МОЗ сплатило 79 млн. грн. компанії Януковича-молодшого з коштів, передбачених на добудову ОХМАТДИту

— 14 січня 2016, 12:32

Про це повідомляє волонтерська Опікунська рада (ОР) лікарні.

За словами голови ОР депутата Оксани Корчинської, це відбулося таємно в останні дні минулого року.

"24 грудня ТОВ Укрпрофмед, тобто генпідряднику нового корпусу ОХМАТДИТу 2011 - 2013 року, яку контролювала помічниця Віктора Януковича-молодшого Лідія Шевченко, за дозволом заступника міністра охорони здоров’я Ігоря Перегінця і першого заступника міністра фінансів Ігоря Уманського, який за тиждень після цього був звільнений, були перераховані майже 79 мільйонів гривень начебто боргів за виконані ними у цей період роботи", - заявляє голова ОР.

При цьому вона наголошує, що відразу після зміни влади в країні між державним підприємством Укрмедпроектбуд, яке є балансоутримувачем будівництва, і МОЗ було підписано протокол, за яким, ДП брало на себе зобов’язання не погашати жодних боргів попереднім забудовникам до травня 2017-ого року.

"Саме така умова, схвалена, до речі, і новим міністром охорони здоров’я і прем’єр міністром України, стала підставою для виділення на добудову лікарні ще 500 мільйонів гривень", - зазначає Корчинська.

"Більше того, 29 грудня я, як голова міжфракційної парламентської групи "За добудову ОХМАТДИТу" була присутня на зустрічі міністра Квіташвілі та керівника ДП, де було прозвітовано про 48 млн. грн, витрачених на будівництво і закупівлю спеціалізованого обладнання на будівництві лікарні цього року і жодного слова про наміри погасити якісь борги поперєднім забудовникам не йшлося", - додає вона.

У зв’язку з цим Опікунська рада звернулася до керівника СБУ, міністра фінансів та МОЗ з вимогою розслідувати цю операцію. Пізніше міністр фінансів та СБУ скликали термінову нараду, де було вирішено блокувати гроші на рахунках ДП "Укрмедпроектбуд" та ТОВ "Укрпрофмед" на час розслідування.

"Станом на сьогоднішній день "Укрпрофмед" повернув на рахунки ДП "Укрмедпроектбуд" 62 мільйони гривень. Але вже у вигляді поворотної фінансової допомоги, тобто, коли ці гроші, заблоковані на час фінансового моніторингу, буде розблоковано, вони зможуть забрати їх назад. Решта грошей зникла, ми впевнені - у напрямку відкатів за повернення цих так званих боргів компаніям Віктора Януковича-молодшого", - йдеться у повідомленні ОР.

[L]За даними спеціаліста ГО "Центр прозорості будівництва в Україні" Марини Слобідченко лише 4 мільйони гривень на даний момент є підтвердженим боргом держави перед ТОВ "Укрпрофмед" у суді першої інстанції.

За висновками ГО "Центр прозорості будівництва в Україні", яка проаналізувала ситуацію, в даному випадку мало місце нецільове використання бюджетних коштів з боку Державного підприємства "Укрмедпроектбуд".

У зв’язку з цим Опікунська рада вимагає звільнення людини, яка несе відповідальність за добудову головної лікарні країни, а натомість приховала "незаконну виплату майже 80 млн. грн колишньому генпідряднику", розслідування її службових дій, притягнення до відповідальності всіх причетних чиновників і, головне, повернення усієї суми коштів на рахунки ДП для будівництва ОХМАТДИТу.

Державне підприємство "Укрмедпроектбуд" є замовником будівництва та балансоутримувачем нового корпусу НДСЛ "ОХМАТДИТ".

ТОВ "Укрпрофмед" до 2015 року було генпідрядником будівництва нового корпусу НДСЛ "ОХМАТДИТ" та контролювалося помічніком Віктора - Януковича-молодшого Лідією Шевченко.

(Наказ про затвердження паспорту програми на 2015 рік)

Клацніть на зображення, аби завантажити усі сторінки документу

(Наказ про внесення змін до паспорта бюджетної програми на 2015-ий рік)

(Лист МФУ щодо паспорта бюджетної програми)

"Українська правда. Життя"

Реклама:

Головне сьогодні