Тест

В Україні вперше згадали про дітей у стратегії прав людини

Про це повідомила експерт з питань безпеки дітей Юлія Трестер в ефірі "Громадського радіо".

"Ми всі звикли, що явище безпеки в науці не застосовували до дітей. Доросла людина може моніторити загрози своєму життю, і усувати їх. Дитина не є суб'єктом безпеки. Батьки приймають за неї рішення. На жаль, батьки часто самі є загрозою. Це феномен дитячої безпеки", - пояснює вона необхідність такої норми.

У Нацплані виписано, що на протязі трьох років Національна академія наук отримуватиме окрему статтю фінансування під захист прав дітей, і на ці кошти буде розроблятися науковий пласт.

"Що таке безпека дитини? Які у нього інтереси? Що таке конфлікт інтересів дорослого і дитини?", - окреслила коло питань для НАН Трестер.

Експерт з питань безпеки дітей Юлія Трестер

Вона нагадала, що в зоні проведення АТО померло близько 60 дітей.

"У держави не було механізмів евакуації. Пріоритети повинні віддаватися дітям, але цього не робилося", - пояснила експерт.
Нова система забезпечення дітей повинна привернути суб'єктно-об'єктні відносини. Якщо батьки не приймають рішення щодо забезпечення безпеки дитини, цю функцію на себе має взяти державу.

Повинні бути розроблені механізми евакуації. Волонтери часто робили це нелегітимно. Немає механізмів реєстрації переселенців. Багато бюрократичних механізмів повинні бути усунені.

"Швидко нічого не відбудеться. Національний план написаний на 5 років. Президент подав до парламенту зміни до Закону про "Основу Національної безпеки". Там в базових документах з'явилися діти, як пріоритет Національної безпеки", - зазначає Трестер.

Вона також уточнила, що система вимагає повного переформатування державної машини у сфері дитинства.

"Ці функції зараз у всіх і ні в кого одночасно. Уповноважений Президента має тільки право моніторингу", - підсумувала експерт.