Чому Святий Патрик зелений і п’яний?

— 17 березня 2016, 12:32

Щороку 17 березня у світі відзначається день Святого Патрика.

Цей день символізує прийняття християнства в Ірландії, однак вже давно є святом культурної спадщини країни у всьому світі.

Урочистості у день Святого Патрика зазвичай включають паради і фестивалі, виконання танців кейлі і носіння зеленого одягу або трилисників.

Цього року Google перефарбував свій Doodle на домашній сторінці у зелений.

Британські видання нагадують, яке значення мають символи дня Святого Патрика.

Святий, що дозволяє пити

Це свято нерозривно асоціюється з Ірландією, але святий також є покровителем Нігерії і Монсеррат, крихітної карибської британської заморської території, до якої у 1600-і роки англійці вивозили ірландців як прислугу.

Нині ірландська діаспора у світі нараховує 70 мільйонів осіб. Лише у США 44 млн чоловік описують себе як такі, що мають ірландське походження – більше, ніж нинішнє населення Республіки Ірландії (4,6 млн), пише The Guardian.

Розмір ірландської діаспори у світі наразі оцінюється в 70 мільйонів осіб
Чому Святий Патрик зелений і п’яний? Фото urban_light/Depositphotos.com

Патрик також є покровителем Бостона, інженерів і архиєпархії Нью-Йорка.

Так повелося, що у цей день християнська церква пом'якшує обмеження, пов'язані з постом, і дозволяється вживання алкоголю.

Трилисник

Цей листочок молодої конюшини є відомим символом Ірландії і дня Святого Патрика.

Рослина дійсно там рясно росте, проте її зв'язок зі святом розпочався багато століть тому, коли було сказано, що Патрик використовував трилисник як символ Святої Трійці, проповідуючи християнство в Ірландії у п'ятому столітті.

Патрик нібито використовував трилисник як символ Святої Трійці. Фото bhofack2/Depositphotos.com

Деякі дослідники зазначають, пише The Independent, що ця легенда не має достатнього підтвердження, проте асоціація витримала випробування часом і укорінилася.

Зелений колір

Кожен, хто коли-небудь випив пінту пива пофарбованого у зелений колір чи бачив зелену річку у Чикаго на День Святого Патрика знає, що колір міцно асоціюється з ірландцями.

Проте до 1801 року національний колорит Ірландії був синій. Зелений прапор використовувався під час недовгого періоду конфедеративності Ірландії, коли католицькі дворяни і духовенство взяли під свій контроль більшу частину країни у середині 1600-х років.

Популярності зелений колір набув на початку 19-го століття, під час підйому ірландського націоналізму і республіканізму. Тоді їхні солдати під час повстання вперше вийшли у зеленій уніформі.

Фестиваль на день Святого Патрика у Дубліні. Фото Aitormmfoto/Depositphotos.com

Видання The Journal зазначає, що таким чином ірландці намагалися показати себе окремою нацією, відмінною від інших "білих", "червоних" і "синіх" у Великобританії.

Це знаходить своє відображення у сучасному прапорі Ірландії, де зелений представляє католицизм і республіканізм, помаранчевий – протестантизм, а білий – мир між ними.

День Святого Патрика у Будапешті. Фото nyiragongo/Depositphotos.com
Реклама:

Головне сьогодні