Прикуті до ліжок ВІЛ-інфіковані залишаються у клініці "Лавра". Фото. Відео

— 12 вересня 2013, 14:57

Таким чином активісти вирішили висловити позицію 9000 пацієнтів клініки, яких хочуть виселити з цієї лікарні.

Про це сьогодні заявили активісти під час прес-брифінгу в приміщенні клініки, йдеться у повідомлення ВБО "Всеукраїнська мережа ЛЖВ".

Пацієнти представили присутнім копію доручення, в якому зазначено, що стаціонар клініки повинен переїхати в будівлю колишнього шкір-вендиспансеру по вулиці Галицькій.

Дана будівля за висновками експертів не може використовуватися як стаціонар для ВІЛ-позитивних хворих чи для хворих з діагнозом гепатит.

"Наша акція – це протест проти брехні, якою нас намагаються нагодувати. На наших очах нехтують усіма документально домовленостями, що закріплені в Меморандумі. Особи, які приймають ці рішення керуються незрозумілими мотивами і не вважають за потрібне довести будівництво нової клініки на Амосова до кінця", – зазначив в своєму виступі Віталій Ткачук, ВІЛ-позитивний пацієнт клініки.

Як відомо, 11 липня було підписано трьохсторонній меморандум між представниками НАМН України, Києво-Печерської Лаври та пацієнтами.

У ньому зазначено про те, що сторони домовляються "про недоторканість Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського на території Києво-Печерської Лаври, допоки не буде добудоване нове приміщення для Клініки за адресою Амосова 5."

Разом з тим, керівництво НАМН України намагається чинити тиск на лікарів та персонал клініки, для того, щоб установа переїхала в будівлю по вулиці Галицькій.

Під час прес-брифінгу для представників ЗМІ було представлено відео-звернення настоятеля Києво-Печерської Лаври Владики Павла, у якому він просить керівника Академії медичних наук Андрія Сердюка "не робити цього".

"Не потрібно руйнувати домовленості. Меморандум досі в силі і ми [Церква] на стороні цього документу", – зазначив священик у своєму відео-зверненні.

"Ми прикувалися, щоб вижити! Це наша реакція на те, що Президент Академії медичних наук чинить беззаконня. Ми готові тут залишатися до останнього і вести почергову вахту – до того моменту, коли ми, спільно з лікарями, не приймемо будівлю на Амосова 5", – сказала Ганна Константінова, пацієнт клініки, член Координаційної ради Всеукраїнської мережі людей, які живуть з ВІЛ.

У четвер зранку НАМН повідомила, що клініка "Лавра" по вул. Лаврській,11 не функціонує як медичний заклад. Персонал, пацієнти та обладнання переведені в інші лікарні міста.

Як відомо, клініку збиралися остаточно виселити ще в липні. Повідомлялося, що з неї вже вивозять обладнання.

Проте 11 липня між церквою, державою та ВІЛ-інфікованими пацієнтами було підписано меморандум, згідно з яким пацієнтів клініки, у якій лікують хворих на ВІЛ/СНІД, не виселятимуть, поки нове приміщення лікарні не буде готове.

У ньому, зокрема, було сказано, що приміщення Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Громашевського буде недоторканим, поки повністю не відремонтують будинок по вулиці Амосова, куди має переїхати клініка для пацієнтів ВІЛ/СНІД.

Документ став наслідком протесту пацієнтів на наказ Кабміну від 1 липня, що постановив протягом тижня (до 8 липня) виселити клініку та її пацієнтів з приміщення, в якому вони наразі отримують життєво-необхідне лікування.

"Ми були готові прикувати себе до ліжок, аби лише не дати вивезти обладнання з клініки", - розповів тоді Дмитро Шерембей, голова організації ЮКАБ.

Українська правда. Життя

Реклама:

Головне сьогодні