Тест

Прага підняла жовто-блакитні прапори на підтримку України. Фото

В акції взяли участь 60 міст та сіл Чехії, повідомляє Німецька хвиля.

Акцію "Прапор для України!" ініціювала благодійна організація "Людина в біді", яка восени 2013-го і взимку 2014-го систематично надавала допомогу учасникам київського Євромайдану.

"Впевнений, що українська демократія заслуговує на нашу підтримку, а надто в часи, коли проти України точиться неоголошена війна", - заявив один з керівників організації Ростислав Валвода.

Піднявши над столичним магістратом синьо-жовтий прапор, міський голова Праги Томаш Гудечек сказав, що цим символічним жестом він висловлює солідарність свою і своїх земляків з українцями, а водночас і надію на те, що після виборів президента справи в Україні підуть на краще.

До півторамільйонної Праги долучився стотисячний Ліберець, де на міській ратуші раніше кілька днів провисів величезний портрет президента РФ Путіна з домальованими на знак протесту "гітлерівськими" вусиками.

Не залишилися осторонь акції "Прапор - Україні!" і такі міста, як Карлові Вари, Брно, Ліберець, Оломоуц, Яблонець-над-Нисою, Градец-Кралове та інші. Загалом - понад шістдесят міст та громад.

Не всі їхні мешканці сприйняли заклик "Людини в біді" однаково. Дехто зі сторінок місцевої преси дорікав міській владі тим, що вона, мовляв, мусить "дбати про тротуари і дороги, а не лізти в українську політику". Та думок на підтримку солідарності не бракує.

Ініціатори акції - організація "Людина в біді" - останніми роками активно й плідно діяла в Україні. Зокрема, в Криму, де заснувала мережу юридичних консультацій.

"Ми б воліли й надалі допомагати кримським українцям, але за умов російської окупації працювати стає дедалі важче, ба навіть небезпечно, і деякі наші колеги вже покинули Крим", – повідомила координаторка українських проектів Олена Іванців.

Проаналізувавши ситуацію на сході України, чеські благодійники вирішили приділяти найбільше уваги допомозі незалежним українським журналістам. Вони, каже Іванців, наражаючи себе на небезпеку працюють на поборення російської інформаційної пропаганди.