Тест

Випускниця, якій вчителька "зарубала" золоту медаль, склала ЗНО на 596 балів зі 600

Випускниця Коломийської школи Оля Мацюк, яка не отримала золоту медаль у школі через 8 балів з історії України, склала ЗНО з предмету на 198,5 балів з можливих 200.

Про це на своїй сторінці написала користувачка Facebook з Івано-франківська Христина Томенчук, знайома з історією випускниці.

Вона також зазначила, що дівчина не лише набрала високий бал із Історії України, а й з інших предметів також. Так, з Української мови та літератури дівчина отримала 199,5 балів, а з іноземної - 198,5. Таким чином, загальний результат іі тестів ЗНО склав 596 балів із 600 можливих.

"Прекрасно, що очільники Коломийської освіти, обласної освіти, Міносвіти України ще задовго до оприлюднення результатів переосмислили ситуацію і вручили Олі атестат з відзнакою. Справедливість торжествує, проте є над чим замислитись освітянам!", - додає Хрстина Томенчук.

Ситуацію "Українській правді. Життя" прокоментував директор українського центру оцінювання якості освіти і Центру тестових технологій і моніторингу якості освіти Ігор Лікарчук.

За його словами, він дуже добре знайомий з цією історією та йому надзвичайно прикро за дії окремих педагогів і керівників цього закладу.

"Але, на жаль, відповідно до чинних нормативних документів без згоди абітурієнта ми не можемо надавати інформації про її результати оцінювання. Хоч вони насправді є дуже хорошими. У найближчі кілька годин ми звернемося до Ольги з проханням дати такий дозвіл, і якщо його отримаємо, то обов'язково повідомимо його результати. Щиро зацікавлений в тому, щоб цей факт став відомим усій країні", - каже він.

Як відомо, на лінійці останнього дзвоника у Коломийській школі №1 випускник Марко Левандовський зняв свою золоту медаль і передав її своїй однокласниці Олі Мацюк. Далі взяв мікрофон та, звертаючись до дівчини, сказав, що вона несправедливо залишилася без медалі, хоча найбільше з усіх присутніх її заслуговує.

Оля Мацюк

За словами Олі Мацюк, вся ця неприємна історія – наслідок неприязного ставлення до неї вчительки історії. Мовляв, ще в 10-му класі вчителька історії пригрозила, що не поставить хорошої оцінки тим, хто ходитиме на додаткові заняття до інших вчителів.

"Ми одразу звернулися до класного керівника. Але та запевнила нас, що все буде добре й то вона просто так говорить. А з вересня я і ще троє моїх однокласників пішли на репетиторство до іншої вчительки, ще четверо – до нашої. Починаючи з вересня, вона почала нас "валити". У всього класу були погані оцінки, крім тих чотирьох, які ходили до неї. До кінця року у всіх оцінки виправилися, а в мене й трьох моїх однокласників, які ходили до іншої вчительки, – ні", – розповіла випускниця.

За словами Олі, батьки учнів зверталися до директора, в міське та обласне управління освіти і навіть у Міністерство освіти і науки. В результаті до школи приїхала комісія з Івано-Франківська: з учнями не розмовляли, контрольної для перевірки знань не дали, а закінчилося все тим, що вчителька отримала догану.

"Українська правда. Життя"