Тест

ТОП-10 українських виступів на TED

1 листопада стартує щорічна конференція TEDxKyiv.

В Українському домі провідні економісти Богдан Гаврилишин та Тимофій Милованов, енергохакер Андрій Зінченко, дослідник Сергій Гейл та багато інших натхненних спікерів говоритимуть про світ за обріями.

Який він? Де знаходиться межа людських можливостей, чи існують ліміти у сучасних технологіях? Про все це - вже цієї суботи.

А зараз ми підготували для вас підбірку з п’яти найкращих виступів минулорічних українських TEDx.

Юнона Лотоцька: Все, чого ви не знали, про успіх

Український науковець, психолог, дослідниця та експериментатор розповідає про успіх у всіх його проявах. У масштабному авторському проекті "Психологія життєвого успіху" Лотоцька порівнює успішність "по-українськи" з трактування цього поняття у інших народів.

З TEDx-відео дізнаєтесь, чому успіх робить нас обережнішими та часто-густо стає запобіжником подальшого розвитку. Як не боятися перемог і йти вперед?

Олексій Каптєрєв: Самоосвіта першокласного рівня

Експерт у області презентацій, незалежний консультант та викладач Московського державного університету, автор книги "Секрети Презентації" та відомої слайд-лекції "Death by Powerpoint", яку переглянуло більше двох з половиною мільйонів людей.

У своїй TED-доповіді Олексій висловлює думку про те, що в постіндустріальному суспільстві кожна людина має самостійно винайти собі професію, й саме через появу нових сфер діяльності чималу кількість предметів неможливо опанувати в традиційних закладах освіти.

Про стратегію "перехрестного запилення" як інноваційний підхід до самоосвіти дивіться у відео.

Іван Малкович: Розвиток таланту

Іван Малкович — український поет і видавець, власник і директор видавництва "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА", редактор, упорядник, автор та перекладач кількох десятків книжок для дітей.

Його ідея створення "особливо якісної української книги" переросла у професійне кредо. В своєму виступі Малкович розповідає про важливість наповнення творчості національними рисами та смислами.

"На цій землі буде лад тільки тоді, коли ми зрозуміємо, що енергія української культури – надзвичайно важлива і унікальна", переконує видавець.

Євген Пенцак: Якою повинна бути добра освіта?

Що сьогодні є визначальним фактором у розвитку освіти? В чому причина недостатньої кількості знані у молоді: у лінощах чи в якості викладання? Як отримувати задоволення від навчання?

Євген Пенцак – Ph.D. Lausanne University, директор з інвестицій P&S Asset Management розробляв моделі управління та поведінкові стратегії для швейцарських банків, а також моделі оптимального управління портфелями облігацій для американських пенсійних фондів.

У своїй промові він говорить про розвиток креативного мислення, відповідаючи на питання про важливі характеристики сучасної освіти.

Ярослав Грицак і Євген Глібовицький: Про цінності українців

У 2006 році доктор історичних наук, член наглядової ради журналу Harvard Ukrainian Studies Ярослав Грицак та політолог Євген Глібовецький заснували Унівську групу, що сформулювала місію і створила візію Львова до 2025 року.

В 2010 такий самий проект запустився у Дніпропетровську. В своїй доповіді на TEDxKyiv вони розповідають про унікальне дослідження цінностей українців.

Виявляється, що Львів – це комфорт та якість життя, Дніпропетровськ дає амбітність та далекоглядність, Одеса забезпечує швидкість прийняття рішень, а Донецьк – дію.

В той самий час, Київ – це толерантна платформа для взаємодії. То ж як змусити даний коктейль працювати? Дізнайтеся з відео.

Ярослав Заблоцький: Щастя працювати безкоштовно

Практикуючий лікар-стоматолог, професор, президент Асоціації імплантологів України, ініціатор проекту "Якість життя для наших батьків" Ярослав Заблоцький розповідає про надзвичайні досягнення української медицини.

Про те, як вітчизняні лікарі на одному лише ентузіазмі та за власний рахунок навчились надавати першокласні послуги та дарувати посмішки сотням тисяч пацієнтів.

Петер Мадсен: Некомерційні космічні подорожі

Петер Мадсен - художник та винахідник розповідає про захоплюючі некомерційні наукові розробки.

Разом з командою аматорів він збудував три підводні човни, один з яких був визнаний найбільшим у світі (субмарина Nautilus).

На TEDxKyiv Петер розповів про новий проект команди ентузіастів Copenhagen Suborbitals - ідею збудувати космічну ракету, щоби більше людей могли побачити велич Землі з відстані 130 км.

Перший тестовий запуск відбувся у червні 2011 року та виявився надзвичайно успішним. Космічний корабель подолав швидкість звуку, таким чином на декілька кроків наблизивши дослідників до мрії.

Антон Симкович: Краса та свобода, що дарує місту велосипед

Свого часу наймолодший (18-річний) кандидат у мери Ужгорода Антон Симкович досліджував в Університеті Кембриджу бюрократичну та пенітенціарну системи.

Він продовжує робити це і зараз в Україні, викладаючи на кафедрі соціології в НАУКМА. Однак, у своїй TED-промові він відходить від тем кримінології та розповідає про те, чому українцям саме час пересідати на велосипеди.

Павло Шеремета: Про досягнення мрій в масштабах країни

У TEDx виступі за 2012 рік засновник Києво-Могилянської бізнес-школи (KMBS), президент Київської школи економіки, президент і старший консультант Інституту Стратегії Блакитного Океану Малайзії Павло Шеремета розповідає про те, чому мріяв повернутись та працювати в Україні.

Він розповідає про стратегію впровадження якісних довгострокових змін через три прості істини: нічого не очікувати, нікого не звинувачувати, почати щось робити.

Влад Троїцький: Культурна геополітика

Театральний режисер і організатор центру сучасного мистецтва "Дах" Влад Троїцький 8 років тому розпочав авантюрну ініціативу ГОГОЛЬFEST. Сьогодні – це чи не наймасовіша культурна подія України.

Головна теза його виступу: на зміну цивілізації грошей прийшла цивілізація альтруїзму, в котрій головним критерієм успіху є можливість дарувати.

Як подарувати світові українське мистецтво – у завершальному виступі нашої підбірки.