Тест

В'язні Банкової: 8:1 на користь тимчасової свободи

8 з 9-ти в’язнів Банкової вийшли з-за грат, при цьому проти сімох залишаються звинувачення у кримінальному злочині, а двоє уклали угоду зі слідством і до них претензій на сьогодні немає.

Одного підозрюваного - Ярослава Притуленка - залишили під арештом до 30 січня.

Розгляд апеляцій на арешт цих людей красномовно показав: 1 грудня на Банковій хапали всіх підряд, жорстоко били, а потім вже в райвідділах підганяли звинувачення під потрібну владі картину. І щоб приховати звірства Беркуту.

У вівторок, 10 грудня, на круглому столі "Янукович і екс-президенти", чинний президент заявив, що частина арештованих у справах акцій протесту буде звільнена.

"Я мав розмову вчора пізно увечері, чергову розмову, із генеральним прокурором, як іде слідство, і що там виявлено. Я звернувся із проханням знайти можливість, там де немає таких жорстких порушень, знайти можливість і звільнити частину людей, які умовно кажучи не мали таких грубих правопорушень", - заявив Віктор Янукович.

"Я думаю, що сьогодні це питання буде вирішено. Мені важко зараз сказати скільки людей буде звільнено, але обов’язково такі люди будуть звільнені. Ті у кого є малі діти, молоді сім`ї і т.д. Все буде враховано, і обов’язково все буде зроблено", - додав він.

Цю цитату навряд чи можна назвати сигналом до діалогу. Янукович не обіцяв звільнити ВСІХ в’язнів Банкової і не обіцяв закрити проти них кримінальні провадження. В принципі, чинний президент свою обіцянку "випустити деяких" виконав.

Якби Беркут вночі з 10 на 11 грудня не кинувся руйнувати барикади і тиснути людей на Євромайдані, Янукович мав шанс прожити 11 грудня з позитивним іміджевим балансом – випустив хоч частину невинних з-за грат. Але глава держави вибрав інший шлях і тепер має на Майдані не пару тисяч, а від 20 до 200 тисяч мітингувальників одномоментно.

Отже Апеляційний суд Києва розглянув 9 апеляцій на рішення Шевченківського райсуду про арешт на 2 місяці людей, яких затримали після побоїща на Банковій.

Результат – 1 людина залишилася під вартою (Ярослав Притуленко), одному, 2-ом - Миколі Лазаревському та Єгору Превіру - присудили домашній арешт (частковий – вони зобов'язані бути вдома з 20 вечора і до 7 ранку), 4-ьох - Геннадія Черевка, Сергія Нужненка, Валерія Гарагуца та Олександра Остащенка - відпустили під особисте зобов’язання (те що за старим кодексом схоже на підписку про невиїзд).

І 2-є арештантів Банкової – Юрій Болотов і Владислав Загоровко уклали угоду зі слідством: визнали себе винними за м’якшою статтею – 293, порушення громадського порядку, погодились заплатити штраф 850 гривень і були звільнені з під варти. Для цих 2 кримінальне переслідування наразі закінчилося, але вони отримали судимість.

[L]Нагадаю, 9 незнайомих між собою чоловіків були затримані і жорстоко побиті Беркутом після сутичок на Банковій 1 грудня. Всім їм 3 грудня був обраний запобіжний засіб тримання під вартою за звинуваченням в організації масових безпорядків – частина 1 ст.294 КК України.

Рішення про арешт тоді викликали шок, бо ґрунтувалися на написаних як під копірку свідченнях одних і тих же бійців Беркуту, яких начебто побили, при цьому судом відміталися будь-які зауваження адвокатів і очевидна безпідставність прокурорських доказів.

Дев’ятьох синіх від побоїв людей, зі струсами мозку, з поламаними пальцями і ребрами, розбитими обличчями і зашитими головами, людей, які до цього жодного разу не мали проблем з законом, арештували, бо вони могли чинити тиск на свідків, якими, нагадаємо, виступали кремезні бійці Беркуту!

Після заяви-обіцянки президента, що невинно арештованих відпустять, ситуація змінилася.

Вже перед розглядом першої апеляції 11 грудня заступник прокурора Шевченківського району Михайло Мельник заявив журналістам, що слідство зібрало багато доказів у справі, тому підозрювані чинити тиск на свідків вже не зможуть.

А враховуючи, що дехто має малолітніх дітей і характеризується позитивно, прокуратура погодиться з більш м’яким запобіжним заходом для більшості з них.

В діях адвокатів було кілька спільних позицій. Всі акцентували увагу суду на:

- звірячому побитті Беркутом, який кілька годин катував затриманих, тримаючи на асфальті в нульову температуру, б’ючи ногами і кийками і навіть фотографуючись на фоні скривавлених жертв;

- порушенні прав на захист – всі були затримані приблизно між 16-30 і 18-00 1 грудня, протоколи про затримання були складені через кілька годин, майже зразу почалися допити і слідчі дії, а адвокатів їм викликали в кращому випадку о 3-ій ночі;

- невчасному наданні медичної допомоги – побитим і скривавленим людям викликали лікарів теж лише вночі;

- написаних як під копірку показах свідків (працівників спецпідрозділу Беркут), на яких начебто напали підозрювані.

