Європу "атакував" сильний шторм

— 3 лютого 2014, 10:55

Як зазначає Інтерфакс, вкрай несприятливі погодні умови склалися в перші дні лютого відразу в декількох державах Європи. Особливо сильно постраждали від негоди Італія, Іспанія, Сербія, Словенія, Австрія і Швейцарія.

Безперервні дощі в Італії призвели до сильних повеней, внаслідок яких в неділю, 2 лютого, загинули три людини, у тому числі семирічна дитина. У Пізі та її околицях були евакуйовані сотні людей, оскільки річка Арно вийшла з берегів. Крім того, в Бергамо мешканям довелося рятуватися від зсуву, а в Римі через негоду на два дні закрилися школи.

В Іспанії гігантські хвилі завдали значної шкоди туристичній інфраструктурі, на Атлантичному узбережжі Франції також спостерігалися пошкодження, хоча і менш значні. У курортному містечку Луарка на півночі Іспанії водяні вали висотою до десяти метрів зруйнували морський музей з унікальною колекцією гігантських кальмарів. Установі було завдано збитків на суму понад 2 млн. євро.

У прибережному місті Сан-Себастьян вулиці виявилися затоплені водою на півтора метра. У риболовецькому порту Бермео хвилі частково зруйнували причал і потопили три судна.

Іспанія, фото Reuters

Сильні снігопади "атакували" мешканців Сербії та Словенії. Близько тисячі людей у північних регіонах Сербії виявилися занесені снігом в автобусах і власних автомобілях. Військові визволяли тих, хто потрапив в сніговий полон за допомогою танків і гелікоптерів.

Такої кількості снігу в країні не випадало вже 50 років. У Словенії крижаний дощ залишив 90 тис.мешканців країни без електрики. У зв'язку з виходом з ладу генераторів уряд країни попросив допомоги у сусідніх Італії та Хорватії, оскільки в Словенії немає можливостей для ремонту пошкодженої техніки.

По всій Східній Європі у вихідні спостерігалися снігові бурі і сильний вітер аж до штормових попереджень в окремих регіонах.

Піза, Італія

У гірських районах Швейцарії та Австрії оголосили лавинонебезпечну тривогу. В результаті сходу лавини в австрійських Альпах вже загинула одна людина. На боротьбу зі стихією кинуто тисячі солдатів. У Швейцарії через негоду серйозно порушений графік залізничних сполучень.

Минулого тижня найсильніша повінь за 20 років накрила Великобританію, найбільш сильно постраждали південні райони острова, де січнень виявився найбільш дощовим за всю історію спостережень. За прогнозами метеорологів, висока загроза повеней, в тому числі у вже пошкоджених стихією Девоні, Корнуоллі та Сомерсеті, зберігається і на цьому тижні.

У 2013 році вперше за два десятиліття Європа випередила США за страховою вартістю стихійних лих, включаючи повені в Центральній Європі і град в Німеччині. У січні європейські страховики розраховували, що поточний рік на континенті виявиться спокійніше.

Реклама:

Головне сьогодні