Абітурієнтам скоротять кількість вишів на вибір та тривалість вступної кампанії?

— 19 вересня 2013, 12:24

Над цим уже активно працюють в Міносвіти.

Одна із пропозицій проекту - скоротити кількість вишів, куди можна подавати документи, каже директор департаменту вищої освіти МОН Юрій Коровайченко, якого цитують Вести.

"Можливо, вступати можна буде відразу в три вузи (наразі - 5). Також може скоротитися тривалість вступної кампанії, і кожна категорія вступників буде подаватися в свій час. Приміром, спочатку документи подають ті , хто хоче вчитися на бакалаврів, потім на фахівців і т. д.", - каже він.

Є пропозиція прибрати і третю хвилю зарахування на бюджет, бо зазвичай на другій хвилі, списки вже сформовані.

У вузах налаштовані більш радикально. "Думаю, можна було б скоротити кількість спеціальностей на вибір, до двох. Тобто можна відразу подавати документи в три ВНЗ на дві спеціальності в кожному", - каже декан інженерно-фізичного факультету КПІ Петро Лобода.

Він вважає, що це допоможе абітурієнтам ретельніше зважувати своє рішення.

"Часто абітурієнти подають документи на математика, на інженера і ще на медика про всяк випадок. А так, ми отримаємо студента, який чітко визначився з майбутньою професією і орієнтований на неї. А для вступу вистачить і десяти днів. Якщо абітурієнт чітко знає, на кого і куди вступатиме, то встигне за тиждень подати документи", - повідомляє він.

Із змінами міністерства згоден і ректор Дніпропетровського нацуніверситету ім. О.Гончара Микола Поляков.

"Але я вважаю, що потрібно вводити всі зміни в якості експерименту на окремих факультетах, - каже Поляков. - До речі, ми ще пропонували, щоб ЗНО з профільних предметів абітурієнти складали безпосередньо у вузах, тоді ми зможемо набрати кращих".

Якщо скоротять час для вступу, абітурієнти елементарно можуть не встигнути подати документи до ВНЗ, вважає координатор громадської ініціативи "Студентський захист" Андрій Черних:

"Не всі довіряють електронній системі подачі документів, адже вона може дати збій. А влітку не так просто дістатися до деяких регіонів - проблеми з транспортом. Не варто "різати" і третю хвилю зарахування. Але я підтримую скорочення кількості ВНЗ для вступу.

Реклама:

Головне сьогодні