За що страждають ведмеді?

Здається, глумитись із страждань диких тварин – одна з характерних рис, що дісталась нам з прадавніх часів. Колись, живучи у печерах, наші пращури більше за все на світі боялись ведмедя. Він оселявся у тих самих печерах і був не проти поласувати людиною.

Печерного ведмедя, що наводив страх на первісних людей, винищили ще 15 000 років тому - задовго до того, як люди опанували землеробство. Проте ненависть до ведмедів збереглась досі й тепер від неї потерпають наші звичайні бурі ведмеді.

Зловити і приручити ведмежа не було великою проблемою. Згодом глум над величним звіром став атрибутом народних гулянь, характерних і для нашої країни.

Мода на трофейне ведмеже полювання, зменшення придатних місць існування і безліч інших факторів стали причиною того, що сьогодні ведмеді в Україні практично перевелись і опинились на межі вимирання. Не зважаючи на те, що бурий ведмідь занесений до Червоної книги України, проблем у нього не поменшало.

Ведмідь, ведмедик, Михайло, вуйко – великий хижий ссавець, який мешкає в лісах Карпат та Полісся, харчується різноманітною їжею, в якій переважають рослинні корми, маса його тіла може сягати більше 400 кг, довжина – більше 2 метрів.

Занесений до Червоної книги України у 2003 році й має статус зникаючого виду, також занесений до червоного списку Міжнародного союзу охорони природи (International Union for Conservation of Nature, IUCN), охороняється Бернською конвенцією.

На території України чисельність ведмедя не перевищує 300 особин, що спричинено в першу чергу постійним знищенням його природного середовища існування – вирубування лісів, та браконьєрством. Натомість в неволі лише на території Київської області утримується близько 200 ведмедів.

Зараз членам Національного екологічного центру та Дружини охорони природи міста Києва відомо 41 місце проблемного утримання ведмедів в різних областях України, де утримують 60 ведмедів.

Чисельність ведмедя з 1995-2003 за даними Міністерства екології та природних ресурсів України зменшилася в два рази.

СУЧАСНІ РЕАЛІЇ ІСНУВАННЯ ВЕДМЕДІВ В НЕВОЛІ

Вибір широкий: зоопарки, приватні звіринці, пересувні звіринці, цирки, пересувні цирки, готельно-розважальні комплекси, кафе-бари, притравочні станції.

Звіринець "Мауглі"
Звіринець в Южноукраїнську
Ведмеді в цирку-шапіто "Арт-Флай"
Ведмеді в Гуті
Ведмедиця Ірина, ще в минулому році мешкала в таких умовах. Врятована, перевезена в Синевир
Ведмедиця Марта з Кам’янця-Подільського, переїхала в Луцький зоопарк

Це - найпоширеніші місця утримання ведмедів в Україні, а в Азії, наприклад, в Китаї це – медведячі ферми, де асортимент виробленої продукції містить: жовч ведмедя (живому ведмедю вшивають катетер у жовчний міхур та чіпляють мішечок, куди стікає жовч), лапи ведмедя – суп з них є дорогим делікатесом (можна побачити фото трьохногих ведмедів), кігті – талісмани, потім вже жир та шкіри.

ПРИТРАВКА

Притравка є обов’язковою кваліфікаційною вимогою для отримання документів собаками низки порід. Відтак страждання десятків ведмедів мають на меті лише підвищення вартості цуценят.

…Львівська обл., Дрогобицький район, село Брониця. За цією адресою розміщений розплідник, який розводить лайок. На територію цього розплідника постійно привозять нових ведмедів. Тварин безпосередньо тримають в малих клітках, обмежуючи їм можливість рухатись і випускають їх з кліток лише для цькування на них собак.

Офіційно такого роду заклади називаються "контрольно-випробовувальними станціями для мисливських собак", створення яких передбачене Статутом Українського товариства мисливців та рибалок. Призначення закладу звучить досить шляхетно - підтримання мисливського собаківництва.

А ось офіійне відео на youtube про притравку в розпліднику "Енейко".

Трьох ведмедів з притравочної станції в Миколаївській області Первомайський р-н, с. Грушівка після підняття скандалу екоорганізаціями вивезли в невідомому напрямку.

Ведмедів вивезли у невідомому напрямку. Фото "Газета.ua"

Вбивство ведмедів, натаскування на них собак в притравочних пунктах, утримання в непридатних умовах є порушенням законодавства.

Використання ведмедя для тренування мисливських собак, нанесення йому тілесних пошкоджень повинно тягнути відповідальність згідно ст. 299 Кримінального кодексу України.

Жорстоке поводження з тваринами, до того ж станція, на якій утримується ведмідь знаходиться поруч із дитячою громадською організацією "Барс", тобто діти бачили страждання ведмедя, що тягне за собою більш суворе покарання за зазначеною статтею – штраф до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до двох років.

Натомість Кінологічний союз України відкрито вивішує на своєму сайті розклад, в якому містяться змагання з притравки на ведмедя.

ІНДУСТРІЯ РОЗВАГ

Більш поширеним варіантом тяжкої долі українських ведмедів є утримання їх в неволі у ресторанах та інших "місцях відпочинку для справжніх чоловіків". Саме боротьба з утриманням ведмедів в жорстоких умовах біля ресторанів стала причиною створення у національному природному парку "Синевир" реабілітаційного центру для ведмедів.

Історія ведмедя Потапа, прикованого до стіни ланцюгом, коли з його шиї звисали скривавлені шматки шкіри, розбила серця сотень українців. Щодня повз кінноспортивний клуб "Барс" у Луганську проходили сотні школярів. Та в один день, коли страждання Потапа показало телебачення – все змінилось.

Сьогодні люди з усіх областей повідомляють про нові й нові місця утримання ведмедів. Не потрібно хитрої арифметики, щоб зрозуміти – в Україні в неволі утримується значно більше ведмедів, ніж лишилось в природі. Жоден реабілітаційний центр не в стані прийняти таку їх кількість.

Проте починати треба з малого. Природоохоронці, що взялись за охорону ведмедів від жорстокого поводження, визначили першочерговою задачею – заборонити притравочні пункти та вилучити всіх тих ведмедів, що дійсно утримуються в умовах жорстокості.

Як поводитись якщо вам відомо місце утримання ведмедя в непридатних для існування умовах можна дізнатись з розміщеної в інтернеті довідки.

Реклама:

Головне сьогодні