В Україні має бути два міністерства: вищої освіти і науки та народної освіти - Квіт

— 1 грудня 2015, 10:54

Про це в інтерв'ю журналу "Фокус" повідомив міністр освіти і науки України Сергій Квіт.

За його словами, в Україні потрібно змінити структуру українських університетів. "Ми пов'язуємо ці завдання з прийняттям нового закону "Про наукову і науково-технічну діяльність". У перспективі в Україні має бути дві міністерства: вищої освіти і науки, а також - народної освіти", - каже він.

На запитання про те, навіщо викладачам вишів було скорочено аудиторне навантаження з 900 до 600 годин на рік, Квіт відповів, що викладачі повинні мати більше часу на наукову діяльність, участь у конференціях, написання статей для особистого розвитку.

На думку міністра, саме так український навчальний процес наближається до найкращих глобальних стандартів.

"Крім того, в наших університетах мало не втричі більше предметів, ніж у західних. Радянська влада зводила викладацьку роботу до спілкування зі студентами в аудиторіях, практично ігноруючи науково-дослідний сегмент. Але саме він лежить в основі оцінки якості сучасного університету на міжнародній арені. Тому наші університети не можуть посідати лідерські позиції в глобальних рейтингах", - додає він.

Квіт каже, що має бути змінений уклад професійного життя крок за кроком. Поступово створювати і звикати до іншої реальності.

"Найпростіше, до речі, викорінити корупцію якраз у системі вищої освіти. Для цього потрібно змінити сам університет, зробивши його відповідальним і автономним. Адже для якісного університету, що бореться за місце в глобальних рейтингах, репутація набагато важливіша за "баранчиків в папірці", - вважає міністр.

Наразі в Україні залишилося близько 300 вузів. Через низьку якість освіти впродовж року було закрито 80 вищих навчальних закладів та філій, що виступали окремими юридичними особами.

Процес скорочення триває. Причому не тільки внаслідок вимог, висунутих Міністерством освіти. Деякі вузи об'єднуються, щоб вижити в непростий час. Кілька сотень коледжів і технікумів, зарахованих раніше до вищих навчальних закладів 1-2 рівнів акредитації, тепер потрапили в категорію профосвіти. Деякі з них стали частиною університетів, в тому числі евакуйованих з окупованих територій.

"Ми хочемо відокремити університетську освіту від того, що раніше називалося професійно-технічним та середньою спеціальною (можливо, спеціальним вищою) освітою. Мова йде про різні нішах і завдання, які стоять перед цими навчальними закладами", - додає він.

[L]Що стосується визнання українських дипломів, то міністр зазначив, що процес визнання настає внаслідок організації спільного ринку праці. Поки що Україна не стала членом ЄС.

"Тому не треба бігти попереду паровоза, якщо ми, звичайно, не ставимо мету просто відправляти наших випускників за кордон. Індивідуальне працевлаштування можливе і зараз. Адже роботодавці на Заході дивляться в першу чергу не на диплом, а на те, що людина знає і вміє. Учасники програм обміну і без спеціальних міждержавних договорів можуть продовжувати навчання в західних університетах. Ми пропонуємо студентам і викладачам безліч міжнародних програм, пов'язаних зі стажуванням, навчанням і науковими дослідженнями", - каже Квіт.

Він також розповів, що, реформуючи українську систему освіти, йому особливу імпонує британська система, в якій держава для навчальних закладів є своєрідним арбітром. Британські університети, у тому числі Кембриджський і Оксфордський, не є державними, але на певні програми вони отримують держкошти.

"У нас між приватними, комунальними та державними вузами - безодня. І цю ситуацію потрібно змінювати. Інтерес держави в тому, щоб отримувати якісних випускників та якісні наукові дослідження, які потім перетворювалися б в інновації. Різні форми власності повинні бути дійсно рівні. Це стосується також середньої та дошкільної освіти", - каже міністр.

Що стосується окупованих територій, то на думку чиновника боротися за їх повернення можна використовуючи освітні програми. Він каже, що вже зараз створюються он-лайн платформи, за допомогою яких школярі з окупованих територій Донбасу і Криму зможуть дистанційно навчатися в українських школах і потім отримати українські атестати.

"Наступного року плануємо приділити особливу увагу Криму. Швидше за все, це спричинить за собою зміни в законодавстві. Ми розглядаємо можливість виділення кримчанам спеціальних квот для вступу в українські університети", - розповів Квіт.

Реклама:

Головне сьогодні