Цього тижня волонтер Ліза Шапошник виходить заміж. Відео

— 21 травня 2014, 13:07

Ліза, в якої з дитинства обмежені можливості, сьогодні знову має справу з мотузками.

Цього разу від розтяжок до вибухових пристроїв, які бійці "Правого сектору" тренуються ставити на полігоні, повідомляє "Радіо Свобода".

У грудні ім’ям Лізи Шапошник, яка приїхала до Києва з Донбасу, назвали групу волонтерів на кухні в Будинку профспілок.

Тепер активістка мріє господарюваати на своїй власній кухні. Цього тижня дівчина виходить заміж.

[L]Її наречений Віталій з Якутії, але в нього є й українське коріння – його пра-прабабуся – напів українка-напів полька – була у лавах УПА. В 1944 році її заарештували і відправили на заслання до Росії. Після амністії Анфіса Сосіна залишилась в Якутії, вийшла заміж. Повернутися до України їй не судилося. Через 70 років це зробив її пра-праонук Віталій.

Взяв з дому зубну щітку і прилетів до Києва. У відрядження. Але потрапивши на палаючий Майдан 18 лютого, там і залишився.

Каже, що під час боїв на Інститутській вирішив, що до Росії не повернеться доти, доки не побачить щасливого кінця цієї історії в Україні.

Познайомились Віталій і Ліза на Великдень.

Вперше чоловік побачив Лізу в інтернеті і вона йому дуже сподобалась, але підійти і заговорити – не наважувався. Допоміг випадок. Разом Ліза і Віталій виконували завдання – стежили за ймовірним російським агентом.

"Всі гуляють, а ми працюємо, – розповідає Віталій, – розговорилися і Ліза раптом каже: "Ти такий хороший, я не хочу, щоб такі люди залишали Україну, давай одружимося! Я здивувався.. Але одразу кажу – давай!"

Сміються разом.

Вони розповідають про це одночасно – але не перебивають, а доповнюють один одного.

Так само – дуетом – говорять і про те, що рано чи пізно свій Майдан буде і на Красній площі в Росії. І про те, що зроблять третій Майдан тут – в Україні, якщо влада і надалі крок за кроком "здаватиме" країну. Переживають за Крим і Донбас.

У Лізи невеличка пенсія через інвалідність. У Віталія – підробітки в інтернеті. Їдять здебільшого "мівіну".

Дякують добрим людям за те, що допомогли, коли Лізі стало погано і потрібні були гроші на лікування – їх надсилали на благодійний рахунок. Через рік обстеження треба буде проходити знову. Лікарі забороняють Лізі довго стояти й ходити.

Молода жінка каже, що в українській лікарні стикнулася з жахливим хамством.

"Нічого, – каже, – ми головлікаря цієї лікарні ще люструємо…"

Але Лізі пощастило пройти обстеження і у Франції. Звідти, крім приємних спогадів привезла подарунок – черепашку. Назвали – Ніндзя. Саме так,каже Ліза, як і групу швидкого реагування "Правого сектору".

Ліза Шапошник піл час Євромайдану. Фото Руслана Степанова

Для своєї черепашки Ліза і Віталій зрізають траву у покинутому дворику неподалік від Майдану. Друзі допомогли їм знайти кімнату в старому будинку. Так, щоб поруч був офіс "Правого сектору" на Майдані.

Ліза каже, що з дому – з Дружківки на Донеччині – її виписали і там на неї вже чекає 15-річний вирок, який самопроголошена донецька влада винесла "фашистці і бандерівці".

У Києві ж замість наволочки на подушці у Лізи – прапор України. Каже, що так їй спокійніше.

Реклама:

Головне сьогодні