Електронні відходи стрімко забруднюють планету - ООН

— 20 квітня 2015, 15:52

За підсумками 2014 такого сміття по всій Землі накопичилося близько 41,8 млн тонн, а до 2018 року його кількість може наблизитися до позначки 50 млн тонн.

Такими є дані ООН, які цитує Коммерсант.

Як наголошується в доповіді, проблема полягає в тому, що зі звалищ на утилізацію і переробку відправляється менше 16% побутових пристроїв. А між тим, вартість матеріалів, використаних для виробництва цих приладів, які нині лежать в купах металобрухту, становить понад 50 млрд. доларів США.

Серед них золото, срібло, залізо і мідь. Але це не все, що тепер можна знайти на подібних звалищах. Крім металів ці побутові прилади містять і небезпечні токсини: наприклад, майже 4,5 тис хімікатів, що руйнують озоновий шар, або 2,2 млн. тонн свинцевого скла.

Більше всіх Землю забруднюють США і Китай, які поповнили "запаси" електронного сміття на відповідно 7,1 млн. і 6 млн. тонн в 2014 році. За ними в цьому списку розташувалася Японія, Німеччина та Індія. Однак за обсягом викинутого сміття на душу населення перші рядки в рейтингу посідають зовсім інші країни - лідирує Норвегія (28 кг електронних відходів на людину), а слідом за нею в списку значаться Швейцарія, Ісландія і Данія.

Зростання обсягу електронних відходів пов'язаний, як відзначають дослідники, з бурхливим зростанням виробництва девайсів і частим оновленням лінійок продуктів, у тому числі мобільних телефонів і смартфонів. Люди все частіше оновлюють електронні пристрої і викидають гаджети, які ще можуть працювати.

Але більшу частину електронних відходів складають все ж не мобільні пристрої. Близько 60% припадає на побутову техніку: 18,8 млн. тонн сміття - це холодильники, плити, пральні машини тощо. А ще 12,8 млн. тонн - малогабаритна побутова техніка, така як тостери і мікрохвильовки.

Реклама:

Головне сьогодні