Як захиститися від міліції: поради правозахисників

— 3 липня 2013, 11:23

Щоб не стати жертвою міліції, правозахисники сходяться в одному: в контакт з правоохоронцями краще взагалі не вступати, пише ЛігаБізнесІнформ.

"Враховуючи те, що в нашій міліції, прокуратурі та судах діють, на жаль, принципи кримінальної субкультури - кругова порука за формулою "своїх не здаємо", - краще уникати зустрічей з ними", - рекомендує голова правління Громадянського комітету захисту прав громадян Микола Козирєв.

За його словами, якщо зустріч з міліціонерами все ж відбулася, то, залежно від конкретної ситуації рекомендації можуть бути різні, але є кілька обов'язкових універсальних правил:

- Вести себе максимально коректно, але з гідністю;

- Ввічливо, але наполегливо змусити міліціонера представитися, якщо він не зробив цього сам; не кваплячись, записати, зафіксувати його дані;

- Спокійно вимагати пояснень про причини затримання чи інших дій, що обмежують вашу свободу;

- Незаконні дії міліціонера необхідно оскаржити районному прокурору; бездіяльність прокурора оскаржити в суді - і не здаватися;

- Відповідати на будь-які питання міліціонера - справа добровільна; обов'язок відповідати настає тільки у випадку офіційних слідчих дій, "під протокол".

За словами співкерівника Харківської правозахисної групи Євгена Захарова, юридичні способи захисту від міліції можуть бути ефективні, але загального рецепта бути не може:

"У будь-якому випадку, треба знати, на що міліція має право, а на що не має. І поводитися впевнено. Але ця порада може не допомогти, якщо зустрінешся з колишнім гопником, який в міліцію пішов гроші піднімати".

За даними опитування, проведеного навесні Інститутом соціології НАН України, лише 1% українців повністю довіряє міліції - це найнижчий показник серед державних інститутів.

У 2004 році насильства в міліції зазнали більше мільйона українських громадян, у 2005-2009 роках відбувся різкий спад - мільйон за всі п'ять років. У 2010-м кількість постраждалих знову виросла - 780 тис., в 2011 їх стало знову майже мільйон - 984 тисяч.

Реклама:

Головне сьогодні