Кримчани мають проблеми з реєстрацією на материку - юрист

— 20 травня 2014, 13:20

Про це розповідає Ольга Скрипник, кримський юрист, голова Центру громадянської просвіти "Альменда", якого цитує Громадське радіо.

"Багато кримчан зараз не хочуть змінювати реєстрацію, тому що права власності на півострові ніяк не захищені. Теоретично за законами України місце реєстрації не впливає на права власності. Однак Крим зараз перебуває в сірій правовій зоні, де закони України вже не працюють, а закони Росії теж не діють", - каже вона.

За її словами, наявність в кримському паспорті штампу, наприклад з київською пропискою, може призвести до серйозних проблем з майновими правами на житло в Криму. Тому біженці з Криму не дуже хочуть новий штамп в паспорт. Адже тоді і поїздки до Криму призведуть до нових складностей.

"Ідеальним варіантом для кримчан був би вкладиш в паспорт з тимчасовою реєстрацією. Зараз це зробити неможливо, тому що в законодавстві ця процедура не прописана", - говорить Ольга Скрипник.

За її словами зараз правозахисники готують юридично обгрунтовані пропозиції для уряду України, щоб вирішити цю проблему.

Сергій Гунько, керівник прес-служби державної Міграційної служби України говорить, що про проблеми кримчан з реєстрацією дізнався від журналіста "Громадського радіо". За його словами, проблему з реєстрацією без внесення змін до нормативно-правових актів вирішити не можна. Також він сказав, що міграційна служба готова розглянути пропозиції юристів і правозахисників, які допоможуть вирішити цю проблему.

Зараз пропозиції для міграційної служби готує громадськість. У Верховній раді про новий закон про внутрішні переселення поки тільки ведуть розмови. А в цей час безліч простих кримчан не може нормально жити і працювати на материку. Адже тимчасової реєстрації без штампа в паспорті не існує, а штамп у паспорті ставить під сумнів права на житло в Криму.

А без реєстрації на материку неможливо перереєструвати підприємництво, вирішувати проблеми юросіб, переоформити автомобіль.

Реклама:

Головне сьогодні