- нестиковках в звинуваченнях прокуратури і показів свідків

Першою розглядалася апеляція Миколи Лазаревського – 23-річного архітектора-дизайнера. Більше 10 депутатів від опозиції написали заяви з бажанням взяти Лазаревського на поруки.

Частина з них були на засіданні – керівник юридичного департаменту Батьківщини Павло Петренко, Геннадій Зубко, Олександра Кужіль, свободівець Андрій Мохник та інші.

Микола Лазаревський. Фото з домашнього архіву, надані родичами

В залі також несподівано з’явилася значна група регіоналів.

Початку засідання вони чекали в "Солом’янській броварні" під Апеляційним судом і навіть трохи спізнилися: Володимир Сальдо, Володимир Макеєнко, Артем Щербань та інші.

Чого вони прийшли залишилося незрозумілим – зацікавленості процесом не проявляли, а після другої апеляції взагалі зникли.

Адвокат Миколи Лазаревського попросив долучити до матеріалів справи чек з гастроному поблизу Банкової, що судом було зроблено. Цей чек спростовував один з аргументів обвинувачення.

Виявляється, міліція стверджувала, що затримала Лазаревського з коктейлем Молотова в руках. При чому відбулося це не в перших рядах сутичок, а на перехресті Банкової з Інститутської.

Чек доводив, що за 10 хвилин до затримання Лазаревський з друзями купили в гастрономі серед іншого пляшку коньяку і з ним рухалися вниз по Інститутській.

В цей час почалася зачистка, друзі Миколи встигли втекти, а він – ні. Що з ним було далі – читайте тут, нема сил цей жах повторювати.

Геннадій Черевко з поломаною рукою та Микола Лазаревський

Крім цього, Лазаревському інкримінували знаходження на грейдері, який таранив шеренги Внутрішніх військ. Але там була людина в червоній куртці, в той час, як на момент затримання Лазаревський був у чорній куртці. Адвокат просив відпустити Лазаревського на поруки депутатів, а прокурор – посадити під домашній арешт.

Рішення суду – домашній арешт із зобов’язанням знаходитись вдома з 20 вечора до 7 години ранку.

Друга апеляція – Геннадія Черевка з Лубен Полтавської області. Його теж готові були взяти на поруки опозиційні народні депутати і особисто міський голова міста Лубни Олександр Грицаєнко, який навіть приїхав на судове засідання.

Красномовний адвокат Роман Греба представив суду позитивні характеристики підозрюваного від знайомих і з місця роботи, і навіть резолюцію мітингу в Лубнах з вимогою звільнити Черевка.

Генадій Черевко. Фото з домашнього архіву, надані родичами

Адвокат також звернув увагу на нестиковки з свідченнях, на основі яких його клієнта арештували – в показах Беркуту Черевко фігурує як людина міцної статури з круглим обличчям і в сірій куртці. Насправді Черевко був у синій куртці, він худорлявий з витягнутим обличчям, але 1 грудня його обличчя справді стало круглим – спухло від побоїв…

Прокурор був готовий відпустити Черевка, батька двох неповнолітніх дітей, під заставу в 36 тисяч гривень. Таких грошей в Черевка не було, але нардеп Петренко одразу заявив, що гроші на заставу для жертви Беркуту опозиція знайде.

Рішення суду – відпустити з-під варти під особисте зобов’язання, без застави. Черевка зобов’язали знаходитись в Лубнах, але на першу вимогу приїжджати до слідчого в Київ.

Коли в клітці для підсудних з’явився Сергій Нужненко, то спокійно дивитися на нього міг хіба прокурор. Навіть вражений суд - трійка Приндюк, Бець і Коваль, які до слова на всіх апеляціях поводили себе досить коректно - дозволив йому не вставати.

Сергій Нужненко після побиття Беркутом пересувається на милицях

На тілі Нужненка – через 11 днів після побиття – досі величезні гематоми, в нього струс мозку, зашита голова, численні забиття по всьому тілу.

Він важко пересувається на милицях.

Адвокат Тетяна Гнатюк акцентувала, що в такому стані здоров’я Нужненко ніяк не міг тиснути чи погрожувати свідкам-беркутівцям - таким було обгрунтування його арешту, а також наголошувала – Нужненко був на Банковій з професійною фототехнікою, він знімав, а не брав участь в сутичках. І це підтверджується численними відеозаписами – Нужненка серед людей що б’ють чи провокують міліцію немає.

