Тест

"Гра престолів": глядачі не пробачають зґвалтування Санси

Шокуюча сцена з одного з останніх епізодів викликала бурхливі обговорення в Інтернеті. У соцмережах лунають заклики до бойкоту серіалу за творами Джорджа Мартіна.

Про це пише The Huffington Post.

"…Я закінчила з "Грою престолів"… Абсурдна сцена зґвалтування, огидна та неприйнятна…", - написала в своєму Twitter сенатор США Клер МакКаскілл.

Як зазначила колумніст Vanity Fair Джоанна Робінсон, те, що, за задумом сценаристів, зробили з Сансою, обрубало під корінь усю силу, котра досі зростала у цій дівчині.

Говорячи про епізод із насильством, деякі критики вживають слова "непотрібний", "невиправданий".

Так зокрема інтернет-видання The Mary Sue оголосило, що припиняє писати про "Гру престолів". Як пояснила головний редактор сайту Джілл Пантоцці, наруга над цим персонажем була "не необхідною для подальшого його розвитку". Глядачі й без цього знали, що Санса – людина, здатна виживати попри тяжкі випробування, і що її новоспечений чоловік – садист та втілення зла.

Телекритик Соня Сараїва підкреслила ще один важливий аспект, навіть проблемніший. У той момент, коли незайману дівчину ґвалтують, камера фокусується не на ній, а на спостерігачеві жахливої сцени, Теонові.

"Її схлипування стають саундтреком для чужої історії", - зауважила критик.

Як відомо, роль Санси Старк виконує 19-річна британська акторка Софі Тернер. У інтерв’ю Entertainment Weekly дівчина заявила, що сцена їй сподобалася.

"Коли я прочитала цю сцену, вона мені сподобалася. Мені сподобалося, як Рамзі змусив Теона дивитися (на зґвалтування). Це було таке знущання. Мені було страшно зніматися. Я змушувала (продюсера) картатися через те, що написав таку сцену: "Не можу повірити, що ви таке зі мною робите!" Але потайки я це вподобала", - зізналася Софі.

Як зазначає The Huffington Post, сцени сексуального насильства були в серіалі й раніше. Вони викликали палкі дебати в Інтернеті, проте інших героїнь глядачам, вочевидь, не було так шкода, як Сансу.