Тест

В українських підручниках курочка Ряба може знести 36 золотих яєць та 19 срібних

Про це йдеться у сюжеті СТБ.

Першокласник Артем намагався розказати, чого він навчився за перший місяць школи. Замкнуті ламані лінії. Втім хаос у голові можна було показати тими ж рухами. Вони вже пройшли кути: прямий, тупий, гострий. Дізнались, що відсутність множин та підмножин на письмі означають цифрою нуль.

Учителька Артема Любов Оляницька - автор нового підручника з математики, де на перших сторінках написано, що сукупність відрізків є ламаною лінією, яка буває замкнена.

"Це не ми придумали, це є за програмою. Коли я аналізувала, я теж питала. Як можна в 5 класі вивчати ребра об’ємних фігур. У нас життя поновилося. У нас життя інтенсивне. Уявляєте, як легко їм буде далі вчитися…", - пояснила Любов Оляницька, автор підручника з математики.

Ілюстрація СТБ

Іванна Коберник - мама учня і блогерка, яка пише про жахливі підручники, що вбивають бажання навчатись.

Каже, тут клопіт навіть не в складнощах, в допотопності та абсурдності світу українських підручників. Курочка Ряба в, них, приміром, може, всупереч фізіології, запросто знести за раз 36 золотих яєць та 19 срібних.

Іванні є з чим порівнювати. Друзі вислали їй німецькі підручники математики. Там нема складних правил, але в четвертому класі діти вже рахують в межах 100 тисяч.

На прикладах максимально зрозумілих і цікавих. Кількість місць на стадіонах, населення міст та регіонів Німеччини. Дітей вчать як планувати подорож - завдання дістатися міста найкоротшим шляхом. Планувати бюджет - завдання купити їжу на пікнік, або інструменти в домашній набір.

Результат - діти розуміють нащо вони все це вчать. І вчаться з задоволенням. Якість світових систем освіти визначають спеціальним міжнародним рейтингом. Тестують вміння в випускових класах. Торік практичні німці були в п’ятірці кращих країн Європи. Україна посіла передостаннє 40-е місце.

Детальніше про німецькі підручники читайте у публікації Іванни Коберник "Любовні листи, мости, ксенофобія сьогодні і в минулому – німецький підручник-2".

Як відомо, підручники для 1,2 та 5 класу наробили багато шуму через помилки у них та незрозумілість поданого школярам навчального матеріалу.

У коментарі "Українській правді. Життя" у МОН повідомили, що ці підручники проходять апробацію у школах.

Аналіз підручників для другокласників читайте у статті Зої Звиняцтківської Цвинтар як модель життя, Або укрмова і космічні знання.