Столичний Меморіал Вічної Слави хочуть змінити: закопати гільзи з прахом солдата Другої світової війни і АТО

— 15 серпня 2015, 11:21

Під кожною з них ймовірно буде захований прах невідомого солдата Другої Світової війни та загиблого солдата АТО, поміщений у гравіровані гільзи.

На вході Меморіалом Вічної Слави роки 1941 і 1945 збираються замінити на "Слава Україні!" і "Героям Слава!"

Про це написав на своїй сторінці у Facebook експерт з суспільних комунікацій, волонтер КіевАрхітектури Дмитро Гурін.

Інформацію про дві додаткові таблички та гільзи з прахом під ними підтвердив і радник президента Юрій Бірюков.

[L]"Конкурс не оголошували, проекту немає, обговорень і експертиз не було; Інститут нацпам'яті проти змішання тем Другої світової війни і АТО; фахівці-архітектори, перемежовуючи аргументи вмовляннями, пояснюють, чому так робити не можна", - пише Гурін.

Як пояснює активіст, нещодавно були знайдені останки двох бійців, похованих один під одним в одному місці: один - ще з Другої світової війни, другий - з тією, яка називається зараз "АТО".

Але зрештою приймається рішеня поховати солдат прямо під монументом Слави.

Что будет с Могилой Неизвестного солдатаНа фотографии — самый сильный мемориал в Украине, посвященный Второй мировой...

Posted by Mitya Gurin on 14 серпня 2015 р.

"Якщо хочете переосмислити історію - організуйте відкритий конкурс. Через півроку у вас будуть проекти від найкращих команд зі Східної Європи, від авторів, які вже мали у себе в країні справу з "виходом з совка". Ми допоможемо вам це організувати, у нас є такий досвід", - пропонує волонтер-активіст.

"Сядьте на вертоліт, виберіть красивий безіменний пагорб над Дніпром. Викопайте могилу на його вершині. Поховайте там двох українських бійців, які загинули в двох нелюдських війнах, на одному і тому ж місці, з різницею в 70 років. Поховайте їх під українськими прапором", - пропонує Гурін.

Алея до обеліску і Вічного Вогню меморіалу

Юрій Бірюков пояснив, що прах двох бійців, які збираються поховати під плитами з обох боків Вічного Вогню, знайшли бійці 79-ої бригади. І такі зміни до Меморіалу Вічної Слави справді плануються.

"Може Ви знаєте, просто ми так і не знайшли ніде жодного пояснення. Чому при створенні "найсильнішого меморіалу в Україні" була грубо порушена ГОЛОВНА традиція і сенс вічного вогню з формулюванням "Невідомому солдату"? Чому там поховали відомих, але не поховали невідомого? Капсули з прахом невідомого там немає, якщо що ... Тепер буде. Капсула. Точніше дві. Меморіал, з моєї суто аматорської точки зору, буде закінченим. І нагадую - якщо раптом - меморіальні надгробні плити ТОЧНО повторюють дизайн і формат існуючих там зараз", - додав Юрій Бірюков.

Пояснення радника президента Юрія Бірюкова
Реклама:

Головне сьогодні