11 must-see виступів на TED. Відео

З-поміж розмаїття вартих поширення ідей, команда міжнародної неприбуткової конференції TED виділила 11 класичних виступів, які обов’язково слід подивитись. Деякі із цих доповідей "Українська правда. Життя" вже публікувала у тематичних підбірках.

Однак пропонуємо переглянути повний перелік цих лекцій, об’єднаних увагою багатомільйонної аудиторії, інформативністю та яскравістю виступу.

Зазначимо, що на кожен виступ можна увімкнути українські субтитри. Наприклад:


У натхненній доповіді Як школа вбиває творчість Кен Робінсон розповідає про згубні процеси в системі освіти, яка намагається перетворити тіло на транспортний засіб для голови. Спікер пояснює, чому люди розгублюють таланти під час навчання в школі і чому креативність в освіті не менш важлива, ніж грамотність; чому дисципліни, які вважались найбільш корисними ще в 19 столітті, сьогодні посідають перші сходинки "важливості".

Девід Ґалло презентує захоплюючі кадри підводного світу, в якому життя виявилось різноманітнішим, ніж в тропічних лісах. Глядачі можуть насолодитись неймовірними знімками глибоководних риб, пари кальмарів: самки і самця, який демонструє дива залицяння. Замасковані щупальці каракатиці запросто можна сприйняти за водорості, а восьминога за камінь.

"Я хочу, щоб ти знала, що цей світ зроблений із цукру, він може легко розсипатись. Але не бійся висолопити язика і скуштувати його," - каже Сара Кей у виступі Якщо я матиму доньку. Поетка, для якої вірші – це спосіб краще зрозуміти довколишній світ, розповідає про свій шлях до усної поезії: від першого і освистаного вірша чотирнадцятирічного підлітка до вчителя, який допомагає дітям будувати місточки до самовираження.

Ханс Рослінг за допомогою статистичних даних розвінчує міфи про "країни, що розвиваються". Дослідник переконаний, що вже наявні дані можуть пролити світло на багато питань, але їх використовують неефективно. Тому Рослінг із колегами вирішив створити неприбутковий проект, який би пов’язував дані із дизайном та значно спростив пошук інформації.

Нігерійська письменниця Чімаманда Адічі розповідає про небезпеку єдиної точки зору. Вона ділиться історіями із власного життя про непорозуміння, які виникають внаслідок перетворення однієї історії про людину, країну чи культуру на єдину.

Джон Лі демонструє, як за допомогою контролера для відеоігор Ві, вартістю 40 доларів та інфрачервоної ручки можна створити інтерактивну дошку, яка коштує 2-3 тис. доларів. Також за допомогою того ж таки контролера Ві Джону Лі вдалось зробити пристрій для перегляду трьохвимірного зображення.

Брін Браун у виступі Сила вразливості емоційно та захоплююче ділиться результатом свого дослідження людських стосунків за допомогою "вимірювальної палиці". Брін розповідає про сором та приналежність, сміливість бути недосконалим, про співчуття та силу вразливості.

Захисник прав людини Браян Стівенсон у відвертому виступі про американську судову систему викриває її потворні виразки, де колір шкіри та достаток таки мають значення. Правозахисник не оминає болючого питання смертної кари, вражаючої кількості помилково засуджених до смерті та права на вбивство. Стівенсон наголошує на жорстокості системи у відношенні до дітей: США – єдина країна в світі, яка засуджує 13-літніх дітей до смертної кари.

У своєму виступі данський архітектор Бьярке Інгельс на фоні яскравого фото і відео ряду демонструє еволюцію дизайну через адаптацію та імпровізацію. Він на прикладі власних проектів показує, як архітектура може не тільки виглядати, але й функціонувати як природа: захищати від вітру, акумулювати сонячну енергію та воду, вражати неймовірним виглядом.

Соціальний психолог Емі Кадді розповідає, як мова тіла впливає не тільки на сприйняття нас оточуючими, але і на самовідчуття. Кадді ділиться результатами експерименту, який визначав залежність гормональних змін, зокрема тестостерону та кортизолу в організмі, від "сильних" чи "слабких" поз.

В Довгій історії Девід Крістіан за 18 хвилин на фоні яскравих ілюстрацій розповідає історію Всесвіту від Великого вибуху до появи Інтернету.

Всі відео із сайту Тed.com.

"Українська правда. Життя"

Реклама:

Головне сьогодні