 601+, що означає, що вони входять у шосту і відповідно сьому сотню вузів.

Реклама:

Головне сьогодні