Російська арт-група відмовилася від участі у фестивалі, бо його організатори підтримали Україну

— 25 квітня 2014, 10:03

Причиною відмови стали розбіжності учасників "Війни" з організаторами заходу щодо ролі Росії в українській кризі і подій в Криму, повідмомляє телеканал "Дождь".

Так, група "Війна" "щаслива, що Крим приєднався до Росії", тоді як організатори фестивалю пропонували митцям охопити російські проеблми в період строгої цензури.

"Всупереч бажанням керівництва голландського фестивалю OPENBORDER "Війна" не братиме участі в антиросійському огляді. Проте, організатори, навіть після численних вимог з боку "Війни", відмовляються прибрати ім'я групи з розкладу фестивалю", - йдеться в заяві групи.

Приводом для такої реакції "Війни" став прес-реліз на сайті фестивалю.

"Росія здійснила збройну інтервенцію в Крим, Україна. І незалежні медіа в Росії в даний час закриті або поміняли свої напрямки (Дощ, Lenta.ru та ін.). Інформація всередині Росії все більше і більше спрямована в бік політичної пропаганди, цензури і тотального інформаційного контролю, як за часів залізної завіси", - йдеться в релізі фестивалю.

"Є й ідеологічні причини нашої категоричної відмови. ... Група "Війна" займає по Криму принципово іншу, протилежну позицію. Ми щасливі, що Крим приєднався до Росії, і радіємо за кримчан. Я так просто пишаюся країною, вперше за довгий час" , - заявив один із учасників групи.

Скріншот з сайту АРТ-групи "Війна"

Арт-група "Війна" отримала широку популярність завдяки серії акцій в Москві і Петербурзі. Однією з найвідоміших стала акція "Х. .. й в полоні у ФСБ": учасники арт-групи намалювали величезний фалос на Ливарному мосту в Петербурзі. Коли міст розвели, зображення 65-метрового пеніса виявилося навпроти вікон будівлі пітерського ФСБ.

Також "Війна" влаштувала групову оргію в Ботанічному музеї в Москві на тлі гасла " Е. .. ися за спадкоємця Ведмедика".

Олег Воротніков і ряд учасників арт-групи покинули Росію після порушення низки кримінальних справ . З липня 2011 року лідер "Війни " знаходиться в міжнародному розшуку.

Реклама:

Головне сьогодні