Тяжкохворі українці пікетували Кабмін, вимагаючи закупити ліки від гепатиту та ВІЛ

— 1 березня 2016, 14:03

У такий спосіб активісти продемонстрували: замість того, щоб лікувати пацієнтів, їх "списують" помирати.

Дорослі та діти з важкими діагнозами вишикувалися під Кабміном з цими табличками та написом "списаний".

Пацієнти протестували проти бездіяльності уряду, котрий до 1 березня мав закласти у бюджет-2016 додаткові 4 млрд грн для лікування українців із ВІЛ, туберкульозом, онкологією, вірусним гепатитом, гемофілією, йдеться у прес-релізі організаторів акції.

Фото організаторів акції

Ці кошти планувалося перерозподілити з інших видатків МОЗу. Уряд, за рекомендаціями комітету Верховної Ради, був зобов'язаний подати зміни у бюджет на затвердження парламенту до 1 березня.

"Однак, цього зроблено не було. Нині із 8,1 млрд грн на препарати фактично виділено лише половину суми - 4,1 млрд грн. Це прирікає на смерть половину тяжкохворих українців", – зазначили активісти.

Фото організаторів акції

"Ми чекали до 1 березня в надії, що урядовці все-таки візьмуть до уваги потреби тяжкохворих українців, багато з яких вже залишилися без ліків. Тисячі пацієнтів Кабмін списує тільки тому, що чиновники не хочуть шукати кошти на їх життя, як цього вимагає парламент", – прокоментувала ситуацію виконавчий директор БФ "Пацієнти України" Ольга Стефанишина.

Інфографіка організаторів акції

"Ми можемо зупинити епідемію ВІЛ/СНІДу в Україні, якщо забезпечимо терапією всіх, хто її потребує – 134 тисячі пацієнтів. Хоча МОЗ взяв на себе відповідне зобов’язання, уряд залишив на лікування ВІЛ 350 млн грн. Через інфляцію цих коштів вистачить лише для лікування 30% пацієнтів! Інші – приречені помирати", – сказав голова координаційної ради всеукраїнської мережі ЛЖВ Дмитро Шерембей.

Як зазначають організатори акції, критично недофінансованими лишаються програми лікування туберкульозу (37% від потреби), гепатиту (9% від потреби), дитячої онкології (66% від потреби), дитячої (60% від потреби) та дорослої гемофілії (27% від потреби).

Фото організаторів акції

За їхньою інформацією, дорослих хворих на муковісцидоз взагалі немає в бюджетному запиті.

Початковий запит МОЗу до Міністерства фінансів на закупівлю ліків за усіма програмами у 2016 році передбачав 8 млрд гривень.

Однак у бюджет було закладено закладено лише 4 млрд грн. Верховна Рада проголосувала за бюджет у такій редакції.

У грудні 2015 року заступник міністра охорони здоров'я Ігор Перегінець повідомив, що міністерство має намір шукати додаткові ресурси, щоби закупівлю ліків було профінансовано повністю.

"Наразі ми разом (із Міністерством фінансів, - ред.) працюємо над пошуком додаткових ресурсів, і оптимізуватимемо власні, щоб збільшити фінансування закупівель лікарських засобів", – запевнив Перегінець.

94% препаратів, які закуповує Україна на державних тендерах, – іноземного виробництва. Закупівлі здійснюють у валюті, тож девальвація гривні вимагає збільшення бюджету на ліки.

Реклама:

Головне сьогодні