Тест

Українці створили програму, що розпізнає плагіат у студентських роботах. Деякі виші вже оголосили про співпрацю

Як повідомляє Ain.ua, "Антиплагіат" уклав договори з Національним університетом біоресурсів і природокористування України (НУБіП), Національним університетом "Львівська політехніка" (НУ "ЛП") і Львівською комерційною академією.

За умовами договору про співпрацю, вищі навчальні заклади отримали безкоштовний доступ до програмного забезпечення і зараз тестують його якість. Вони можуть перевіряти оригінальність студентських робіт, порівнюючи їх з іншими з інтернету і внутрішньої бази університету.

Програмне забезпечення миттєво надає звіт з відсотковим показником унікальності і збігів, посилання на веб-джерела матеріалу та історію перевірок. Команда "Антиплагіат" розробила алгоритми, що вміє розпізнавати цитати різних стилів, знаходити перефразування, заміну символів, сінонімізацію та інше.

Текстові збіги не обов'язково є плагіатом - викладачі розглядають кожен випадок і виносять остаточне рішення індивідуально.

Команда "Антиплагіат" розповіла, що робоча група зібралася приблизно два роки тому. Саме тоді народилася ідея проекту. Програміст Єгор Мельников (який зараз обіймає посаду головного інженера) почав працювати над ідеєю, яка в результаті стала суттю проекту. Розробка здійснюється постійно, перший прототип був готовий влітку 2014 року.

Проект працює завдяки вкладенню коштів приватного західного інвестора, який попросив не розголошувати виділену "Антиплагіатом" суму. Над проектом зараз працюють близько 10 осіб з усього світу разом з фахівцями, яких інвестор підключив для розвитку проекту (маркетинг, стратегія, продажу). Проект вже працює на західних ринках. У них два напрямки - b2b (університети і коледжі) і b2c (студенти).

Крім студентів і викладачів, "Антиплагіат" також може бути корисний журналістам, веб-майстрам, письменникам і всім тим, кому важлива унікальність написаного контенту. У майбутньому команда сервісу планує підключити модуль перевірки граматики, додати функцію редагування в режимі онлайн, розробить систему оцінки робіт.

Також "Антиплагіат" працює над рядом безкоштовних освітніх проектів, таких як інтеграція з Google Books і співпраця з University of People. Однією з цілей проекту є створення всеукраїнської бази студентських робіт для безкоштовної перевірки, якою могли б користуватися всі навчальні заклади України.