Закон про вищу освіту можуть ухвалити у першому читанні до липня - Гриневич

— 28 травня 2013, 10:59

Голова парламентського комітету з питань освіти і науки Лілія Гриневич вважає, що закон "Про вищу освіту" може бути ухвалений у першому читанні до завершення нинішньої сесії Верховної Ради.

Про це вона сказала на прес-конференції в понеділок у Харкові, передає "Інтерфакс-Україна".

"Думаю, що цілком реально винести його в зал у червні - на початку липня і до кінця сесії проголосувати в першому читанні", - сказала Гриневич.

Вона зазначила, що опозиція висловила готовність відмовитися від просування свого законопроекту на користь законопроекту, який розробляла робоча група під керівництвом ректора КПІ Михайла Згуровського, і висловила сподівання, що Партія регіонів зробить аналогічний крок.

"Найголовніше, щоб до голосування ми змогли домовитися, тому що найстрашніше, що може бути, - коли всі три законопроекти буде провалено в залі парламенту, і ситуація, яка є сьогодні, триватиме, і криза у вищій освіті тільки поглиблюватиметься, тому нам наразі важливо домогтися компромісного голосування", - сказала Гриневич.

Вона зазначила, що законопроект Згуровського передбачає децентралізацію управління вищою освітою, фінансову, кадрову та академічну автономію вишів, що не передбачає додаткових вступних іспитів (тільки зовнішнє незалежне оцінювання), фіксує обсяг держзамовлення (щонайменше 50% від випускників поточного року), встановлює певні гарантії з отримання стипендій, розширює можливості органів студентського самоврядування тощо.

Як відомо, у Верховній Раді зареєстровано три законопроекти про вищу освіту - від Партії регіонів, опозиції і робочої групи академіка Михайла Згуровського, який у парламенті зареєстрував Віктор Балога.

Раніше лідери органів студентського самоврядування закликали на круглому столі авторів законопроекту про вищу освіту від Партії регіонів відкликати з реєстрації даний законопроект.

Більше про ці три законопроекти читайте в публікації "Української правди".

Комітет з питань освіти і науки рекомендував парламенту підтримати проект закону, зареєстрований Балогою.

Реклама:

Головне сьогодні