Тест

Кияни створили благодійну платформу "Мурахи", аби допомагати українській армії. Відео

Як повідомив "Українській правді. Київ" ініціатор проекту бізнесмен Дмитро Федоренко, ідея створення платформи виникла влітку.

"Ідея дуже проста: у мурашнику усі комахи працюють на загальне благо, і це саме те, чого потребує сьогодні наша країна. Сьогодні українцям варто згуртуватися і самостійно вирішувати проблеми", - розповів Дмитро.

Ідея створення проекту прийшла до Дмитра влітку, коли чоловік замовляв шафу для "непотребу, який шкода викинути".

"У мене назбиралося багато речей, якими вже не користуюся, але в викинути їх шкода. Це айфони попередніх поколінь, взуття, одяг, якась електроніка. Частину речей я вже зберігав у батьків, дещо переїхало у гараж. І тоді я подумав, що треба щось робити з цим "багажем", який ніби вже й не потрібен тобі, але ти все одно його за собою носиш", - розповів Дмитро.

"Тоді я подумав, що було б непогано комусь їх донувати. На заході при католицьких церквах є магазини, туди можна нести побутову техніку, речі, їх продають, а грошу йдуть на благодійні програми церкви. Звідси виникла ідея платформи, на якій можна допомогти, але не грошима, а речами, які лежать у шафі і припадають пилом", - додав Дмитро.

Ініціатор ідеї Дмитро Федоренко. Фото з Facebook

А "Мурахами" назвав, бо українці під час лютневих подій на Майдані нагадали чоловікові саме мурах, які гуртом вирішують проблему мурашника.

"Під час перших розстрілів на Майдані я бачив, як люди почали акумулювати гроші, речі і так далі у Михайлівському монастирі. Кожен якось допомагав, щось приносив-виносив. Це було сходе на мурашник. Там навіть була така доріжка, якою всі люди ходили. Ці люди виглядали, як мурахи, які самі організовуються і вирішують усі проблеми у своєму мурашнику", - розповів Дмитро.

На початковому етапі над створенням проекту працювали 5 людей. Усі вони були волонтерами – допомагали у вільний час і безкоштовно.

Він задумки до втілення у життя платформи пройшло 2 місяці. Наразі до проекту залучено близько 50 людей з різних організацій, які втілюватимуть ідею "мурашника" у життя.

Сайт торгової платформи поки працює лише на половину – на сторінку можна завантажити фото товару, який плануєте пожертвувати на допомогу. Купувати можна буде, коли платформа запрацює на повну. За словами Дмитра, це станеться у першій декаді листопада.

"Бути благодійником просто. Допомагати може будь-хто і для цього не потрібно багато заробляти, чи мати багато грошей. Достатньо лише продати речі, які припадають пилом у шафах, коморах і гаражах, або ж придбати щось необхідне для себе", - розповів Дмитро.

Дмитро з друзями-волонтерами на презентації платформи

Сам ініціатор ідеї вже виставив на продаж 4 айфони попередніх поколінь, інші користувачі сайту пожертвували на допомогу речі, взуття та іграшки ручної роботи.

За словами Дмитра, усі виручені від продажу кошти будуть спрямовані тим, кому вони найбільше сьогодні необхідні – на допомогу армії, біженцям, пораненим.

На презентації платформи на солодощах заробили більше 4 тисяч гривень, які пішли на допомогу пораненому солдату

Під час презентації проекту 12 жовтня "мурахи" вже зібрали 4295 гривень, які передали на лікування пораненого старшого лейтенанта 72-ї мотострілкової бригади Руслана.

Дмитро сподівається, що його ідея виросте у щось велике і зможе допомогти багатьом людям.

"Я хочу, щоб ця платформа виросла у щось більше і продовжувала жити, коли у країні нашій буде спокійно. Бо однаково є проблема хворих, проблема дитячої онкології, безпритульних тварин… Завжди буде кому допомагати. Не треба чекати, що нам хтось допоможе, треба пробувати допомогти самим", - підсумував Дмитро.