Польський портал організував безкоштовні курси польської мови

— 22 червня 2015, 12:01

За словами автора курсу, редактора "Порт Європа" та польського кореспондента "Дзеркала тижня. Україна" Якуба Логінова, таким чином вони хочуть сприяти подальшому зближенню поляків і українців.

Для того, щоб почати вивчати польську мову, необхідно оформити підписку. На електронну пошту будуть приходити листи і безкоштовні навчальні матеріали.

Якуб Логінов використовував у курсі авторський метод, завдяки якому колись він сам вивчив українську мову протягом усього 4 місяців. На його думку, рецепт простий: оскільки 60% польських слів подібні до українських, достатньо вивчати тільки ті, які відрізняються. Окрім того, на курсі будуть наводити приклади типових для польської мови мовних конструкцій.

Наприклад, там, де в українській мові є суфікс пере- або – там у польському є prze-, польські літери ą i ę часто зустрічаються там, де в українській і російській є у (наприклад: зуб – ząb, дуб – dąb, вудка – wędka, тощо). Таких неформальних правил існує декілька, проте цього не вчать на класичних курсах польської мови, а саме вони найбільше допомагають у вивченні.

Курс складається з декількох уроків, які буде автоматично надіслано на адресу підписанта кожні 3-4 дні. Потрібно записатися на курс через формуляр на сайті.

Паралельно з тим, на порталі функціонує аналогічний безкоштовний е-курс української мови для поляків. Він був створений ще до подій Євромайдану, однак, як стверджує автор, Майдан і дальші події в Україні однозначно підвищили зацікавленість поляків у вивченні української мови.

"Прогрес однозначний. Ще десять років тому в Польщі було переконання, що на пострадянському просторі немає альтернативи російській мові, якщо ідеться про її вивчення як іноземну. Тепер це вже розділилося навпіл: українська мова як іноземна вже нікого не дивує, вона стає привабливою. У Польщі постійно говориться про події в Україні в ЗМІ, є велика симпатія до України, а це принесло цікавий ефект – вивчати українську мову, принаймні її основи, стало в Польщі модно", – говорить Якуб Логінов.

"Українська правда. Життя"

Реклама:

Головне сьогодні