ЗМІ: Вираз "Я - Шарлі" придумав француз українського походження

— 10 січня 2015, 12:02

"Дякую моєму брату за те, що створив такий простий і гідний слоган", написала на своєму Facebook Анна Кантер, президент комітету побратимства Київ-Санліс.

Анна Кантер - француженка українського походження, займається зокрема збереженням української пам'яті в місті Санліс, де жила Анна Ярославна. Зокрема вона опікувалася створенням української церкви в Санлісі. Жоакім Ронцин - її брат.

Автора "крилатого виразу" розшукали журналісти французького видання Le Monde, пише "Укрінформ". Втім, за іншою інформацією, вперше про Жоакіма написало видання leprogres.fr.

"У середу 7 січня Жоакім Ронцин розмістив на своїй сторінці у Твіттері графічне повідомлення "Je suis Charlie". Просте і потужне. Відтоді його Je suis Charlie обійшло увесь світ", - пише Le Monde.

Видання зазначає, що зараз автор цього логотипу є найбільш розшукуваною людиною в країні, принаймні засобами масової інформації не лише Франції, а й Німеччини, Великої Британії, США та інших країн.

Його гасло "Je suis Charlie" на знак підтримки розстріляних карикатуристів лише 7 січня роздрукували 3,4 млн разів.

За кілька днів хештег 39-річного Жоакіма став найпопулярнішим в історії Твіттера.

"Дякую моєму брату за те, що створив такий простий і гідний слоган", написала на своєму Facebook Анна Кантер, президент комітету побратимства Київ-Санліс.

Француженка українського походження, займається зокрема збереженням української пам'яті в місті Санліс, де жила Анна Ярославна. Зокрема вона опікувалася створенням української церкви в Санлісі.

Розповідаючи виданню історію створення логотипу акції підтримки, Жоакім зазначив, що він є французом українського походження і працює художнім редактором тижневика, що пише про стиль та моду, виходить накладом 450 тис. примірників і не має нічого спільного з Charlie Hebdo.

"Я відчув гостру потребу висловити обурення кривавим вбивством і о 12:57 (за Парижем) через півгодини після перших повідомлень про теракт написав вираз у Твіттері", - зазначив він.

За словами Жоакіма, він знаходився в редакції і готував конференцію, коли одному з його співробітників син повідомив про стрілянину в Парижі, після чого усі кинулися до комп’ютерів за подробицями.

"Це гасло прийшло до мене природним шляхом" - сказав Жоакім. Він додав що за перші 5 годин "ультракоротке повідомлення" з 15-ти символів (оригінал - #JeSuisCharlie.) знайшло підтримку 500 користувачів, а далі почалася ланцюгова реакція.

Автор вразу запевнив, що придумуючи його, ні на що не розраховував, таку популярність йому допомогли створити соціальні мережі.

"Можливо десь у підсвідомості в мене "спала" фраза Джона Кеннеді, вимовлена ним у 1963 році на балконі столичної ратуші Шенеберг – "Ich bin ein Berliner" ("Я – Берлінець")", - зазначив українець за походженням.

За його словами, як його вчили - ідеальний салоган має містити лише 8 знаків максимум.

"Сьогодні я можу сказали, що "Je suis Charlie" перевершив стереотипи моїх вчителів", - сказав Жоакім. Він також розповів, що отримав дві комерційні пропозиції щодо придуманого ним виразу, але однозначно відповів відмовою.

"У мене є совість", - сказав Жоакім.

Автор "Je suis Charlie" також повідомив, що він не боїться за свою безпеку, але при цьому відмовився повідомити деталі своєї біографії, сказавши лише, що є французом українського походження, пише Укрінформ.

Реклама:

Головне сьогодні