Найбільше своїм проживанням у місті задоволені кияни, найменше - донеччани: дослідження

— 11 лютого 2014, 11:23

Такими є результати опитування соціологічної групи "Рейтинг".

Так, виявилося також, що Київ в уявленні більшості його мешканців є зеленим містом (54%) з великою кількістю молоді. Також воно має багату історію і численні пам’ятники, що робить його одним з найпривабливіших міст України для туристів (52%).

На думку киян, їхнє місто дає найбільші можливості для розвитку дитини (34%), а також працювати і заробляти (46%). Разом із цим, мешканці Києва найменше вважають, що тут вміють працювати (21%).

Львів, на думку більшості його жителів, є привабливим містом для туристів (61%), що має багату історію та красиву архітектуру з великою кількістю пам’ятників, а також численними кафе і кав’ярнями. Львів’яни найбільше серед інших міст вважають, що їхнє місто є релігійним і духовним (42%), тихим і затишним, в якому безпечно жити.

Менш за все Львів надає можливостей працювати і заробляти (12%), розвивати дітей, про що свідчить найменший показник якості освіти (7%). Також місцеві мешканці незадоволені кількістю торгово-розважальних центрів і зручністю пересування містом.

Харків для його жителів є зеленим містом з великою кількістю торгово-розважальних центрів, у якому проживає багато молоді (62%). Значна кількість опитаних (45%) відзначають наявність красивої архітектури, пам’ятників, а також численних кафе і кав’ярень.

Місцеві мешканці вважають своє місто тихим, охайним, а також екологічно чистим, що значно вирізняється з-поміж інших міст. Також у Харкові найвище серед інших міст оцінюють якість освіти, доріг і медицини, що робить його містом великих можливостей (38%) з невисокою вартістю життя.

Дніпропетровськ є найбільш політично-активним містом (33%), яке відіграє важливу роль у розвитку країни (50%). Для місцевого населення їхнє місто не є екологічно чистим, тихим і охайним. Також воно мало привабливе для туристів. Місцеві мешканці не вважають, що в місті гарно годують. Також вони звертають увагу на погані дороги.

Найбільш важливою ознакою Дніпропетровська, на думку його мешканців, є велика кількість молоді (67%). Місцеві мешканці оцінюють рідне місто як індустріальне, проте з наявністю багатьох торгово-розважальних центрів, кафе і кав’ярень.

Донецьк для його мешканців – це індустріальне місто з великою кількістю парків, скверів і торгово-розважальних центрів. Понад половина опитаних відзначали цікаве спортивне життя (за цим показником Донецьк – явний лідер серед інших міст України).

Меншою мірою для Донецька притаманне цікаве культурне життя міста (23%), багатство історії, краса архітектури і наявність пам’ятників, духовність і релігійність, а також дотримання традицій.

Більшість мешканців Одеси вважають, що їхнє місто має багату історію (73%), красиву архітектуру і пам’ятники. Воно є привабливим для туристів, оскільки тут дотримуються традицій (40%), найцікавіше культурне життя (37%), а також гарно годують.Менше за інші міста, на думку жителів Донецька, характеризує рідне місто якість освіти (9%) та наявність великих можливостей: для розвитку дитини (19%), працювати і заробляти (24%).

Крім того, в Одесі найбільше серед інших міст вважають, що тут живуть доброзичливі і приємні люди, які вміють відпочивати.

Менш за все мешканці Одеси відзначають якість доріг і медицини (3%), невисоку вартість життя (1%). Порівняно з іншими містами Одеса не є політично-активним містом (8%).

Здебільшого опитані вважають, що справи у їхніх містах йдуть у правильному напрямку. В цьому більше впевнені жителі Донецька та Одеси, а також Харкова та Львова. Неправильний хід справ відзначають переважно мешканці Києва, а у Дніпропетровську третина не змогла визначитися з цього приводу.

Водночас, справи в Україні, на думку опитаних, розвиваються переважно у неправильному напрямку, і найбільше так вважають в и. Більш оптимістично налаштовані жителі Донецька та Харкова.

Мешканці всіх міст, окрім Києва, у більшості позитивно оцінюють минулі зміни у місті. При цьому найбільшими оптимістами є Харків і Львів. Разом із цим, майже третина мешканців Києва негативно оцінюють зміни, що відбулися (значно більше, ніж в решті міст).

Позитивних змін протягом найближчого року більше очікують мешканці Харкова і Дніпропетровська. Лідером щодо негативних очікувань є Київ. В Одесі і Донецьку мешканці, як правило, не очікують жодних змін.

На думку більшості опитаних, найяскравішими містами-лідерами є Харків (78%) та Київ (74%). Лише 12% віднесли свої міста до середнячків (якщо порівнювати з іншими обласними центрами України).

Дещо скромніше оцінили лідерство своїх міст мешканці Донецька (61%), Одеси (55%) та Дніпропетровська (55%) – близько третини віднесли свої міста до середнячків.

Найскромніше оцінили позиції свого міста львів'яни: близько половини віднесли місто до лідерів, близько 40% - до середнячків.

Дослідження проводилися протягом вересня-листопада 2013 року. Аудиторія дослідження: населення Києва, Львова, Харкова, Дніпропетровська, Донецька і Одеси віком від 18 років і старші. Вибіркова сукупність: по 800 респондентів у кожному місті.

Українська правда. Життя

Реклама:

Головне сьогодні