Особливі люди. Життя волонтерів та їхніх підопічних у фотоісторіях

21 січня в Національному музеї Тараса Шевченка відкрилась виставка найкращих фото про благодійність і волонтерство в Україні.

Це – 40 фото і зворушливих історій доброчинності. Їх обрало авторитетне журі з-поміж понад 500 робіт, поданих на V Всеукраїнський фотоконкурс "Благодійність крізь призму об’єктива".

Кожна виставка мандрує Україною. За 5 років вона побувала у 17 областях.

СЕРІЯ "СІТКА"

Золота медаль НСФХУ

Автор – Вадим Козловський

Номінація "Благодійність на захисті Вітчизни"

Опис події

У Вінницькій області діє кілька волонтерських жіночих груп, які плетуть маскувальні сітки для солдатів на сході нашої країни.

Над такими захисними полотнищами у 2014 році працювало більше 70 міст і містечок України, а також волонтери в Англії, Німеччині та Італії.

"Павучки" – так часто називають групи з плетіння сіток. Лише вінницька група виготовила й відправила на фронт більше 4 тис. кв. м маскувальних сіток. Волонтери кажуть, що солдати вважають такі сітки оберегами. Жартують, що вони оберігають не лише від ворожого погляду, а й від поганих думок у їхній бік.

Дата й місце зйомки: вересень 2014 р., Вінниця.

"НІКОЛИ НЕ ЗДАВАТИСЯ"

Срібна медаль НСФХУ

Автор – Олександр Надемський

Номінація "Благодійність та охорона здоров'я"

Опис події

Ця жабка-орігамі зроблена руками малечі, що перебуває на лікуванні у відділенні гнійної хірургії Охматдиту, під час майстер-класу від умільців, яких БФ "Свічадо" запросив для того, щоб хоч на пару годин відволікти дітей від їхнього суму.

Дата й місце зйомки: грудень 2012 р., Київ.

СЕРІЯ "ХОСПІС"

Бронзова медаль НСФХУ, спеціальний приз у номінації "Благодійність та охорона здоров'я"

Автор – Андрій Нестеренко

Опис події

Більшість пацієнтів хоспісів – це тяжкохворі, лежачі люди, турбота про яких потребує спеціальних знань, навичок і великого терпіння. Співробітники відділень паліативної медицини і самі хворі обов'язково спілкуються з соціальними працівниками та психологами.

Ці фахівці допомагають їм упоратися з переживаннями.

Українська ліга сприяння розвиткові паліативної та хоспісної допомоги зауважує, що хоспіс – не стільки місце, скільки філософія, своєрідна ідеологія життя і смерті, поєднання зусиль суто медичних із зусиллями духовними.

У діяльності хоспісу не обійтися без волонтерів, людей, які доглядають хворих не з обов’язку, а з людинолюбства, за покликом душі.

Дата й місце зйомки: липень 2011 р., Київ.

"ВІННИЦЬКІ ТАТАРИ"

Диплом НСФХУ І ступеня

Автор – Вадим Козловський

Опис події

Близько 150 кримських татар (серед них 80 дітей) були змушені залишити свою історичну батьківщину і переїхати на Вінниччину.

Їх розселили у Ладижині в одному з санаторіїв, до початку літнього сезону.

Потім вони переїхали до одного з сіл Калинівського району Вінницької області. Там їм надали приміщення гуртожитку та навчальних корпусів сільського ПТУ, яке на цей момент уже не працювало.

Від початку свого перебування на Вінниччині кримські татари забезпечувались усім необхідним (від засобів гігієни до пластикових вікон) за рахунок благодійних внесків вінничан.

Організацією допомоги займалася переважно відома вінницька активістка й автомайданівка Таїсія Гайда за сприяння громади Вінниці та області.

Дата й місце зйомки: травень 2014 р., Вінницька обл.

