Школярів фотографують та вивішують на дошку ганьби: методи виховання у школі під Києвом. Фото

— 13 лютого 2014, 14:40

Таких "дошок ганьби" у школі дві. Ті, хто запізнився, потрапляють на дошку з назвою "Рейд "Висплюсь – прийду", а ті, хто не мають форми – знаходять себе на дошці "Рейд "Одягаю все, що маю", пише Кotsubynske.com.ua.

Коли "порушники" приходять до школи – їхні прізвища записують. А далі за дорученням завуча з виховної роботи – Галини Льовіної – старшокласники, які відвідують фотостудію й повинні відловлювати та фотографувати дітей.

"Вона нам давала список дітей, а ми ходили по класах, викликали їх і фотографували. Потім списки та фотографії віддавали завучу. Вона вже сама вибирала, кого вішати на дошку, а кого – ні", – розповідає одна з учениць.

Деяких дітей викликали для "фотосесії" посеред уроку, що, очевидно, заважало безпосередньо їхньому навчальному процесу.

Ініціатива належить директорові школи Михайлові Наконечному, який своє нововведення не приховував і на батьківських зборах. Він навіть розцінив це, як свою заслугу перед батьками.

Але ганебною фотосесією покарання не обмежувалось. Тих, хто запізнився було вирішено залишати в холі.

Директор школи, який сам був вихідцем з інтернату радянських часів, наголосив батькам, що з ним його директор поводився ще гірше: "Мій директор колись, не пускав нас до школи і ми стояли на холоді під школою разом з учителями, які теж спізнились, школа закривалась на ключ. А у нас у холі тепло".

У кількох школах регіону, зокрема в селищі Коцюбинське, до форми жорстких вимог немає, оскільки статут не прописує чітко, якою вона має бути. Попри намагання батьків ознайомитись з статутом бучанської школи № 5 – відповіді на офіційний запит вони так і не отримали.

Але, що б не значилось у статуті, експерти-правозахисники подібні ініціативи з "дошками ганьби" вважають кричущим порушенням прав дітей.

"Вивішування фотографій дітей на дошці ганьби є абсолютно неефективною радянською звичкою. Такі дії директора є непедагогічними, адже де-факто надають право одноліткам насміхатися і травити дітей. Ба більше такі дії грубо порушують право на приватність. Так, школа може мати документ, який регулює носіння форми. Однак, якщо учень порушує вимоги правил – це питання, яким має займатися класний керівник і психолог, а не загал. Має бути проведена робота з батьками і з’ясовані причини такої поведінки", – розповідає Ігор Розкладай, експерт Інституту медіа-права.

Кілька днів тому на батьківських зборах батьки висловились категорично проти таких методів і фотополювання на тих, хто не у формі й запізнюється припинилось. Але "дошка ганьби" з світлинами дітей, дехто з яких прикриває своє обличчя, і досі висить на стіні.

Це не єдина річ у виховному процесі, про яку батьки дізнаються пост-фактум. Якось виявилось, що деякі учні стоять на особливому обліку й з ними без відома батьків працюють психологи.

Раніше деякі батьки випадково дізналися від вчителів, що на їхніх дітей заведені спеціальні картки, діти стоять на особливому обліку й з ними працюють психологи, причому батьків попередньо ніхто не повідомляв про заведення таких карток на їхню дитину.

В управлінні освіти міста Буча й гадки не мають, про дисциплінарне ноу-хау.

"Ні, я про це нічого не знав, це не з мого дозволу робиться.. Але як можуть пояснити, чому діти запізнюються? Виходить, що батьки кажуть дітям не ходити до школи? Друге питання, є дисципліна в школі і її не треба порушувати… Але про дошку я нічого не знаю.. Зараз подзвоню в інтернат і будемо розбиратися," – відповідає журналістам начальник відділу освіти Олег Цимбал

Реклама:

Головне сьогодні