Тест

У Королевської кажуть, що нові страхові внески для породіль усувають несправедливість

Про це йдеться у відповіді прес-служби Мінсоцполітики на запит "Української правди" щодо змін до законодавства щодо збору єдиного соціального внеску, які набрали чинності 1 липня.

"До запровадження цих змін роботодавець сплачував відрахування тільки за працівників, які перебували на лікарняному через хворобу, що дозволяло зараховувати їм цей період до страхового стажу. В той же час, жінки, які народжували дітей і перебували у лікарняній відпустці у зв’язку із вагітністю та пологами, були позбавлені можливості зараховувати цей час до страхового стажу", - йдеться у повідомленні.

"Таким чином існувала ситуація: той, хто, наприклад, катаючись на лижах, отримував важкий перелом, що потребував довгого лікування та відновлення, і йшов у лікарняну відпустку на декілька місяців, при виході на пенсію був у більш вигідних умовах, ніж жінка, яка народила дитину. Якщо врахувати, що декретна відпустка це 4 місяці, а через ускладнення під час пологів навіть більше, то жінки, які народили 3 дітей, без цих законодавчих змін, втрачали рік страхового стажу", - додали у прес-службі.

У Мінсоцполітики наполягають, що страхові внески за період перебування у декретній відпустці сплачуватиме роботодавець, виходячи з нарахованої суми допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами: ЄСВ у такому випадку складатиме 33,2% від цієї суми.

Разом із цим з працівниці утримуватимуться 2% з суми допомоги по вагітності і пологах.

Водночас, як стверджує юрист адвокатського об'єднання Arzinger Алеся Павлінська, дані зміни тягнуть за собою істотне збільшення виплат як з боку роботодавців, так і самих працівниць, які йдуть у декрет.

Павлінська зазначила, що, на перший погляд, це прогресивна норма. Водночас, за словами юриста, сам період досить нетривалий і навряд чи докорінно вплине на суму пенсії.

Тривалість такої відпустки, відповідно до загального правила, становить 126 календарних днів, 140 календарних днів при ускладненнях або народженні двох і більше дітей, 180 календарних днів для жінок, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Крім того, нові норми передбачають сплату єдиного соціального внеску з цих сум допомоги як для роботодавців (33,2%), так і для самої працівниці (2%), що вже призвело в Україні до зловживань з боку роботодавців.

"Якщо перед набуттям чинності зазначеного закону деякі роботодавці наполегливо рекомендували вагітним жінкам йти в "декретну відпустку" до 1 липня, то згодом нововведення не сприятиме детінізації зарплат і працевлаштування вагітних жінок", - сказала Павлінська у коментарі "Інтерфакс-Україна".

Як зазначила юрист, нові норми стосуються включення до страхового стажу періоду перебування у відпустці по вагітності та пологах саме для призначення пенсії.

При цьому для оплати листка непрацездатності цей період зараховується до страхового стажу, як і раніше, виходячи з розміру мінімального страхового внеску.

"Враховуючи, що жінки вже втратили суттєвий шмат стажу для оплати "лікарняних" (майже три роки), навряд чи включення трьох місяців до стажу для призначення пенсії буде мати істотне значення", - сказала Павлінська.

Українська правда. Життя