СЕРІЯ "ДОЖИТИ ДО БЕРЕЗНЯ"

Диплом НСФХУ ІІ ступеня

Український фонд допомоги

Автор - Василь Попов

Номінація "Благодійність та охорона здоров'я"

Опис події

Цьому хлопчикові два роки. У нього мукополісахаридоз - генетичне захворювання, при якому організм дитини через нестачу деяких ферментів отруює сам себе.

Без ліків дитина не розвивається і навіть деградує.

Не може навчитись сидіти, ходити, говорити. Розучується їсти і навіть дихати. З ліками ж розвивається більш-менш нормально. Біда в тому, що ліки дуже дорогі.

Цій дитині допомагає благодійна організація. Фонд цією публікацією з наступного року планує розпочати нову програму, яка порушує проблему дітей з мукополісахаридозом в Україні.

Дата й місце зйомки: вересень 2014 р., с. Аксьонове, Алтайський край, Росія.

"СИРОТИНЕЦЬ"

Спеціальний приз у номінації "Благодійність і соціальний захист"

МБФ "Місія в Україну"

Автор - Мейсі Фріман

Опис події

Позбавлені батьківського піклування, сироти з інвалідностями ніби й не існують у нашому суспільстві.

Ізольовані стінами інтернатів, вони прагнуть спілкування, обіймів, розуміння, тепла… Плідною співпрацею адміністрації інтернату з МБФ "Місія в Україну" життя цих знедолених дітей вдалося істотно покращити.

На заняттях з функціонального розвитку хлопці навчилися самостійно вдягатися, їсти, мити руки, допомагати іншим, гратися, малювати, танцювати та плести прикраси з бісеру. Завдяки проектам гуманітарної підтримки вихованці забезпечені одягом, взуттям та фруктами, а також послугами стоматолога і сенсорного терапевта.

Проекти соціальної інтеграції дали дітям змогу вперше в житті відсвяткувати свій день народження та Різдво, відвідати зоопарк, дельфінарій, музей архітектури та побуту, побувати в літніх оздоровчих таборах. Заняття на свіжому повітрі стали можливі завдяки новому спортмайданчикові.

Дата й місце зйомки: червень 2013 р., Житомирська обл.

"НАДІЯ УКРАЇНИ"

Спеціальний приз у номінації "Волонтерство змінює світ"

Автор – Марія Сологуб

Опис події

Події неоголошеної війни не залишають осторонь молоде покоління. Ми не можемо йти на фронт і боротися, але в нас є ідеї, натхнення та фарби!

Пензлі стали нашою зброєю в боротьбі за національну свідомість та порозуміння. На парапеті вздовж улюбленого місця прогулянок всіх жителів та гостей міста ми вирішили зобразити національну символіку та написати українські вірші.

Перехожі мали змогу милуватися красою України, усвідомлюючи, що наша держава – найкраща. Волонтерська акція мала на меті підняти патріотичний дух жителів міста, нагадати їм, що Україна – наше диво та справжня перлина.

Дата й місце зйомки: серпень 2014 р., Світловодськ, Кіровоградська обл.

"КУЛЬТУРА НА МАЙДАНІ"

Спеціальний приз у номінації "Благодійність у культурі"

Автор – Андрій Нестеренко

Опис події

За час свого існування Євромайдан устигав не тільки виборювати свободу, але й збагачуватися культурними проектами.

Музика була однією з рушійних сил революції. Синьо-жовті фортепіано стали одним із символів українського Майдану.

Ще один знаковий музичний інструмент – це білий рояль у колонній залі КМДА, де по вечорах звучала музика.

Протестувальники довели: ті, хто протистоїть злочинній владі, культурні й талановиті люди.

Дата й місце зйомки: лютий 2014 р., Київ.

СЕРІЯ "ДІМ"

Спеціальний приз у номінації "Благодійність у громаді"

Автор – Олександр Дальянський

Опис події

Працівники благодійної місії знайшли в одному селі біля Мукачевого сім’ю з 7 чоловік, яка проживає у маленькому наметі. В день приїзду місії надворі була нульова температура. У наметі так само. Сім’ї змогли допомогти лише ковдрами, теплим одягом та ліками.

