На сході України не лишилося кардіоцентрів, що рятували немовлят

— 18 серпня 2014, 10:07

Так, Донецький центр дитячої кардіохірургії – єдине кардіохірургічне відділення на Донбасі, де надавалася допомога дітям з вродженими вадами серця – закрився. А це 250 дитячих операцій на рік, багато з яких робили новонародженим, повідомляє Радіо Свобода.

Тепер це навантаження лягає на найближчий – харківський центр. Який теж не може прийняти багатьох хворих. З кінця весни там не працює ключове обладнання, розповідає координатор зв’язків зі ЗМІ проекту "Врятуй серце" Маргарита Бергер.

"Зламався ангіограф, конкретно – його електронно-променева трубка. Це апарат для діагностики і операцій, особливо, коли йдеться про вади серця у дітей, особливо немовлят. За допомогою цього пристрою можна робити операції без розрізів. Хворих дітей транспортувати до Києва чи Дніпропетровська неможливо. Бо немовлята з вадою серця можуть просто не пережити дорогу. Тому збираємо кошти на ремонт приладу", – каже Бергер.

Без термінової високоспеціалізованої операції, новонароджені з вадами серця приречені на швидку смерть, говорить заввідділенням кардіохірургії Інституту загальної та невідкладної хірургії Харкова Ігор Полівенок. Він очікує збільшення кількості дітей з Донбасу.

Водночас у місті вже створилася черга з місцевих пацієнтів, які потребують діагностики чи операції з допомогою ангіографа.

"Це високі ризики для пацієнтів, ми вимушені деяких відправляти в Київ. Пацієнтів із зони АТО – біженців – все більше і більше. Звичайно, ми зверталися до держави. Грошей нема в бюджеті на це. "Грошей на ремонт і закупівлю медичної апаратури нема", – нам відповіли так. І викручуватися рекомендували самим. В останній надії ми звернулися до людей, волонтерів – і ось це спрацьовує! Як завжди, народ допомагає сам собі, а не держава", – твердить кардіохірург.

Із необхідних 40 тис. євро волонтери проекту "Врятуй серце" (Save Heart) вже зібрали понад 19 тисяч доларів. Найбільше лікарі й активісти побоюються, щоб в регіоні не народилася дитинка, якій ангіограф буде потрібен негайно. Адже на 1000 новонароджених дітей в Україні у 8-10 діагностують вроджену ваду серця.

Реклама:

Головне сьогодні