Тест

Українське місто потрапило у ТОП-10 найбільш забруднених у світі

Відповідний рейтинг склала незалежна організація з охорони навколишнього середовища Зелений Хрест Швейцарії разом з американським Блексмітівським інститутом (Blacksmith Institute) і обнародувала у вівторок.

ТОП-10 найзабрудненіших міст у алфавітному порядку:

- Матанса-Ріачуело (Аргентина) (забруднювачі: летючі органічні сполуки, зокрема толуол)

- Хазарібаг (Бангладеш) (забруднювачі: хром)

- Абгогблоші (Гана) (забруднювачі: свинець, кадмій, ртуть)

- Ріка Читарум (Індонезія) (забруднювачі: свинець, кадмій, хром і пестициди)

- Калімантан (Індонезія) (забруднювачі: кадмій, ртуть)

- Дельта Нігеру (Нігерія) (забруднювачі: нафта)

- Дзержинськ (Росія) (забруднювачі: хімічні речовини, у тому числі зарин, свинець і феноли, а також токсичні побічні продукти)

- Норільск (Росія) (забруднювачі: важкі метали)

- Кабве (Замбія) (забруднювачі: свинець)

- Чорнобиль (Україна) (забруднювачі: радіонукліди)

У цьому списку враховано найбільш забруднені міста, визнані такими у 2006 та 2007 роках, які не зробили суттєвих змін для покращення своєї екології. Серед цих міст, зокрема, російський Дзержинськ та Норільськ, та український Чорнобиль.

Міста з десятки найбільш забруднених прямо впливають на здоров’я людей: через брудне повітря, забруднену їжу, через шкіру. Серед таких забруднювачів: свинець, кадмій, хром, нафта, пестицидів, фенолів, ртуті, зарин, радіонукліди і летючі органічні сполуки

Також у цьому списку ті міста, де забруднення впливає на велику кількість населення. Кожен забруднювач також оцінювався за показником токсичності, канцерогенності та потенційної шкоди для здоров’я.

Інформацію про забруднені міста було взято зі списку Агенції з охорони навколишнього середовища США, Світового банку, враховувалась інформація кількох неприбуткових і недержавних організацій.

За даними ВООЗ, 20% смертей у країнах, що розвиваються, прямо пов’язані з впливом навколишнього середовища. Також вважається, що майже п’ята частина випадків захворювання раком спричинені токсинами з навколишнього середовища.

Українська правда. Життя