Дата й місце зйомки: жовтень 2012 р., Закарпатська обл.

"ВАДИ – НЕ ЗАВАДА"

Спеціальний приз у номінації "Благодійність у спорті"

Чернівецький міський клуб юних техніків "Кварц"

Автор – Анастасія Пушкова

Опис події

На фотографії зображено заняття в реабілітаційному центрі № 1 в місті Чернівці для дітей з розумовими вадами та вадами слуху.

Тут вони не лише лікуються, а ще й навчаються, розвиваються, спілкуються одне з одним. Найголовніше завдання працівників цього закладу – дати зрозуміти дітям, що вони не інваліди, а звичайні люди, яким усього лиш необхідні спеціальні умови життя та підтримка оточуючих.

Створення такого центру стало можливе завдяки меценатам та допомозі благодійних фондів.

Дата й місце зйомки: листопад 2014 р., Чернівці.

"ПРИЙМИ МЕНЕ З УСІМА "ТАРГАНАМИ":)"

Спеціальний приз у номінації "Про благодійність - весело"

Громадська організація "Турбота в дії"

Автор - Любомир Ворона

Опис події

Найцінніше, що ми можемо подарувати дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, – це любов, турбота та увага. Інколи найбільшою підтримкою і стимулом для дитини можуть стати слова людини, яка просто є поруч і любить безумовно. Ми можемо бути впевнені, що благодійність ефективна, коли діти відкриті і щирі з нами. Адже ми розкриваємося лише з тими, кому довіряємо, кого любимо, з тими, хто готовий нас прийняти. Арт-терапія в дитячому будинку Борислава.

Дата й місце зйомки: листопад 2014 р., Львівська обл.

"ЗАЦІКАВИВСЯ…"

Спеціальний приз у номінації "Благодійність в освіті"

Автор – Тетяна Попович

Опис події

Діти з синдромом Дауна сприймають світ по-іншому: без жорстокості.

На літній школі, організованій Львівським міським центром соціальних служб для дітей, сімей та молоді, такі дітки мали змогу побувати безкоштовно.

У цій школі за участю волонтерів проводились майстер-класи, в яких діти з радістю брали участь. Першими йшли знайомитись. Були відкритими до спілкування. Але чи відкрите до них наше суспільство?

Дата й місце зйомки: липень 2014 р., Львівська обл.

"МАЛЮНОК СОЛДАТОВІ"

Переможець у номінації "Благодійність очима дітей"

Автор – Анна Лукашова, 16 років

Опис події

У Центрі дитячої творчості м. Тернівка проходила благодійна акція "Малюнок солдатові" серед дітей, які відвідують гурток малювання. Усі малюнки потім було передано захисникам Вітчизни.

Дата й місце зйомки: жовтень 2014 р., Дніпропетровська обл.

"ПОСИЛКА НА ФРОНТ"

Переможець у номінації "Благодійність на захисті Вітчизни"

Автор – Андрій Нестеренко

Опис події

Упродовж місяця серед дошкільних навчальних закладів Голосіївського району Києва тривала патріотична акція "Діти – українському солдатові".

Малюки віком від 3 до 6 років та їхні батьки передадуть свої листи, малюнки, обереги військовослужбовцям, які перебувають у зоні АТО, захищаючи кордони України.

Дата й місце зйомки: липень 2014 р., Київ.

"ВОЛОНТЕРКИ-РЕВОЛЮЦІОНЕРКИ"

Переможець у номінації "Благодійність під час Революції гідності"

Автор – Олександр Ратушняк

Опис події

Медик-волонтер після важкого дня сидить у переобладнаному під медпункт кафе на Хрещатику. 20 лютого 2014 р. Кривавий день в історії України.

Дата й місце зйомки: лютий 2014 р., Київ.

