Тест

Чорнобиль кишить дикими тваринами. Повернулися навіть рисі та ведмеді. Фото

В Україні працює проект, мета якого - дослідити дику природу навколо Чорнобиля та дослідити, які тварини оселилися на забруднених територіях.

Видання The Telegraph пише, що людина виявилася більш згубною для тварин, навідміну від зони відчуження Чорнобильської АЕС. Популяція диких тварин тут злетіла до шаленої кількості протягом останніх 30-ти років. Тепер тут все буквально кишить лосями, оленями і вовками.

Тут і далі фото Сергій Гащак/Chernobyl Centre

Дослідники вважають, що саме відсутність людини стала причиною росту популяції диких ссавців, а не радіація.

Британське видання цитує доповідь, опубліковану у журналі Current Biology. Дослідники використовували гелікоптер та фіксували сліди на снігу, що випав. Таким чином вони хотіли відстежити дику природу у зоні відчуження.

Виявилося, що до покинутого району повернулися навіть рідкісні види тварин, на кшталт Європейської рисі. Вони також зафіксували появу Європейського бурого ведмедя, якого не було видно в цьому районі майже століття.

У зоні також зафіксували велику популяцію вовків, дикого кабана, косуль та лисиць.

За словами професора Джима Сміта з університету Портсмунта, аварія не завдала серйозної шкоди навколишньому середовищу. "Випадок створив заповідник. Ми не кажемо, що радіація - це добре для тварин. Але люди та експлуатація ландшафту - ще гірше", - каже він.

Поширення диких тварин у зоні відчуження гарно задокументоване. Так, у 2013-ому році, поліція та мисливці у Білорусії почали спеціальне полювання на вовків з зони відчуження, які здійснювали рейди біля Гомеля.

У листопаді минулого року, дослідники облаштували 42 камери на українській стороні, аби контролювати зростання популяції диких тварин.

Річний проект, який готується до закриття у грудні, демонструє нові зображення зникаючих видів, включаючи такі рідкісні види як зубри, ведмеді та рідкісні коні Пржевальського.