Тест

Табачник хоче об'єднати три законопроекти про вищу освіту в один

Про це він заявив в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

"Усі законопроекти мають цілу низку цікавих і дуже важливих новацій. Тому, мені здається, найбільш перспективний шлях - просити Комітет Верховної Ради з питань науки та освіти створити робочу групу за участю представників авторського колективу кожного законопроекту, спробувати інтегрувати найкращі законодавчі новели кожного та підготувати зведений законопроект", - заявив він.

Табачник наголосив, що пріоритет повинен мати той варіант законопроекту, який містить мінімальні ризики для суспільства.

"На мій погляд, найбільш професійний законопроект, який підготовлений людьми, що працюють у системі вищої освіти багато років, - це закон у минулому керівників вищих навчальних закладів Миколи Сороки, Сергія Ківалова та Григорія Калетніка", - сказав він.

На його думку, в цьому законопроекті найширше прописано права студентського самоврядування, вперше визначено статус Всеукраїнської студентської ради, передбачено утворення наукових товариств студентів як складової системи громадського самоврядування вишу.

При цьому глава Міносвіти пояснив сумніви, викликані двома іншими законопроектами, тим, що в процесі ліцензування та акредитації вишу, яку здійснюватиме спеціальна Національна комісія з питань вищої освіти, заборонено брати участь ректорам і проректорам вищих навчальних закладів.

"На мій погляд, це дискримінаційна, абсолютно несправедлива норма. Це все одно, що заборонити лисим переходити дорогу пішохідним переходом, а залишити таке право лише за тими, у кого шевелюра", - сказав Табачник.

Водночас у законопроекті, внесеному народним депутатом Віктором Балогою, на думку міністра, закладено норми, які можна врахувати під час доопрацювання остаточного варіанта.

Він також звернув увагу, що для повноцінної реалізації будь-якого із запропонованих проектів закону необхідно понад 120 підзаконних актів.

Як відомо, у Верховній Раді зареєстровано три законопроекти про вищу освіту - від Партії регіонів, опозиції і робочої групи академіка Михайла Згуровського, який у парламенті зареєстрував Віктор Балога.

Раніше лідери органів студентського самоврядування закликали на круглому столі авторів законопроекту про вищу освіту від Партії регіонів відкликати з реєстрації даний законопроект.

Більше про ці три законопроекти читайте в публікації "Української правди".