"СЕСТРА"

Автор – Анатолій Бойко

Номінація "Благодійність під час Революції гідності"

Опис події

Волонтер-медик під час розстрілу мирних протестувальників на вулиці Інститутській (між верхньою станцією метро "Хрещатик" та готелем "Україна".

Дата й місце зйомки: лютий 2014 р., Київ.

"ІНШІ?"

Автор – Марія Гур’єва

Номінація "Благодійність та соціальний захист"

Опис події

Діти у циганському таборі в Києві. Ціна відмови від асиміляції. Волонтери організації "Молодь за мир" опікуються цими дітьми, збираючи для них одяг, взуття. Циганські діти здебільшого не викликають симпатії.

Але постає питання: чи є в дітей, що народились у таборі, вибір? Чи є в них доступ до освіти, до вивчення нашої мови, до альтернативних світоглядних парадигм - до будь-чого, що може зробити їх "такими, як ми"?

Чим ці діти відрізняються від наших, крім як місцем народження? Наскільки готові ті, хто негативно ставиться до циган, робити спроби інтегрувати їх у наше суспільство - наприклад, проводити заняття з дітьми?

Дата й місце зйомки: листопад 2012 р., Київ.

"МАЙБУТНЄ УКРАЇНИ ЗАЛЕЖИТЬ ВІД КОЖНОГО З НАС"

Автор – Анастасія Загурська

Номінація "Благодійність очима дітей"

Опис події

"Мій тато – солдат. Мені казали, що він – наша надія. А я маю надію на те, що він повернеться, бо він мені обіцяв". Другокласники писали листи на схід і дуже відповідально поставилися до такого завдання, адже вони – діти і зовсім інакше все бачать. Вони просили ЇХ повернутися. Щиро, по-дитячому та так голосно, що солдати не могли не почути.

Дата й місце зйомки: листопад 2014 р., Хмельницький.

"КОЛИ УСМІХАЮТЬСЯ ОЧІ…"

Автор – Лідія Кожевникова

Номінація "Благодійність в освіті"

Опис події

Вихованці школи-інтернату в смт Іваничі під час благодійної акції "Напиши листа святому Миколаю".

Дата й місце зйомки: грудень 2013 р., Волинська обл.

"ВРЯТУВАТИ, ДОПОМОГТИ…"

Автор – Надія Харлаш

Номінація "Про благодійність – весело"

Опис події

Чотирилапий порушник спокою видряпався так високо, що самотужки злізти на землю не зміг і відчайдушно кликав на допомогу. Рятувати бідолашного кота довелося професіоналам. Коли ж бешкетника спустили на землю, підростаючі благодійники намагалися хоч якось долучитись до шляхетної справи…

Дата й місце зйомки: вересень 2013 року, Київ.

"ПОДАРУЙ ДИТИНІ РАДІСТЬ!"

Автор – Любов Котляр

Номінація "Благодійність у спорті"

Опис події

Громадська організація "Київський міський крейсерський яхт-клуб" на основі меморандуму з кафедральним собором Воскресіння Христового протягом 2013-2014 рр. реалізували благодійний проект "Подаруй дитині радість", мета якого – ознайомлення багатодітних сімей із вітрильним спортом.

Учасниками проекту стали майже 300 дітей віком від 8 до 16 років.

Дата й місце зйомки: липень 2013 р., Київ.

"ЧЕКАЄ НА УВАГУ"

Автор – Ольга Кривулько

Номінація "Благодійність та соціальний захист"

Опис події

Хлопчик чекає своєї черги, щоб познайомитись із волонтерами-байкерами та показати власноруч зліплений із пластиліну мотоцикл. "MotoSave" - соціально-благодійна програма Національної асоціації мотоциклістів України.

Її девіз - врятуймо усмішки! Її місія - наповнити позитивними емоціями життя людей з обмеженими фізичними та соціальними можливостями: дітей-сиріт та соціальних сиріт, людей похилого віку, інвалідів.

