У Києві показали незвичайну виставу, яка змусила плакати усіх

— 12 жовтня 2015, 17:00

Цей благодійний проект об’єднав творчі зусилля митців з різних міст та різних театрів.

Актриса Ірма Вітовська, режисер Ростислав Держипільський, гурт "Океан Ельзи", художник Андрій Єрмоленко, балетмейстер Ольга Семьошкіна та актори Івано-Франківського театру імені Івана Франка доклали зусилля, аби вистава стала не лише творчою подією, а також приводом до вирішення значущої соціальної проблеми – створення в Україні доступної системи паліативної допомоги для тяжко хворих дітей.

Вперше в історії сценічних інтерпретацій роману Е.-Е.Шмітта головні ролі у виставі виконували діти - Марко Кирильчук та Влад Балюк.

Фото Русі Асєєвої

Маленькі учні івано-франківської театральної студії втілювали на сцені переживання головного героя, який проживає останні 12 днів свого життя, шукає у Бога відповідей на запитання про любов і смерть.

[L]За ініціативою благодійного фонду "Мати Тереза" під час прем'єрного показу в Києві збирались кошти на створення виїзних служб для надання паліативної допомоги дітям в Івано-Франківській області.

За один вечір лише з благодійних скриньок було зібрано 25 500 гривень.

Арт-проект "Оскар і Рожева Пані" передбачає поєднання гастрольної, просвітницької та художньої місії у турі найбільшими українськими містами, із залученням політиків, журналістів, суспільних діячів до обговорення проблем доступності дитячої паліативної допомоги.

НАСТУПНІ ВИСТАВИ ПРОЙДУТЬ:

25 жовтня 2015 — м.Івано-Франківськ,

2 листопада 2015 — м.Київ,

9 листопада 2015 — м.Одеса,

14 листопада 2015 — м.Львів,

7 грудня 2015 — м.Харків,

21 грудня 2015 — м.Київ.

"Оскар і Рожева Пані" (Oscar et la dame rose) – це тринадцять щемливих листів безнадійно хворого хлопчика Оскара до Бога. У своїх посланнях приречений малюк благає Всевишнього про милосердя, про радість хоча би в останні дні життя, про гармонію та любов у цілому світі.

Посередником поміж Богом та людьми для Оскара стає дивовижна жінка. Чуйна та духовна людина.

Монологи Оскара, адресовані Богу, та діалоги Оскара з Рожевою Пані складають внутрішній сюжет емоційної та катарсисної книги Еріка-Еммануеля Шмітта, яку сам автор визначив як роман.

Твір вперше опубліковано 2002 року, і він відразу здобув мільйони шанувальників у світі. 2009-го книга видана українською мовою.

Текст "Оскара" став основою для театральних постановок у різних країнах, в основному, у моноформаті. Серед найвідоміших – вистава за участю видатної актриси Аліси Фрейндліх (2004, Санкт-Петербург, реж. В.Пазі).

У 2009 році книга була екранізована – режисером виступив сам автор.

Вже восени 2015 року – вперше – на теренах світового театру саме на українській сцені "Оскар і Рожева Пані" відійшла від звичних форматів моновистави та вистави-дуету. Нова українська сценічна версія на основі "Оскара" пропонує глядачам поліфонічну та багатофігурну театральну композицію. В сценічній практиці світового театру – вперше – саме в українській версії "Оскар" сіпвуснує на межі двох світів: документального та анімаційного.

В Україні дві третини усіх дітей, які помирають у віці від 0 до 18 років потребують паліативної допомоги.

За даними Міністерства охорони здоров'я України, у 2013 році паліативної допомоги потребували 17 500 дітей, з них близько 1000 – віком до 1 року, 300 – дітей з онкологічними захворюваннями, 70 - дітей хворих на ВІЛ/СНІД.

Станом на початок 2015 року лише у Івано-Франківській області на базі Надвірнянського будинку дитини створено дитяче відділення паліативної допомоги, розраховане на 20 маленьких пацієнтів.

Більшість діток, які потребують паліативної допомоги, перебувають вдома, під наглядом батьків. Усі вони стикаються з серйозною проблемою – відсутністю виїзних бригад, що надають паліативну допомогу вдома та забезпечують вчасне знеболення.

На сьогодні по всіх регіонах України працюють лише 3 такі бригади.

Сьогодні більшість маленьких пацієнтів з гострими захворюваннями найчастіше помирають або вдома без якісної паліативної допомоги та належного знеболення, або в реанімаційних відділеннях – відірвані від родини.

Усі фото Русі Асєєвої

Реклама:

Головне сьогодні