МОН ще раз пояснило: ЗНО з англійської мови не скасовано

— 12 жовтня 2015, 17:17

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила Інна Совсун, пояснивши інформацію від Міністерства освіти і науки України про нові правила проведення ЗНО з іноземної мови.

За її словами, у 2016 році планувалось, що державну підсумкову атестацію у школах з іноземної мови зроблять обов'язковою і проведуть у форматі ЗНО. ДПА у школах перевіряє чотири мовні компетентності (writing, speaking, listening, reading). ЗНО перевіряє лише дві - reading, writing. І давно були питання щодо якості тестів з іноземних мов - були приклади, коли люди, які вчились за кордоном, здавали ЗНО на 180 балів.

Отже, ще раз про ЗНО з англійської мови.1. ЗНО з іноземної мови ніхто не скасовував і не планував скасовувати. Воно ві...

Posted by Inna Sovsun on 12 октября 2015 г.

"Тому якість тестів треба піднімати. І робити нормальний повноцінний тест, який буде перевіряти усі мовні компетеності. Але його треба нормально напрацювати і обов'язково пілотувати. Власне, для покращення якості тесту у нас є домовленості з провідними міжнародними установами. Вони готові помагати покращити тест, запровадити елементи перевірки двох інших компетеностей. Але це не можна одразу запустити без пілотування. Тому пілотуватись це буде у рамках ОБОВ'ЯЗКОВОЇ державної підсумкової атестації з іноземної мови (у 2015 році ДПА з іноземної не була обов'язковою). При цьому буде забезпечено НЕЗАЛЕЖНУ перевірку тестів, як і при ЗНО. Але результати пілоту не можуть бути визначальними для вступу. Тому для вступу треба буде складати ЗНО у тому ж форматі, що і минулого року. От і все. При цьому результати ДПА нам покажуть реальну ситуацію з вивченням іноземної мови по різним школам - що і було головним завданням на 2016 рік", - пояснює вона.

На думку Совсун, при цьому безперечно важливо працювати з вчителями, покращувати якість підручників і програм.

"Дуже багато профільних організацій, котрі займаються викладанням іноземної мови (у першу чергу - англійської), вже почали працювати з міністерством, щоб покращити якість програм і тестів. А це критично важливо - бо наше завдання ж не просто у тому, щоб перевірити, а в тому - щоб підняти рівень викладання іноземної мови, у першу чергу - у сільських школах", - додає вона.

"Українська правда. Життя"

Реклама:

Головне сьогодні