Дата й місце зйомки: серпень 2010 р., дитячий будинок, Київська обл.

"ВІСІМКА"

Автор – Ольга Кривулько

Номінація "Благодійність у громаді"

Опис події

Дівчинка з дитячого будинку "Надія" (с. Мокрець, Броварський район Київщини) грає у класики разом з волонтером із соціально-благодійної програми асоціації мотоциклістів України "MotoSave". Їхнє гасло – "Врятуймо усмішки!" ("MotoSave - let's save the smiles!").

Дата й місце зйомки: серпень 2010 р., дитячий будинок, Київська обл.

"ПЕРШІСТЬ ІЗ БІЛЬЯРДУ СЕРЕД ЛЮДЕЙ З ОБМЕЖЕНИМИ МОЖЛИВОСТЯМИ"

Автор – Світлана Маміна

Номінація "Благодійність у спорті"

Опис події

Культурно-розважальний комплекс "Бінго" безкоштовно дає можливість інвалідам-колясочникам займатися більярдом.

Дата й місце зйомки: грудень 2012 р., м. Київ.

"ПРОСВІТНИЦТВО"

Міжнародний благодійний фонд "Нове покоління"

Автор – Тетяна Беднарчик

Номінація "Благодійність в освіті"

Опис події

Щорічний проект "Літній табір 2014 - вакації по-українськи" для 310 дітей – сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та дітей військових, які служать в АТО.

Літній табір – це програма набуття корисних щоденних навичок, профорієнтація через низку майстерень, пропагування здорового способу життя, просвітництво через відтворення українських звичаїв та обрядів.

Діти пізнають забуті традиції свого народу, що допомагає юному поколінню національно самоідентифікуватися.

Дата й місце зйомки: липень 2014 р., Івано-Франківська обл.

"ВІЛЬНІ БУТИ СОБОЮ"

МБФ "Місія в Україну"

Автор – Ігор Новиков

Номінація "Благодійність та соціальний захист"

Опис події

На жаль, діти та молодь з інвалідностями все ще живуть в ізоляції, страждають від заниженої самооцінки і не мають повноцінного життя. Завдяки літнім таборам "Добра оселя" (від МБФ "Місія в Україну") вони отримують можливість відчути себе повносправними людьми і членами суспільства. І не має значення, що хтось ходить із милицями, а хтось не може ходити взагалі, хтось майже нічого чує, а хтось не бачить або не говорить – тут усі рівні, всіх люблять та однаково поважають.

У таборі для сімей з дітьми-інвалідами, що опинилися за межею бідності, завдяки "Місії в Україну" щорічно та безкоштовно відпочиває близько 110 дітей і молоді та 100 батьків.

Дата й місце зйомки: липень 2014 р., Житомир.

"МАЙДАН. МЕДИКИ"

Газета "Голос України"

Автор – Андрій Нестеренко

Номінація "Волонтерство змінює світ"

Опис події

Під час подій на Майдані, у Революцію гідності, медики-волонтери виносили вбитих та поранених, вони завжди були на передовій, надаючи першу допомогу.

Дата й місце зйомки: лютий 2014 р., Київ.

"НАВЧИ МЕНЕ ЖИТИ"

Автор – Поліна Орлова

Номінація "Благодійність в освіті"

Опис події

Від глухонімих дітей до хлопчиків і дівчаток із ДЦП. Ось ким опікуються викладачі Чернівецького реабілітаційного центру, даючи надію дітям на майбутнє самостійне життя. Якими їх прийме суспільство, залежить від їхньої жаги до навчання та старанності наставників-учителів.

І з складними відхиленнями, і з вадами слуху – усі здобувають краплини знання, а деякі й "гребуть відрами".

На обличчях школярів під час навчання – щира зацікавленість роботою, а до фотографа їм і справи нема: гризуть граніт науки.

Центр обладнаний усім необхідним завдяки підтримці меценатів та благодійних фондів.

