Тест

В українській Вікіпедії з'явився сервіс для викладачів вишів

Як йдеться у повідомленні компанії, модуль створений у рамках освітньої програми Вікіпедії - ініціативи, покликаної допомагати викладачам інтегрувати написання Вікі-статей у навчальний процес, як одну з форм самостійної роботи студентів, частково або повністю замінюючи традиційні письмові роботи.

"Вікіпедія дає можливість студенту уже в рамках навчання створити щось корисне для суспільства, отримавши за це бали так само, як і за традиційну письмову роботу", - зазначають в організації.

Така практика поширена, зокрема, у США і Канаді, де з 2010 року близько 8 тис. студентів писали до Вікіпедії у рамках навчального процесу. Щоб полегшити викладачам оцінку внеску, який студенти зробили у Вікіпедії, а також сприяти ефективній координації дій і допомозі з боку спільноти волонтерів Вікіпедії, Фонд Вікімедіа розробив програмний модуль "Education program".

Редактори Вікіпедії створили український переклад цього програмного модуля, відтепер він працює також і в українському мовному розділі вільної енциклопедії. В рамках проекту, можна створити інтерактивну сторінку курсу в службовому просторі Вікіпедії. Коли студенти записуються на курс, вони можуть вибирати собі статті до написання чи поліпшення, або ж їх може призначати викладач.

Після цього можна відстежувати внесок кожного студента у будь-яку Вікі-статтю. Окрім того, редактори Вікіпедії можуть записуватись на курс як онлайн-асистенти, щоб допомагати викладачу і студентам легше орієнтуватись у Вікіпедії. На сторінці курсу викладач також може розміщувати пропоновані теми для студентів та накреслити основні етапи роботи.

Робота студента у Вікіпедії також допомагає ефективніше виявляти плагіат, оскільки не лише викладач, а й спільнота редакторів, патрульних та адміністраторів Вікіпедії перевіряє статті на дотримання авторських прав, а також на відповідність стандартам енциклопедії.

"Українська правда. Життя"