Прокурор просив за звільнення фотографа-волонтера заставу в 24 тисячі гривень, але суд відпустив Нужненка під особисте зобов’язання: він житиме вдома і зможе нормально лікуватися.

До речі, підтримати Сергія приїхали його друзі-волонтери з різних міст, навіть з Москви – Сергій давно займається благодійною допомогою дітям з інтернатів.

Останньою 11 грудня розглядалася апеляція на арешт Ярослава Притуленка.

Це одна з найскладніших історій. Захищали Ярослава адвокати всесвітньовідомої юридичної компанії Арцінгер, які, як і всі інші юристи, взялися за цю справу безкоштовно.

Промову партнера компанії Арцінгер-Україна адвоката Віталія Каська судді слухали заворожено, а прокурор - суєтливо вжимався в крісло. Аргументація слідства щодо обгрунтованості Притуленка була розбита в пух і прах.

В свідченнях беркутівців, за якими Шевченківський суд арештував Притуленка, його прізвище чи людина зовні схожа на нього, взагалі не фігурує! Але в обвинувачення залишався один козир – в Притуленка при затриманні (до речі, не на Банковій, а на вулиці Богомольця, що суд до уваги не взяв) були щит в пневматичний пістолет. Доказів, що він ними чинив щось протизаконне, немає.

Однак Притуленка залишили під вартою – до 30 січня. Прикметно, що зачитуючи ухвалу, суддя, яка до цього говорила з ідеальною дикцією, стала тараторити, ковтати слова в говорити дуже тихо...

12 грудня перед розглядом апеляції на арешт інженера-проектувальника Олександра Остащенка під Апеляційним судом було не менше 5 тисяч мітингувальників. У цій справі під тиском доказів навіть прокурори погодились на особисте зобов'язання, до цього вони намагалися продавити хоча б домашній арешт чи заставу.

Після звільнення під особисте зобов'язання Остащенко сказав журналістам: "Коли людина піднімає руки, а її починають бити… Далі люди, які займались нами – вимагали, щоб ми все підписали і лише тоді, до нас допустять адвокатів. Ніхто не підписав".

Єгор Превір після звільнення. Він досі погано бачить через контузію очей, навіть не зміг прочитати перелік своїх прав. Їх йому зачитувала суддя

13 грудня була розглянута апеляція на арешт Єгора Превіра.

Суддя Приндюк, як і в випадку з Сергієм Нужненком, дозволила йому не вставати, він досі у важкому стані.

Нагадаємо, коли 3 грудня Шевченківський суд ухвалював Превіра арештувати, він постійно втрачав свідомість, а відповідати на запитання судді міг тільки лежачи, але тоді це на суддю Гриньковську не справило жодного враження.

Крім описаних вище спільних для всіх порушень після затримання, з Єгором міліція обійшлися з особливою жорстокістю: його доставили в лікарню тільки о 10-ій ранку наступного дня!

Всю ніч людину зі струсом мозку допитували і вибивали зізнання - без адвоката, якого викликали тільки о 3-й ночі.

Незважаючи на ці обставини і відсутність доказів вини Єгора, прокурор вимагав залишити його під арештом. Але рішення суду - частковий домашній арешт: зобов'язання бути вдома з 20-00 до 7-00.

Також 11 грудня в Печерському суді вирішилася доля двох інших в'язнів Банкової. Юрій Болотов і Владислав Загоровко - погодились укласти угоду зі слідством і суд затвердив її. Це нововведення нового Кримінального кодексу, яке передбачає визнання вини підозрюваним, за що він отримує м’якше покарання.

За інформацією родичів, підписати такі угоди пропонували всім в’язням Банкової, але більшість, вважаючи себе невинними, відмовилась. Болотов і Загоровко вирішили не боротися далі з системою. Їм пом’якшили статтю – з 294 (організація масових безпорядків) на 293 (групове порушення громадського порядку). Вони визнали себе винними і погодились заплатити штраф – по 850 гривень.

Після цього Болотов і Загоровко були звільнені в залі суду. Болотов одразу поїхав до сина, якого виховує сам. А Загоровко, водій-дальнобійник, батько трьох дітей - повернувся в лікарню. В нього струс мозку, контузія ока, перелом ребра і численні забої. Він продовжить лікування, але тепер його вже не пристібатимуть наручником до ліжка чи ланцюга, який дозволяє робити всього кілька кроків…

При цьому розслідування у провадженні щодо звірячого побиття всіх вищезгаданих постраждалих триватиме. Ніхто з постраждалих від звинувачень на дії Беркуту не відмовляється. Хоча слідство активності не проявляє - після одного допиту потерпілих і призначеної судово-медичної експертизи активних слідчих дій не проводилось.

На місці цих людей міг бути кожен з нас. І громадська активність і увага знадобляться ще надовго - адже звинувачення з тих, хто не пішов на угоду зі слідством і відстоюватиме свою невинуватість, поки не зняті.

Іванна Коберник, журналіст