Дата й місце зйомки: листопад 2014 р., Чернівці.

"ПАРАОЛІМПІЙСЬКІ ІГРИ ПО-ЧЕРНІВЕЦЬКИ"

Автор – Анастасія Пушкова

Номінація "Благодійність у спорті"

Опис події

Вже сьомий рік поспіль у спортивному комплексі "Олімпія" в Чернівцях проводять спартакіаду для людей, які нездатні ходити. Є багато видів, де можна проявити свої здібності: це дартс, гра в шахи і навіть у футбол.

За ці роки вони познайомились одне з одним і стали справжніми друзями. Спартакіада дає можливість людям навчатися новому і самовдосконалюватись.

Захід проходить за підтримки міських громадських організацій, зокрема комунального підприємства "Турбота".

Дата й місце зйомки: листопад 2014 р., Чернівці.

"ВОЛОНТЕРКИ-РЕВОЛЮЦІОНЕРКИ"

Автор – Олександр Ратушняк

Номінація "Волонтерство змінює світ"

Опис події

Дівчина з підносом, на якому лежать бутерброди. 19 лютого 2014-го. Силовики захопили частину Майдану Незалежності. Не зважаючи на все, що відбувається навколо, вона продовжує робити свою справу.

Медик-волонтер у ще палаючому Будинку профспілок у пошуках загиблих.

Дата й місце зйомки: лютий 2014 р., Київ.

"ВСІМ ДЯКУЮ – І НА ДОБРАНІЧ"

Автор – Вікторія Соловйова

Номінація "Благодійність та соціальний захист"

Опис події

Як добре, що є добрі люди. Як добре, що їх багато. Як добре, що вони об’єднуються і створюють благодійні фонди, бо ніхто не знає, що чекає нас завтра.

Я не знаю історію цього чоловіка на фото. Коли побачила його вперше, він здався мені звичайним жебраком. Але за кілька годин я побачила його знову. Накрапав дощик. Половина людини стояла на тротуарі, а друга половина спала на бордюрі.

Дякуючи Богу й добрим людям, цей чолов’яга отримав нові ноги, але, здається, зовсім трошки чогось не вистачило, щоб отримати нове життя. Люди, не будьмо байдужі. Точніше, будьмо ще більш небайдужі.

Дата й місце зйомки: вересень 2014 р., Київ.

"ЩАСЛИВЕ ДИТИНСТВО"

Автор – Роман Сухоцький

Номінація "Благодійність та соціальний захист"

Опис події

Сім’я - джерело затишку, щастя і гармонії. На превеликий жаль, не кожна дитина може це відчути. Хлопчик на фото живе в багатодітній родині - має ще четверо братиків і сестричок.

Однак цим діткам лишається лише мріяти про материнську ласку і тепло, адже їхня мати вважає цінністю не виховання дітей та турботу про них, а чарку. Ця сім'я перебуває під опікою БФ "Зміцнення громад", який надає благодійну допомогу одягом, взуттям, канцелярським приладдям та меблями.

Під час різдвяних чи великодніх акцій діти одержують солодкі подарунки та вітальні листівки.

Сільська церква і парафіяни також переймаються долею маленьких громадян, всіляко їх підтримуючи. Крім того, ведеться робота з недбалими батьками, які, на жаль, не розуміють реального становища діток і не думають про їхнє майбутнє.

Дата й місце зйомки: березень 2012 р., Хмельницька обл.

"ВІК ЖИВИ – ВІК УЧИСЬ"

Автор – Ольга Філіппова

Номінація "Благодійність в освіті"

Опис події

У 2013 році в Одесі вперше почав роботу "Університет третього віку", в якому на шести факультетах навчаються 100 соціально не захищених пенсіонерів. Навчання безкоштовне, а заняття проводять учителі на волонтерських засадах. На фото – свято останнього дзвоника.

Дата й місце зйомки: червень 2014 р., Одеса.

Реклама:

Головне сьогодні